Obavijesti

Show

Komentari 24

Prvo polufinale: Bijes s Islanda, gruzijska klapa i finski techno!

Prvo polufinale: Bijes s Islanda, gruzijska klapa i finski techno!
1

Islanđani zvuče kao da nam prijete, Gruzijca ne razumijemo ali je poveo nekakvu klapu sa sobom, što duže slušate Portugalca stvari postaju čudnije. Pripremite se s nama za večerašnje polufinale Eurovizije!

VIDEO

Večeras je od 21 sat na rasporedu prva polufinalna večer Eurovizije. Natjecat će se ukupno 17 država, a osim njih, pravo glasa večeras imaju Izrael, Španjolska i Francuska. Čak 11 pjesama bit će na engleskom jeziku, dok su 'vjerni sebi' ostali Slovenci, Mađari, Srbi, Gruzijci, Islanđani i Portugalci. U finale će otići deset pjesama s najvećim brojem glasova. Naš Roko Blažević natječe se u četvrtak.

Da vi ne morate, poslušali smo sve pjesme i ocijenili ih. Pa krenimo u pregled. 

1. Tamta - 'Replay' (Cipar)

Kladionice su sigurne. Cipranka ide u finale. Solidan pop-pjesmuljak, dosta golotinje, čudnih modnih kreacija, ima tu i razbijanja... Onako, baš dosta 'holivudski' odrađeno. I mi je vidimo u finalu. Inače, s 14 godina Tamta je upoznala dvije godine starijeg dečka za kojeg se udala. Ubrzo je i rodila djevojčicu Annie, a razvela se nakon šest godina braka. Jednom prilikom izjavila je da će joj kći uvijek biti na prvom mjestu 

2. D mol - 'Heaven' (Crna Gora)

Apsolutni autsajderi ovog polufinala. Kladionice im daju tek sedam posto šanse da ugledaju finale, što je najmanje od svih natjecatelja u polufinalima. Mlada ekipa iz naše susjedne države zna pjevati, ali sve je to dosad viđeno, pomalo dosadno. Nisu ni Rambo Amadeus ni Who See ugledali finale, ali njihove nastupe pamtimo. Ovo će se brzo zaboraviti. Više sreće drugi put... 

3. Darude & Sebastian Rejman - 'Look away' (Finska)

Iako na svojoj strani imaju legendarnog DJ-a Darudea, na čiji hit 'Sandstorm' se i dalje razbacujemo, Finci su, barem sudeći po kladionicama daleko, daleko od finala. Njihove šanse za prolaz dalje su oko 15 posto, ali tko zna, možda se nostalgična publika 90-ih koja *štuje' Darudea probudi i pogura ih dalje. Pjesma onako, trešti, puno svjetla, dosta ravna, moglo je to puno bolje, dragi Finci...Ponavlja se tu 'Look away' 'Look away', ali to je to što je pamtljivo iz cijele pjesme.  Rađe si upalite 'Sandstorm'.

4. Tulia - 'Fire of love' (Poljska)

Etno i techno uz bubnjeve trebali bi biti dovoljni da Poljska ugleda finale. Dame u narodnim nošnjama povezale su staro i novo, ne zvuči to loše, a po kladionicama su tu negdje za prolaz. Ako nas pitate, ide Poljska u finale. Neće napraviti spektakularan rezultat, ali sasvim solidan pjesmuljak koji ostaje u uhu. 

5. Zala Kralj & Gašper Šantl - 'Sebi' (Slovenija)

Dama ima lijep glas, pjesma je onako tužnjikava, refren je 'catchy' ali to je to. Lijepo je sve to smiksano, ali za Euroviziju, bojimo se, ipak malo predosadno. Kako god bilo, po kladionicama imaju 60 posto šansi da uđu u finale. Bit će tu negdje na rubu prolaza.

6. Lake Malawi - 'Friend of a friend' (Češka)

Simpatični momci iz Češke nastupaju s pjesmom koja kao da je izašla iz radionice nekog indie-rock benda. Pomalo to zvuči kao Franz Ferdinand, malo kao Blur, malo Arctic Monkeys, a tu je i pamtljivi refren. Ovakvih pjesama se napravi jako puno godišnje, ali Česi su to skroz solidno odradili i trebalo bi biti dovoljno da ih gledamo i u finalu. 

7. Joci Papai - 'Az en apam' (Mađarska)

Joci se vraća! Ovaj reper/pjevač/glumac 2017. godine završio je na 8. mjestu i sad se nada još boljem plasmanu. Glas čovjek ima, pjesma je emotivna, baš onako kako paše njegovu glasu, refren je, kao i prije dvije godine Jaci 'pokidao' i bilo bi pravo čudo da ga ne gledamo u finalu. Po nama, opet će biti među deset najboljih na cijelom natjecanju. Možda i 'dark horse' natjecanja. 

8. Zena - 'Like it' (Bjelorusija)

Pjesma, stajling, glas, ples - sve idealno za Euroviziju, ali prije desetak godina dok su takve stvari prolazile. U Bjelorusiji očito vrijeme kasni, nije nam Zenica loše to odradila, ali cijeli taj MTV đir s početka tisućljeća vjerojatno neće biti dovoljan za finale. Kladionice se s nama tu slažu, za finale joj daju 33 posto šanse. Ovoga se vjerojatno nitko neće sjećati za tjedan dana. 

9. Nevena Božović - 'Kruna' (Srbija)

Mlada Srpkinja lijepo izgleda, ima lijep glas i naši istočni susjedi se nadaju kako će to biti dovoljno za finale. Nevena ne divlja po pozornici, malo je to statično, ali za ovu vrstu pjesme primjereno. Vjerojatno ide u finale, kladionice se s nama slažu - za prolazak ima više od 80 posto šanse. 

10. Eliot - 'Wake up' (Belgija)

Ne znamo što da mislimo o ovoj pjesmi. Nije to loše, dapače, sasvim je solidno, ali već tisuću puta viđeno. Po kladionicama su 'unutra' , iako ne bi bilo nikakvo čudo da ispadnu večeras. Budi originalnija, Belgijo!

11. Oto Nemsadze - 'Keep on going' (Gruzija)

Pjesma je na gruzijskom pa apsolutno ništa ne razumijemo. Ozbiljan muškarac tužnog glasa nabraja neke stvari, tu su ubačeni i nekakvi tradicionalni gruzijski motivi, pomalo to zvuči i kao neka koračnica. Ne znamo je li pjevač sretan, ljut, razočaran ili sve to pomalo. Pred kraj pjesme imamo i nekakvu gruzijsku klapu, a svi znamo kako klape prolaze na Euroviziji. Kladionice ih ne vide u finalu, ali kako je pjesma čudnija od ostalih, a Eurovizija=čudno, možda se nekako i proguraju tamo, ali jako teško...

12. Kate Miller Heidke - 'Zero Gravity' (Australija)

Australka je došla tu pobijediti! Ima vjerojatno najbolji glas od svih večerašnjih kandidata i sigurno je vidimo u finalu. Slične scenografije smo vidjeli, ali prijateljski narod Australije je to odradio odlično. Još u drugom dijelu pjesme kad se ubaci ovaj techno-beat, pa se njezin glas s tim pomiješa... Jedna od favorita za ukupnu pobjedu. 

13. Hatari - 'Hatrid mun sigra' (Island)

Techno-punk ravno iz Reyjkjavika! Pjevač zvuči kao da nam prijeti cijelo vrijeme, ali to nije nužno loše. Sve skupa to izgleda kao iz serije 'Pleme', ali kao što smo rekli, Europa voli čudno. Svakako kandidati s najčudnijim sado-mazo stajlingom, pjesma je također drugačija od drugih, pa ih i mi i kladionice vidimo kao sigurne finaliste. Ostani čudan, Islande!

14. Victor Crone - 'Storm' (Estonija)

Ljepuškasti mladić s tipičnom pop-pjesmom u kojoj obećava djevojci da će je čuvati od svega kandidat je Estonija. Dolazi oluja, dolazi i malo techna, sve zvuči kao lošija kopija neke Justin Timberlake pjesme. Kladionice kažu, u finalu su. Mi nismo toliko sigurni, ovo je stvarno viđeno već hrpu puta.

15. Conas Osiris - 'Telemveis' (Portugal)

Prvo što ćete primijetiti je čudan stajling kandidata Portugala. A što pjesma ide dalje, postaje sve čudnija. Jer zašto se ne držati provjerenog recepta za prolaz dalje. Ovakve stvari prolaze, iako nismo sigurno što se, i zašto, tu događa. Ma nije ni bitno. Portugal ide u finale. 

16. Katerine Duska - 'Better love' (Grčka)

Čudo! Grčka na Euroviziju nije poslala nekakvu 'cajku'! Ove godine odlučili su se za Katerinu, koja je to odradila vrhunski. Pjesma i spot su na razini najpoznatijih američkih izvođača i nema šanse da je ne vidimo u finalu. A tamo kad dođe, vidimo je i u top pet natjecatelja.

17. Serhat - 'Say Na Na Na'  (San Marino) 

Serhat je mrtvo hladno pokrao MTV spotove, povezao ih u jednu cjelinu i snimio pjesmu o ljubavi. Kao i Bjelorusija, ovo bi prošlo prije deset, 15 ili 20 godina, ali nekako smo sigurni da ovo Europa ne želi čuti više od jednog puta. Makar, tko zna...Možda Europa voli Na-Na-Na-Na.

ROĐENJE SINA GA JE DOKRAJČILO? Meghan sad mora biti jaka, Harry se slomio

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Najveća imena nove techno scene dolaze na Zrće
PROMO

Najveća imena nove techno scene dolaze na Zrće

Nizozemski Verknipt na svoje premijerno izdanje Verknipt Croatia Holiday Festivala ovog ljeta dovodi zvijezde hard techno scene te najavljuje svoj najveći line-up dosad

Debitantski album grupe Donkey Hot zove se ''MAMA'' zato što je mama car
PROMO

Debitantski album grupe Donkey Hot zove se ''MAMA'' zato što je mama car

Tokom slušanja albuma jasno je o kakvom se bendu radi - pjesme su duhovite, upečatljive i neke od njih uvijek će vam izmamiti osmijeh na lice, ali daleko je to od površne duhovitosti, svirka je čvrsta i rifovi osvajaju.
Vili Gobac i Donkey Hot u financijskoj krizi „Mama Care“ daj pare
PROMO

Vili Gobac i Donkey Hot u financijskoj krizi „Mama Care“ daj pare

'Mama care' nova je rock dizalica grupe Donkey Hot kojom ova fantastična petorka najavljuje svoj album prvijenac