Obavijesti

Show

Komentari 0

Putokazi: 400-ak pjevača u 10 generacija je prošlo u skupini

Putokazi: 400-ak pjevača u 10 generacija je prošlo u skupini
1

Višeglasnu izvedbu prati plesno-scenski pokret pjevača, ne podilaze općem trendu stvaranja za brzu konzumaciju, a Putokaze krasi izniman profesionalizam

VIDEO

Putokazi ove godine slave 30 rođendan, a radi se o jedinstvenoj glazbenoj pojavi na sceni Hrvatske. Višeglasnu izvedbu prati plesno-scenski pokret pjevača, ne podilaze općem trendu stvaranja za brzu konzumaciju, krasi ih izniman profesionalizam i maksimalna predanost ideji koja umjetnički doživljaj «iz glazbeno proširuje u opći». Putokaze vodi Miranda Đaković, a otkrila nam je i nekoliko detalja o skupini.

1. Koliko se puta postava Putokaza mijenjala u posljednjih 30 godina? 

Kroz Putokaze je prošlo 400-ak pjevača u 10 pjevačkih generacija. To nas čini malom / velikom glazbenom školom, a svaka je pjevačka generacija unijela nešto novo i  nešto drukčije od prethodne. U tridesetgodišnjem trajanju nanizali smo 13 glazbenih projekata i 1 dvostruki DVD. Dobitnici smo dvije Nagrade grada Rijeke, 1988. i 1994. Dvaput smo predstavljali Hrvatsku na Eurosongu, 1993. sekstet PUT sa skladbom "Don't ever cry" te 1997. E.N.I. s "Probudi me". Kao pripadnici glazbenog kruga s uradcima univerzalne vrijednosti i kulture, naš je CD Zemlja 1997. na natječaju Radio France Internationala izabran u 7 najboljih od 150 glazbenih projekata srednje Europe, a 2005. predstavljali smo hrvatsku etno glazbu na EXPO-u u Japanu. Dobitnici smo tri Porina. 

2. Što mislite, koji vam je najbolji potez u karijeri?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nikad nismo imali karijeru, naprosto stvaramo i promišljamo glazbenu alternativu. Ispisali smo pokoji redak u povijesti hrvatske glazbe konceptualno istražujući suvremenu pop glazbu u našim projektima Nova Zemlja, Androida, Mjesec i posljednjem Porculan. To se čine sasvim odgovorni potezi.

3. Postoji li nešto što bi napravile, a dosad niste? 

Možda napisale haiku o ovom trenutku. A to je nemoguće, zar ne? 

4. Koji album vam je najteže bilo snimiti i zašto? 

Mjesec, čini se. U samoj završnoj fazi produkcije nestao je cjelokupni materijal! Hard disc se potpuno oglušio i producentu otkazao suradnju! I nije bilo načina oporaviti ga mjesecima. Eto, dogodi se, jedan slučaj na 1000 studijskih snimanja. Imali smo album, ali ga nigdje nije bilo. No, bili su tu srećom i pjevački kanali, stare matrice raspoređene na nekoliko hard discova pa je 2009. Mjesec ugledao svjetlo dana.                 

5. Što je posebno u novom albumu Putokaza, osim rođendana? 

Porculan je album Novog doba za upravo takvo - Novo doba! To je album apsolutne slobode, neopterećen mjestom i trenutkom, očekivanjima. Pun je neočekivanih glazbenih obrata. Spaja sva ključna iskustva naših prethodnih projekata, i etno zvuk Nove Zemlje, i trip-pop Androide, i elektro zvuk Mjeseca. Autorski pristup Mirande Đaković je artistički, a glazbenu produkciju potpisuje slovenski producent i naš dugogodišnji suradnik Iztok Turk. Pjevalo je nas deset, Ivana Blaškan, Iva Sabolić, Dolores Marinić, Antonia Svetina, Andrea Stanišić, Ana Jerčinović, Martina Baričević, Gracia Ljaći, Mia Doričić i Nera Butigan. Posebnost albuma je i neobično, hrabro likovno rješenje Saše Ostojića, minimalistički, potpuno bijeli ovitak CD-a.

6. Osim albuma, planirate li i veće koncerte ove godine? 

Da, svakako. Upravo pripremamo koncertnu promociju Porculana, ali i obljetnički koncert naslova Putokazi, Vremenska kapsula br 30. Bit će to svojevrsna glazbena retrospektiva Putokaza od 1984 do 2014., uz nastup svih pjevačkih generacija.

7. Koje sve žanrove su Putokazi u svojih 30 godina "pokrili"? 

U našem su repertoaru obrade Beatlesa, teme iz filmova i mjuzikla, hrvatske etno teme, autorski world music, trip-pop, elektro-pop i A capella izvedbe. Okušali smo se u vlastitim kazališnim projektima, a godinama smo sudionici brijunskog Kralja Leara. 

8. Kakvi su vam daljnji planovi što se tiče skupine, ali i snimanja glazbe? 

Putova ima mnogo, a na njima i putokaza koji pozivaju u nove glazbene avanture. Postoje 100-ine mogućnosti. Ali ništa i ne moramo planirati i dostići. Tu smo. I djelujemo.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'
'ONA JE CENTRALNA FIGURA'

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'

U vezi smo. Dogodilo se prije dovoljno dugo vremena, ali ne želim ići u detalje, rekla nam je pjevačica i voditeljica

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?
UPOZNAJTE 15 FINALISTICA

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?

Tek će jedna od nekoliko tisuća djevojaka, koje se godišnje diljem svijeta prijavljuju na najprestižnije natjecanje na svijetu, Miss Universe, ima priliku za svjetski mandat i krunu.
Stjepan Vukadin oglasio se oko odlaska Melkiora i Damira iz 'Masterchefa': 'Hvala za sve!'
VIŠE NEĆE BITI U ŽIRIJU

Stjepan Vukadin oglasio se oko odlaska Melkiora i Damira iz 'Masterchefa': 'Hvala za sve!'

Melkior Bašić i Damir Tomljanović odlaze iz žirija 'MasterChefa', a njihov kolega Stjepan Vukadin sad je podijelio njihovu zajedničku fotografiju