Obavijesti

Show

Komentari 16

Proslavljeni redatelj zlostavljao plesačice? U HNK-u su šokirani

Proslavljeni redatelj zlostavljao plesačice? U HNK-u su šokirani
8

Moj osobni dojam je da on doista voli žene, ne seksistički, već uživa raditi sa ženama, uglavnom plesačice nose njegove predstave, rekao je kazališni scenograf Tihomir Milovac

VIDEO

Dvadeset plesačica, koje su surađivale s umjetnikom i redateljem Janom Fabreom, optužile su ga za seksualno zlostavljanje, mobing i ponižavanje potpisavši pismo koje je objavio flamanski magazin 'Rekto: Verso', piše Jutarnji list. Rad s kontroverznim Janom Fabreom (59), koji je poznat diljem svijeta, žene su nazvale toksičnim i istaknule da je 'ponižavanje bio njihov svakodnevni kruh'. 

- Zovu nas ratnicima ljepote, ali mi se na kraju osjećamo kao pretučeni psi - napisale su plesačice. Ispričale su kako su neke od njih morale na polutajna i neugodna fotografiranja te kako im je nudio novac i davao drogu da bi se opustile. 

- Nakon fotografiranja, za kojeg sam odbila taj njegov pristup radu, osjećala sam se užasno - otkrila je plesačica. Žene koje bi odbile fotografiranja i takav način rada, dobile bi manje angažmana te bi ih usto Fabre ponižavao i podvrgavao različitim metodama manipulacije.

Tvrde i kako je na probama izgovarao nezgodne, otvorene seksističke komentare, a pismo je imenom i prezimenom potpisalo osam plesačica dok su ostale odlučile za sada ostati anonimne. One su se izabrale javni istup jer razgovori s Fabreom i njegovom umjetničkom skupinom Troubleyn nisu donijeli nikakve promjene. 

Kažu kako ih je povrijedio redateljev televizijski intervju u kojem je istaknuo da u 40-godišnjoj karijeri nikada nije vidio nikakve probleme sa seksualnim uznemiravanjem. Dodale su kako je najmanje šest zaposlenika njihove trupe u dvije godine upravo zbog seksualnog uznemiravanja. 

Fabre i njegova skupina Troubleyn su odbacili optužbe i magazin 'Rekto: Verso' je prenio njihove izjave u kojima kažu da žale zbog napada kojima su izloženi u medijima te ih nazivaju nepoštenom javnom osudom. 

- Za vrijeme umjetničkog procesa ponekad se nađemo na osjetljivom terenu: ono što možete napraviti s jednim glumcem ili plesačem s drugim nije moguće - objasnili su. Fabre je krajem lipnja dao intervju u kojem je komentirao istraživanje da je jedna od četiri žene u sektoru kulture prošle godine bila izložena seksualnom uznemiravanju. Redatelj je reagirao sa iznenađenjem na te brojke. 

Tvrdio je da podupire mjere protiv zlostavljanja, ali kako 'postoji nešto opasno u tome' i da će to 'uništiti odnos između redatelja/koreografa i glumaca/plesača. Kao primjere je naveo predstavu 'Belgium Rules' koju je nedavno radio i kako se tada preko mikrofona derao na umjetnicu na pozornici rekavši joj da mora vježbati jer je opet postala predebela. 

Fabre je istaknuo kako su njegovi komentari uvijek pošteni i da su ljudi postali osjetljivi, a da nekad takve stvari nisu bile problem. Umjetnici su rekli kako je ta 'predebela plesačica' bila izvrgnuta dugom i bolnom ponižavanju i kako se to ne može zvati 'umjetničkom slobodom'. 

- To je samo jedan primjer od mnogih zbunjujućih psiholoških igrica s kojima se možete sresti radeći s Fabreom. Ponižavanje je svakodnevni kruh u i oko prostora za probe u Troubleyn. Ženska su tijela osobito meta bolna i otvorena seksizma – bez obzira na njihovu stvarnu fizičku kondiciju - ispričale su plesačice. 

- Ja u radu s Fabreom imam samo najbolja iskustva - rekao je glumac Frano Mašković (40) za Jutarnji list. Mašković je s redateljem surađivao u ZKM-u na monodrami 'Car neuspjeha' te predstavi 'Rekvijem za metamorfozu' postavljenoj u Antwerpenu. 

maskovic

- Ovo pismo je djelomično anonimno, djelomično potpisano, mogu ga komentirati samo oni koji su ga potpisali. Generalno govoreći, bilo kakav buling, seksizam i mizoginija su mi i u Hrvatskoj u svijetu ljudskih odnosa i odnosa na sceni neprihvatljivi i uvijek bih stao u zaštitu kolegica i kolega - istaknuo je glumac. 

Intendantica zagrebačkog HNK Dubravka Vrgoč, koja je bila ravnateljica ZKM-a kada je Fabre postavio 'Cara neuspjeha' također je komentirala skandal za Jutarnji list. 

- Šokirana sam, upravo sam čula za to, nisam još pročitala pismo pa mi je teško komentirati, a i davno sam s njim surađivala - rekla je Vrgoč. Kazališni scenograf Tihomir Milovac kaže kako ni on nije imao problema s redateljem. 

- S Fabreom sam imao dobru suradnju, nikakvih poteškoća s njim nije bilo, imao je odlične asistente, s njima sam više radio negoli s njim. Premda je on uvijek bio na dohvat ruke i dobronamjeran - ispričao je za Jutarnji list. Dodao je kako je bio kod njega i na izložbi u Parizu te da mu je kazalište sredstvo da izrazi sve svoje sposobnosti. 

- Moj osobni dojam je da on doista voli žene, ne seksistički, već uživa raditi sa ženama, uglavnom plesačice nose njegove predstave. Premda, ovo što se iznosi u pismu, ako je tako, onda jest problematično. Danas više nisu ta vremena, ja sam se ovdje naslušao, radeći predstave, baš svega i svačega, od raznih redatelja i raznih kreativaca unutar kazališta - rekao je Milovac. 

VIDI OVO! Ovo su sve Bieberove bivše: Koga je Justin ljubio prije zaručnice.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...
SKRIVA GA OD DJEVOJAKA

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...

Vatrena Claudia koja se proslavila izazovnim navijačkim kombinacijama tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru, otkrila nam je da je sretno udana. Prisjetila se i najvažnijeg dana u svom životu
Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'
'NIJE DOVOLJNO DOBRA ZA NJEGA'

Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'

Lauren Fryer i Declan Rice prošle su godine dobilli sina, a britanka je zbog maltretiranja obrisala sve objave s društvenih mreža...