Obavijesti

Show

Komentari 3

Pussy Riot prvi put u Zagrebu: 'Djevice Marijo, svrgni Putina'

Pussy Riot prvi put u Zagrebu: 'Djevice Marijo, svrgni Putina'
13

Njihova su meta Vladimir Putin, kojeg vide kao diktatora, Pravoslavna crkva, policija i sve ostale državne strukture koje provode represiju, a jedino rješenje revolucija

VIDEO

Moskovska aktivistička grupa, Pussy Riot, dio svog djelovanja i glazbeno-scenskog performansa prikazala je sinoć i zagrebačkoj publici. Prvi su put u Hrvatskoj kao kolektiv, a svoju feminističku borbu, kao i borbu za ljudska prava općenito, nastavljaju po cijelom svijetu. 

- Nema žena svećenika, ali zato postoji Pussy Riot - odzvanjalo je s pozornice dok su članovi sastava uz razne parole i video snimke podsjećali na događanja u Rusiji. Isto su pokušali učiniti i ljetos, za vrijeme finala Svjetskog nogometnog prvenstva između Hrvatske i Francuske, kad su naprasno uletjeli na teren.

FIFA World Cup 2018 / Final / France - Croatia 4-2.

Njihova su meta Vladimir Putin, kojeg vide kao diktatora, Pravoslavna crkva, policija i sve ostale državne strukture koje provode represiju, a jedino rješenje revolucija. 

- Djevice Marijo, svrgni Putina i budi feministkinja - uzvikivali su s fantomkama na glavama, dok su u pozadini prikazivane snimke iz 2012., kada je svijet i upoznao ovu skupinu djevojaka, za vrijeme njihovog kontroverznog protesta za crkvenim oltarom. 

Pravoslavna crkva, usko povezana s Vladimirom Putinom, osudila je njihov potez, a tome se priklonio i sud pa su neke od djevojaka dio svog života provele po sibirskim zatvorima. I dok ruska javnost većinski nije bila na njihovoj strani, Zapad je osudio način na koji su djevojkama povrijeđena ljudska prava. Što se samog benda tiče, nedovoljno za slom njihovih čvrstih ideala. 

- Mi smo trenutačno slobodni ljudi, ali mnogi naši prijatelji su u zatvoru, a nisu učinili ništa loše - zavapili su i dodali kako prihod od ulaznica ide za političke zatvorenike i njihove roditelje u Rusiji. 

Nakon što su u sklopu performansa, u jednom trenutku publiku čak i polijevali vodom, uz veliki pljesak dvorane oprostili su se ipak u zabrinutom tonu. 

- Znamo da ni kod vas situacija nije osobito dobra. Borite se za svoja prava! - ohrabrila je domaću publiku Marija Aljohina (30), jedna od osnivačica Pussy Riota. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj
LEGENDA HRT-a

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj

Damir Matković je bio prije svega sjajan kolega, čovjek od kojeg se puno toga moglo naučiti. Istinska televizijska legenda. Ponosni smo što je 40 godina bio član HNDaa, rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'
NE ODUSTAJU

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'

Reality zvijezda Marijana Seifert nestala je u Zagrebu 27. travnja 2022. Njezina obitelj ne odustaje od potrage. Sastavili su popis zahtjeva koje žele uputiti policiji i institucijama
Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece
SKUPA U POLITIČKIM VODAMA

Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece

Marija i Nino Raspudić nikada javno nisu govorili o svojoj vezi, a nakon što se Selak pojavila u Mostovoj emisiji 2020. godine sa drugim prezimenom, potvrđeno je da se par vjenčao