Obavijesti

Show

Komentari 0

Proslavio se ulogom gospodina Fulira, a osnovao je i kazalište

Proslavio se ulogom gospodina Fulira, a osnovao je i kazalište
8

Relja Bašić bio je legenda hrvatskog glumišta, a uloga u filmu 'Tko pjeva zlo ne misli' obilježila je njegovu karijeru. Preminuo je u 88. godini, a iza sebe ostavio interpretacije koje se pamte i danas

VIDEO

Da je još uvijek s nama, kazališni i filmski glumac Relja Bašić danas bi proslavio svoj 89. rođendan. Legendarni Gospodin Fulir iz kultnog domaćeg filma 'Tko pjeva zlo ne misli' rođen je na Valentinovo, 14. veljače 1930. godine u Zagrebu.

Goran Jakuš/PIXSELL

Njegova majka Elly Bašić bila je glazbena pedagoginja i pijanistica. Zagrebački glumac odmalena se strastveno zanimao za svijet glume, a to područje je na kraju i diplomirao. Sve do 1967. godine glumio je u Hrvatskom narodnom kazalištu, a od 1968. je bio samostalni umjetnik te tako kao glumac, ali i redatelj radio u mnogim zagrebačkim kazalištima.

PIXSELL

Sa svojim kolegama 70-ih godina osnovao je prvo hrvatsko putujuće privatno kazalište pod nazivom 'Teatar u gostima', u kojemu je ostao umjetnički direktor, glumac i redatelj i na toj poziciji ostao sve do njegovog prestanka djelovanja, odnosno sve do 2004. godine.

Na filmskom platnu debitirao je u 'Koncertu' Branka Belana 1954., ostvario je nezaboravne uloge u 'Rondu' Zvonimira Berkovića, 'Imam dvije mame i dva tate' Kreše Golika, a pokazatelj njegovog utjecaja na kazališnim daskama bila je i Zlatna arena za najboljeg glumca u Puli 1966. godine.

Ipak, uloga koja ga je najviše obilježila bila je upravo ona gospodina Fulira gdje je glumio zajedno s legendarnom glumačkom postavom - Franjom Majetićem, Miom OremovićMirjanom Bohanec-Vidović (79). Glazbena komedija/drama 'Tko pjeva zlo ne misli' kasnije je proglašena najboljim domaćim filmom svih vremena.

YouTube/Screenshot

Glumac koji je odigrao 3766 predstava, snimio oko 137 što domaćih što inozemnih filmova, potpisao 26 režija, osnovao i trideset godina vodio putujuće kazalište, posljednjih nekoliko godina života proveo je u strogoj izolaciji jer je nakon četiri operacije i ugrađenog umjetnog kuka bio gotovo nepokretan.

Mirjana Bohanec: Relja Bašić je bio fulir koji nikad nije 'fulirao'

- Nedostaje mi kontakt s kazalištem. Živim na sto metara od Gavelle, HNK-a, Komedije i ZKM-a, a nemam pojma što se u njima događa. Ne poznajem te mlade glumce osim što ih vidim u lošim situacijama u tim beskrajno tužnim i razočaravajućim sapunicama koje su čisti bijeg glumca za honorarom – rekao nam je Bašić u intervjuu prije nekoliko godina. 

Bašić je bio poliglot te je govorio nekoliko stranih jezika. S obzirom na to, dobio je priliku glumiti u brojnim koprodukcijama i inozemnim filmovima. S gitaristom legendarne rock grupe Rolling Stones, Keithom Richardsom (75) i njegovom suprugom snimio je film 'Michael Kohlhaas', a glumio je i uz Richarda Burtona, Marcela MastroiannijaRoberta Mitchuma.

Bašić je preminuo 7. travnja 2017. godine u Zagrebu.

Pratite nas na našem Instagram profilu!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Antonia Dora Pleško pokazala svoje roditelje: Njezinu majku usporedili sa slavnom glumicom
EMOTIVNA OBJAVA

Antonia Dora Pleško pokazala svoje roditelje: Njezinu majku usporedili sa slavnom glumicom

Mlada pjevačica pokazala je fotku svojih roditelja s njihova vjenčanja, a onda i svoju. Brojne obožavatelje je raznježila objavom

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…
Alan izvrijeđao Danijelu: 'Imaš toliko celulita da ne stane u šleper! Zašto? Pokvarena si!'
DRAMA U 'BRAKU NA PRVU'

Alan izvrijeđao Danijelu: 'Imaš toliko celulita da ne stane u šleper! Zašto? Pokvarena si!'

Danijela i Alan od stručnjaka iz showa 'Brak na prvu' dobili su zadatak poredati životne vrijednosti te su se zbog toga posvađali