Obavijesti

Show

Komentari 28

Rokeri se bune: Hoće li Grad zatvoriti kultni zagrebački klub

Rokeri se bune: Hoće li Grad zatvoriti kultni zagrebački klub
10

ZAVRZLAME Umjesto da se pripremaju za proslavu 50. rođendana, vlasnici razmišljaju kako da klub opstane. Rokeri smatraju da je 'Jabuka' jedinstvena i protive se zatvaranju

VIDEO

Za dvije godine Jabuka će slaviti 50. rođendan, bit će kultna kao i Rolling Stonesi. Trebamo biti sretni što smo je imali i što još postoji takav klub, rekao nam je kum Jabuke, glazbeni urednik i producent Martin Milinković.

 

Mjesto je to, kaže, čija dugovječnost zaista nešto znači. U Jabuci se od početka svirao pravi alternativni rock. Klub je to koji je prvi 'otkrio' brit-pop i grunge, a to bi uvijek prepoznala i publika. Na mjestu na kojem je tijekom NDH bila stara kuglana, a kasnije kraj škole Jabukovac, klub je 1968. osnovala grupa entuzijasta. Jedino je to urbano mjesto koje je preživjelo osamdesete, ali i tranzicijske devedesete, no čini se da bi 2017. mogla biti pogubna za klub jer Grad prijeti zatvaranjem.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Taj je klub okupljalište onih koji imaju humanije vrijednosti

Upravo je mikrolokacija zagrebačkog Jabukovca bitna za uspjeh i ‘mit’ o Jabuci. Tamo smo u brdo hodočastili busom, pa i pješice kroz snijeg i kišu. Petak u Jabuci bio je kao danas šminkerima špica u Bogovićevoj subotom, slažu se jabučari.

Među originalnim jabučarima je i pisac Pero Kvesić (66).

 

- Ja sam u Jabuku krenuo šezdesetih i intenzivno odlazio cijele sedamdesete. To je bilo razdoblje koje ja pamtim po entuzijazmu jer su svi manje-više radili sve, i to besplatno. Sam klub je izgledao gotovo isto kao i danas. Uvijek je to, pa i danas, bilo jeftinije mjesto koje je odbijalo one koji izlaze da bi se pravili važni time koliko troše. Samim time je Jabuka bila okupljalište onih koji su nalazili zbog humanijih vrijednosti - kaže Kvesić o klubu.

Smatra da Jabuka treba biti proglašena svojevrsnom gradskom zaštićenom institucijom.

- Stvari nisu crno-bijele, jako mi je žao da se na problem nije ranije i vrlo žestoko reagiralo - objašnjava Milinković, koji je i sam u doba najveće slave Radija 101, gdje je bio glazbeni urednik, zanat pekao vrlo često kao DJ u Jabuci.

- Nasmijalo me što su mi nedavno neki klinci rekli da je Jabuka mjesto gdje idu stari, bogati alternativci. Treba je sačuvati, ali i pomladiti - kaže kum kluba.

Na sudu zbog plakata

Jabuka je kultno mjesto za mnoge generacije. Predstavlja jedan urbani pogled na svijet. Zatvaranje Jabuke i promjena koncepcije ukinut će mjesto okupljanja starih i nekih novih generacija, kaže Albino Uršić, poznatiji kao Bino.

On i Boris Kuk zvani Boro su dizajnerski dvojac Božesačuvaj, koji su autori brojnih plakata i karata za kultni klub Jabuku.

Njih dvojica znaju se još iz pankerskih dana sa Srednjaka. Bino se prisjetio kako je u Jabuku prvi put došao 1982. godine na koncert Marka Brecelja, a na ulazu je stajao ni više ni manje nego Johnny Štulić.

 

- Još kao klince zanimala nas je umjetnost, crtanje i stripovi. Pisali smo jedan roman o borbi plemena ZET-ovaca i švercera. Napravili smo cover i nazvali ga Božesačuvaj. To je bila najčešća reakcija na naše radove. Ideje za njih nalazili smo u dnevno-političkim situacijama. To su bili naši komentari na vrijeme i prostor u kojem živimo - rekao nam je Bino.

Plakat je, dodaje, bio medij koji je tada bio dostupan svima.

- Bili smo dio te buntovne generacije. Danas sav bunt i društvena angažiranost ide preko društvenih mreža - kaže Bino. Autori su covera brojnih bendova, poput Majki, Psihomodo popa, Hladnog piva...

- Gopca znam od početka osamdesetih. Kad god smo radili za neke bendove, bilo nam je bitno da prvo čujemo album. Tek tada mogli smo ideju albuma vizualno prenijeti svima da poruka bude jasna i razumljiva - kaže Bino.

Dvojac Božesačuvaj prvi plakat napravili su 1992. njime su šokirali javnost

Prvi plakat za Jabuku napravili su 1992. godine, a radili su ih do kraja 2000. Ni sami ne broje koliko ih je bilo, a zbog njih su završavali i na sudu zajedno sa sadašnjim Severininim menadžerom Tomislavom Petrovićem, koji je bio organizator koncerata u tom klubu.

Sporno je bilo dvjestotinjak plakata oblijepljenih po gradu za Uskrs sredinom devedesetih na kojima je pisalo 'Nemojte svoja jajčeka iz gaćica olako vaditi, naime, može doći i do ozbiljnih povreda. U tom slučaju isto je da li ih nosite u gaćicama ili oko vrata, kao duvan kesu'. Naslov plakata glasio je 'Proglas ministarstva za đabalebarenje, tulumarenje i parenje, glede jubilarne godišnjice uskrsnuća Isusa Krista'. Tužili su ih da su tim nepoćudnim plakatima remetili javni red i mir.

 

- Krivi smo. Obećali smo da nećemo više nikad. Platili smo u dinarima, i to dosta novca. Sudac nam je tad sugerirao kako trebamo raditi plakate. Da bismo trebali staviti jaja i piliće i da lijepo treba razgovarati, a ne da koristimo jezik ulice - prisjetio se Bino.

Petrović kaže da je klub Jabuka različit i jedinstven po kontinuitetu, i to su razlozi zbog kojih klub ne bi trebalo gasiti.

- Svi mi koji dolazimo u Jabuku još smo djeca u glavi te zato tamo i danas stoji plakat ‘Jabuka - mi držimo vašu djecu’ - zaključuje Petrović.

Mrle iz Leta 3: Sve nabijem na k....

Nek’ se svi napuše kur.. tamo. U Jabuci smo puno jeb... Bit će šteta ako toga ne bude i dalje. Ja sam za slobodnu ljubav i nabijem na kur.. sve koji to više ne dopuštaju, kaže Mrle iz Leta 3.

Jabuka je mjesto gdje je Davorin Bogović (56) pjevao i 'brijao' nebrojeno puta, nakon čega bi otišao s ekipom na odojak na Britanac.

 

- Kao stari jabučar jako sam tužan. Valjda će nekome doći iz dupeta u glavu da shvate da je Jabuka mjesto gdje odrastaju mnoge generacije uz dobru glazbu - kaže Bogović.

Ističe da je taj klub mjesto gdje se sluša dobra glazba i nađe ekipa.

Rock okupljalište

- Ostali smo bez Kulušića i Lapidarija, još bismo trebali i bez Jabuke. To je strahota - rekao je Bogović. Darko Rundek smatra da bi Jabuku trebalo ozakoniti kao kulturnu ustanovu.

 

- Neka je vodi ista ekipa kao prije. Nek’ ne gnjave s nekim novim ugostiteljskim kriterijima - kaže Rundek. 
Laufer su prvi koncert imali u Jabuci, a u klubu je nastala i pjesma 'Šank' Hladnog piva. U klubu Jabuka godinama izlazi modni kritičar i ortoped.

- Za Jabuku sam vezan sentimentalno. Klub je moj drugi dnevni boravak. Nadam se da će se naći neko rješenje. Bilo bi mi tužno da se tradicija ne nastavi - kaže Nenad Korkut.

 

Milan Bandić želi novog upravitelja, a vlasnici Jabuke kažu da ne idu nigdje

Naravno da nemamo ništa protiv gradnje školske dvorane, ali nitko nas nije obavijestio o tome što će se raditi ni kad, kaže umirovljeni branitelj Marin Viduka Stiv.

Od 2001. godine Stiv vodi Jabuku, klub koji naziva 'jedinom zagrebačkom oazom mira i kulture'.

- Više od deset godina nismo imali incident, policija nam nije dolazila, a inspekcije nisu našle nikakve propuste. Sve račune plaćamo na vrijeme - kaže Viduka. Problem je, dodaje, što gradonačelnik Bandić tvrdi kako se Grad upisao kao vlasnik Jabuke 1998.

 

- No to nije istina. Grad nam je prije godinu dana dao negativno mišljenje o radu kluba, nalog da se trebamo iseliti i pokrenuli su sudski postupak - kaže Viduka.

'Žele deložirati cijeli klub'

Iz Grada Zagreba kažu da se radi o 'društvenom vlasništvu s pravom korištenja OŠ Jabukovac'. Osim što je, kaže Viduka, problem što se radi o kulturnom dobru, ističe da su ih pet dana prije obavijestili da će početi rušiti zid sportske dvorane.

 

- Kad su došli, rekli su nam da će na mjestu naše terase biti parkiralište. Tražili smo da nam napismeno dostave taj plan, ali nisu htjeli - tvrdi Viduka.

Bandić je na prošlotjednoj sjednici Skupštine izjavio i kako 'Jabuka treba novo vodstvo', a Viduka ističe da je 'dokaz da problem nije azbest ni školska dvorana, nego postojanje Jabuke'.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

EKSKLUZIVNO Dragana Mirković za 24sata o razvodu: 'Teško mi je, kao i 90-ih. Učinila sam sve'
ŠOKIRALA REGIJU OBJAVOM

EKSKLUZIVNO Dragana Mirković za 24sata o razvodu: 'Teško mi je, kao i 90-ih. Učinila sam sve'

Regionalna folk zvijezda ekskluzivno nas je ugostila u dvorcu na dan objave razvoda i ispričala zašto se odlučila na takav korak...
VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'
EKSKLUZIVNO IZ DVORCA EBENFURTH

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'

U dvorcu od 12.000 m2 za stalno radi četvero ljudi, koji uglavnom tamo i žive, no trenutačno ih je više zaposleno zbog radova oko biblioteke. Kapelica je pjevačici najdraža prostorija