Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Radionice za najmlađe: 'Učinit ćemo sve da opera ne izumre'

None Foto: HNK 6

Ono s čim se suočavaju sve operne kuće, manjak je gledatelja odnosno starija dob gledatelja. Naša je želja bila da učinimo sve da opera ne izumre, govori Dubravka Vrgoč

Europska platforma FEDORA predstavljena je 8. svibnja u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu edukativno umjetničkim programom za najmlađe 'Od pera do opere'.

FEDORA je neprofitna organizacija koja ima za cilj promicati opernu i baletnu umjetnost prikupljanjem sredstava za nova ostvarenja i koprodukcijske projekte između opernih kuća, festivala i umjetnika. Ove godine platformi su u središtu interesa edukativni projekti za djecu, a Hrvatsko narodno kazalište jedina je hrvatska kulturna institucija koja aktivno sudjeluje u različitim programima FEDORE kojoj su iznimno zanimljivi upravo mladi glazbeni umjetnici kao i mladi gledatelji.

Foto: HNK

Pod vodstvom maestra Alana Bjelinskog koji je osmislio cijeli projekt, djeci osnovnih škola priušteno je druženje s eminentnim opernim umjetnicima, pjevačima, zborom, orkestrom i dirigentom. Upoznavanje ovoga za djecu novog i uzbudljivog umjetničkog svijeta dočarao je maestro Bjelinski uz pomoć redatelja Hrvoja Korbara, maestra Ivana Josipa Skendera, pjevača Dijane Hije i Siniše Hapača te članova orkestra i zbora HNK u Zagrebu. Cilj ove interaktivne radionice i druženja je je približavanje operne umjetnosti najmlađoj publici gdje djeca sudjeluju u procesu nastanka operne predstave te u budućnosti grade ljubav i prema kazalištu.

Intendantica Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, Dubravka Vrgoč, istaknula je kako je ponosna što je baš Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu dio ove iznimno važne europske kulturne platforme koja se u ovim umjetnosti ne baš sklonim vremenima bori za opstanak opere i baleta skrbeći za njihovu budućnost tako da podržava one projekte koji uključuje mlade.

Foto: HNK

- Ono s čim se suočavaju sve operne kuće, manjak je gledatelja odnosno starija dob gledatelja. Naša je želja bila da učinimo sve da opera ne izumre a opera neće izumrijeti samo ako bude imala gledatelja. Sudeći po danas viđenom, opera nikako neće izumrijeti - rekla je Vrgoč.

Maestro Bjelinski koji više od 20 godina sudjeluje u radu s djecom, a i sam je otac, došao je na ideju programa Od pera do opere tijekom obiteljskih druženja isprepletenih glazbom, plesom i glumom.

- Znam kako djeca razmišljaju te ovakav projekt, s manje djece i potpunom interakcijom, pruža im edukaciju i ljubav prema umjetnosti. Očekujemo da ovaj dio opere koji vide kod nas ostane negdje suštinski u njima, pa kada ponovno kroče u kazalište s 18 ili 19 godina, sjete se da su tu već bili u najmlađoj dobi, i nešto naučili - izjavio je Bjelinski.

Foto: HNK

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu 2017. godine dobilo je prestižnu nagradu Fedora Generali za operu „Kein Licht“ dok je prošle godine u programu FEDORINE platforme organiziran koncert na kojem su predstavljeni mladi pjevači najavivši novu generaciju opernih solista.

Pedesetak članova FEDORE prestižne su operne kuće, festivali, baletne skupine i glazbene udruge iz 14 europskih zemalja, poput Royal Opera House (Velika Britanija), Festival d’Aix-enProvence (Francuska) ili Kazalište u Magdeburgu (Njemačka).

NEVJERNI SU I ZLI: Ovi horoskopski znakovi su najgori partneri u vezama

Komentiraj, znaš da želiš!