Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Rusi snimaju svoj 'Chernobyl': Amerikanci su krivi za sve...

None Foto: IMDB 4

Postoji teorija da su se Amerikanci infiltrirali u nuklearnu elektranu u Černobilu, a mnogi povjesničari ne poriču da je na dan eksplozije na postaji bio prisutan agent neprijateljskih obavještajnih službi

Ruska državna televizija postavit će svoju dramu o smrtonosnoj katastrofi u Černobilu iz 1986. - ali za razliku od HBO serije, koja je očarala gledatelje širom svijeta, ova verzija će tvrditi da je špijun CIA-e bio odgovoran za najgoru nuklearnu nesreću u povijesti.

Černobil, koji će se emitirati na ruskom kanalu NTV, ispunjava zahtjev tabloidnih kolumnista i državnih vijesti o patriotskom prepričavanju priče.

Foto: IMDB

Craig Mazin (48), tvorac serije HBO-a, bio je opsjednut manjim detaljima kao što su vezice i telefoni iz tog vremena, te je čitao izvještaje o preživjelima kako bi autentično stvorio Sovjetski Savez osamdesetih godina.

NVO Černobil, snimljen u Bjelorusiji, uzima mnogo više kreativne slobode. Opis emisije kaže da se radnja vrti oko agenta CIA-e koji je poslan u Pripyat kako bi prikupio obavještajne podatke o nuklearnoj elektrani u Černobilu i ruskom kontraobavještajnom agentu poslanom kako bi ga pronašao.

Foto: IMDB

Sve je to fikcija, no redatelj, Aleksei Muradov (56), izjavio je kako će emisija gledateljima reći što se doista dogodilo tada.

- Postoji teorija da su se Amerikanci infiltrirali u nuklearnu elektranu u Černobilu, a mnogi povjesničari ne poriču da je na dan eksplozije na postaji bio prisutan agent neprijateljskih obavještajnih službi - rekao je Muradov tabloidu Komsomolskaya Pravda, kazao je kako emisija predlaže alternativni pogled na tragediju u Pripyatu.Državna televizija i ruski tabloidi optužili su HBO seriju da je pristrana.

Foto: IMDB

- Černobil nije pokazao najvažniji dio - našu pobjedu - objavio je jedan naslov u Komsomolskoj pravdi, najpopularnijem dnevniku u zemlji. Drugi članak istaknutog ratnog dopisnika Dmitrija Steshina u istom je dokumentu ustvrdio da je emisija snimljena kako bi sabotirala prodaju nuklearne energije u inozemstvu od strane ruske državne tvrtke Rosatom.

Serija je u utorak, dva dana nakon završetka emitiranja na HBO-u, izbila na prvo mjesto IMDb-ove liste najpopularnijih serija svih vremena, a gledatelji su joj dali prosječnu ocjenu 9,7.U njoj glume Jared Harris (57), Stellan Skarsgård (67), Jessie Buckley (29) i Emily Watson (52).
Komentari (34)
  • ma dajte molim vas , rusi zele izbjeci odgovornost i krivnju za katastrofu u Cernobilu jer su tamo drzali nestrucno osoblje koje nije imalo pojma s cime ima posla . Noćna smjena te kobne noci je imala vrlo malo iskustva s radom u nuklearnim elektranama jer je velika većina njih bila dovedena iz elektrana koje su funkcionirale na ugljen. I oni su proveli pokus koji je bio izvrsen u jutarnjoj smjeni a da ovi u nocnoj smjeni uopce nisu znali da se to dogodilo.

    8. 6. 2019,   23:51
  • Ako naprave priču da se agent CIA-e infiltrirao u Černobil ispast će cijeli sustav SSSR još nesposobniji nego što je to ova HBO serija pokazala jer kako je moguće da se tako moćnoj zemlji, pogotovo u obavještajnoj zajednici, infiltrira agent najvećeg protivnika? Bolje je Rusima da se drže priče da nisu dobro konstruirali nuklearku i da se dogodili propusti u vođenju iste.

    8. 6. 2019,   23:39
  • Gledajući seriju Chernobyl, sav taj ugođaj i način djelovanja i funkcioniranja u sovjetskome savezu - nemogu se oteti dojmu i uočiti veliku sličnost s načinom na koji ''hrvatska demokratska zajednica'' upravlja Hrvatskom . Ja sam rođen nakon raspada sovjetskom saveza, ali vjerujem da ima mnogo onih starijih koji bi se mogli složiti s mojom tvrdnjom ???

    8. 6. 2019,   23:15