Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Romana Taylor: Pohranila sam spermu jer želim postati majka

None Foto: Marko Prpic/PIXSELL 4

NOVOGODIŠNJA ŽELJA Nakon promjene spola iduće godine transrodna dizajnerica Romana Taylor voljela bi postati roditelj male djevojčice kojoj bi šivala haljine

Tražim ženu koja će mi roditi dijete, surogat majku, kao što je ima Elton John, jer nikad neću moći posvojiti. Jedva to odobravaju heteroseksualnim parovima. Pohranila sam spermu prije nego što sam počela uzimati estrogen, odnosno prije nego što su mi blokirali testosteron, kaže transrodna Romana Taylor (48).

U Hrvatskoj je surogat majčinstvo zabranjeno, no modna dizajnerica kaže da je potencijalnu majku spremna potražiti i u inozemstvu, gdje bi se preselila, nakon što su je u godinu i pol dana, otkako mijenja spol, istukli, kako kaže, 19 puta. U to ne broji psihička maltretiranja i razna dobacivanja na ulici kad je zovu raznim pogrdnim imenima.

Foto: Denis Lončar/privatni album

- Surogat majčinstvo je zabranjeno, no nije da mi netko dogovorom i povjerenjem rodi dijete - ističe Taylor, koja krajem iduće godine odlazi u Beograd na operaciju promjene spola. Ta operacija stoji 7000 eura. Nakon toga voljela bi se ostvariti kao majka.

- Prijatelji me podržavaju i govore mi da bih bila prekrasna majka - kaže modna dizajnerica, koja se nekad zvala Robert Bantić Robantico. Dodaje da nema više što čekati jer ima 48 godina, a i boluje od azbestoze jer je godinama radila u tvornici azbesta. Liječničke prognoze nisu optimistične, no Romana se ne predaje.

Foto: Denis Lončar/privatni album

- Svoje dijete bih sama podizala te mu pružila sigurnost i ljubav, koju ja nikad nisam imala u životu. Želim razbiti predrasude da bih dijete odgajala da bude gay. To je apsurdno. Odgajala bih ga u ljubavi, a što će biti, to će sam izabrati. Ako bude gay, samo ću ga podržati - ispričala je Taylor. Nebitan joj je spol, ali kad bi mogla birati, voljela bi da bude curica kako bi joj mogla šivati haljine jer se godinama bavi dizajniranjem odjeće, kako za sebe, tako i za druge.

- Dala bih joj ime Roberta Taylor jer ja sam se rodila kao Robert. Lijepo mi je to ime. Novogodišnja želja mi je da do 2020. godine postanem majka - zaključila je Romana.