Obavijesti

Show

Komentari 5

Prva dama Metropolisa: 'Teško je pronaći partnera van baleta'

Prva dama Metropolisa: 'Teško je pronaći partnera van baleta'
7

Balerina glumi Zlu Mariju u baletu ‘Metropolis’ koji danas ima premijeru u HNK. Dok su njezini vršnjaci izlazili i provodili se, Iva je, kako kaže, trčala na balet

VIDEO

“Metropolis” se smatra klasikom kinematografije. Djelo austrijskog redatelja Fritza Langa, koji se počeo prikazivati 1927. godine, jedan je od prvih znanstveno-fantastičnih filmova. Danas će u zagrebačkom HNK biti premijera baleta po slavnom filmskom komadu...

Futuristički balet: 'Metropolis' je prva premijera nove sezone
Futuristički balet: 'Metropolis' je prva premijera nove sezone

Slavnu zlu Mariju, tj. robota, igra Iva Vitić Gameiro (30). Nesvakidašnja oprema za balerinu. Kaže da se dobro snalazi.

- Sad je uoči premijere malo stresno, ali baš se veselim ovom jer je bilo odlično raditi s Jiriom Bubecekom, koji je koreograf, dramaturg, redatelj i autor. Ima savršen pokret i sam može puno pokazati. Meni je u početku u tom odijelu bilo grozno, no naviknula sam se i na te pokrete koji nisu baletni nego robotički - kaže Iva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kolege je “tješe” kako je to jedan od najboljih dijelova ovoga baleta. Otkriva i da se u takvom kostimu pokret “malo skrati”.

- Sviđa im se taj dio jer na sebi imam ‘milijun’ žica i sva svjetlim. No u tom odijelu sam, zapravo, jako kratko na sceni - kaže Iva.

U toj je sceni kratko, no u baletu je praktički cijeli život. Odmalena je znala što želi biti u životu, a u tome je i uspjela.

- Sve je bilo podređeno baletu, pogotovo nakon što sam s devet godina upisala školu za klasični balet. Tad su krenuli i ozbiljniji zadaci. Nije za mene u tinejdžerskoj dobi bilo izlazaka, velikog slavlja rođendana ili slično. Dok su drugi izlazili, ja sam trčala na balet. No to sam htjela, meni to nije bilo odricanje. Pa i sad na balet ne gledam kao na posao, nego kao način života - rekla je Iva.

Dobila je stipendiju u Zürichu, a onda ponudu da dođe “raditi” u Portugal. Ondje je upoznala baletana Gulhermea, sadašnjeg supruga.

- Već otprije sam poznavala njegova brata, a onda smo se zaljubili. I on je sav u baletu, nama je teško naći partnera izvan baleta.

Upoznali su se u Portugalu, a kasnije ih je put doveo u Zagreb. Guilherme je zavolio naš glavni grad, priviknuo se. Imali su i dvije svadbe, jednu u Portugalu, a druga je bila u Hrvatskoj.

- Tamo je bila više zbog ‘papira’, kod matičara. U Zagrebu je bilo crkveno i veliko slavlje. Radimo zajedno, cijelo vrijeme se družimo i to jako dobro funkcionira - otkriva Iva.

Funkcionira i kad su kod kuće, no tamo su poslovi jasno podijeljeni pa im je lakše. Kuhinja je “rezervirana” za Guilherma...

- On obožava kuhati, stalno nešto eksperimentira, dobiva ideje - rekla je Iva.

Kaže da obožava ćevape, a da mu je na prvome mjestu ipak sarma. Naučio je dobro i čija je najbolja. Naravno, puničina.

- Da, kad god jede sarmu, svima priča kako je moja mama najbolje kuha - kaže Iva i dodaje kako nema problema s prehranom:

- Ma jedem sve, samo kad se bliži neka premijera ili zahtjevnija predstava, onda malo ipak više pripazim.

Planira imati djecu, ali kaže da za to prvo mora završiti karijeru balerine, jer se djeci potpuno želi posvetiti, a to joj je uz današnji tempo, kad je jako puno u kazalištu, od jutra do mraka, jako teško.

- Moram se prvo isplesati jer ne želim djceu ostavljati kod bake i djeda ili nekom trećem na čuvanju. Nezamisliv mi je život bez djece, sigurno ću ih imati. Još nekoliko godina ću plesati, a onda se posvetiti djeci - “isplanirala” je život Iva.

Davor Višnjić/Pixsell

Kad prestane plesati, planira mentorirati ili raditi s djecom.

Dodaje kako je jedan od najvažnijih ljudi za njezinu karijeru Milko Šparemblek (89).

- Ja ga zovem legenda. On je prva osoba koja me je primijetila. Fascinira me njegova energija, on je i danas u formi te pokazuje neke elemente. - rekla je Iva.

Uskoro će s Guilhermeom na turneju po Ukrajini, a od silnih gostovanja Iva posebno ističe onu u bugarskom Plovdivu. Sa suprugom je izvela “Giselle”.

- Bilo je zaista posebno. Igrali smo u amfiteatru pred više od 2500 ljudi. Njihov orkestar i ansambl, na otvorenom. To je zaista bio prizor za pamćenje - prisjetila se Iva.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'
'ONA JE CENTRALNA FIGURA'

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'

U vezi smo. Dogodilo se prije dovoljno dugo vremena, ali ne želim ići u detalje, rekla nam je pjevačica i voditeljica

Dečko Vlatke Pokos za 24sata: Podsjetila me na pjevačicu koja pjeva o 'petku' pa sam uletio...
EKSKLUZIVNO: VEĆESLAV HOLJEVAC

Dečko Vlatke Pokos za 24sata: Podsjetila me na pjevačicu koja pjeva o 'petku' pa sam uletio...

Donosimo sve detalje o vezi godine, između unuka poznatog zagrebačkog gradonačelnika Većeslava Holjevca i voditeljice i pjevačice Vlatke Pokos
Sestra Stele Rade osvojila 5000 eura, a pojavile su se i ljubavne iskre? 'Pričat ćeš s njim kasnije'
'TKO TO TAMO PJEVA'

Sestra Stele Rade osvojila 5000 eura, a pojavile su se i ljubavne iskre? 'Pričat ćeš s njim kasnije'

Natali Rade u posljednjem izazovu u showu 'Tko to tamo pjeva?' eliminirala je imitatoricu Abbe. Zatim je na kraju lutkar donio 5.000 eura