Obavijesti

Show

Komentari 10

S. Karapandža se vraća u Lovran, već je kupio kuću

S. Karapandža se vraća u Lovran, već je kupio kuću
4

Ljubitelj Vegete nakon 25 godina napisao je novu kuharicu. Posljednjih 12 godina ima svoj restoran Sunce u Švicarskoj. Prodat će ga za četiri godine

VIDEO

Dodajte i jednu žlicu Vegete, slavna je rečenica najpoznatijega kuhara bivše Jugoslavije, Steve Karapandže (63). Njom je '70-ih i '80-ih završavao svaku emisiju “Malih tajni velikih majstora kuhinje”. Kralj televizijske kuhinje, koji se 1990. odselio u Italiju, a zatim u Švicarsku, nakon 25 godina napisao je novu kuharicu. U njoj otkriva tristotinjak specijaliteta i slastica koji su obilježili njegovu 40-godišnju kuharsku karijeru.
- Modernizirao sam svoje stare recepte. Diktirao sam ih supruzi Renati, a ona ih je noću pisala jer ne može do kasno spavati - kaže nam Stevo. Već 12 godina ima restoran Sunce u švicarskom Ennetbadenu.
- Ovdje naporno radim, a ljeti se odmaram u Hrvatskoj. Za četiri godine prodat ću restoran i vratiti se živjeti u Lovran kraj Rijeke, gdje sam kupio kuću. Uživat ću u mirovini i neću otvarati restoran ili kuhati na televiziji - rekao je kuhar kojeg čekaju ponude da predaje u hrvatskim ugostiteljskim školama. Stevo se rado prisjeća emisija koje je 20 godina vodio s Oliverom Mlakarom (74). Sad su, kaže, prestari za takvo nešto. Prepušta to drugima.
- Bili smo kolege i dobro se slagali, no poslije posla nismo se družili. Možda zbog generacijske razlike. Kada dođem u Hrvatsku, najviše se družim sa Sašom Zalepuginom - dodaje Stevo, koji je u kuhinji ugostio mnoge pjevače, glumce, kulturnjake, ali nikad političare. Ne sviđaju mu se današnje kulinarske emisije jer su više zabava za gledatelje nego što su poučne. Dobar mu je jedino Veljko Barbijeri jer ispriča povijesti svakog jela. Stevo se i dalje redovito koristi Vegetom u jelima. Kupuje ju u švicarskim supermarketima.
- Ne znam je li Vegeta mene proslavila ili sam ja nju. Mislim da je bilo obostrano - zaključio je kuhar. Krajem mjeseca dolazi u Zagreb kako bi predstavio svoje “Najdraže recepte”.

'JEDVA SAM ČEKAO DA ZAVRŠI KUHANJE PA DA PROBAM'
Drago mi je da je Stevo izdao novu kuharicu jer je vrhunski stručnjak, rekao nam je Oliver Mlakar. Uvijek je jedva čekao da emisija što prije završi kako bi jeo.
- Uživali smo u izvrsnoj hrani. To je bio najbolji dio snimanja - prisjetio se Oliver.

STEVIN NAJDRAŽI RECEPT: TUNA NA MEDITERANSKI
SASTOJCI: 4 fileta tune (180 g), 2 žlice pinija, 2 žlice kapara, 50 g maslina, 300 g sušenih rajčica, 100 g artičoka, maslinovo ulje, pola limuna, peršin, sol i papar

PRIPREMA: Filete tune lagano posolite, popaprite i naglo na grilu prepecite (maksimalno dvije minute sa svake strane, da bi ostali sočni). Stavite na tanjur koji ste prethodno ugrijali.
Na maslinovu ulju kratko popržite pinije, dodajte na rezance narezanu suhu rajčicu, ocijedite kapare, masline i artičoke narezane na četvrtine. Na kraju dodajte sok pola limuna.
Tako dobivenim umakom prelijte tunu i pospite peršinom. Prije pečenja možete tunu marinirati svježim ružmarinom.





Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj
LEGENDA HRT-a

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj

Damir Matković je bio prije svega sjajan kolega, čovjek od kojeg se puno toga moglo naučiti. Istinska televizijska legenda. Ponosni smo što je 40 godina bio član HNDaa, rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'
NE ODUSTAJU

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'

Reality zvijezda Marijana Seifert nestala je u Zagrebu 27. travnja 2022. Njezina obitelj ne odustaje od potrage. Sastavili su popis zahtjeva koje žele uputiti policiji i institucijama
Sjećate li se Alexis iz 'Dinastije'? Evo kako glumica danas izgleda
UŽIVALA SA SUPRUGOM

Sjećate li se Alexis iz 'Dinastije'? Evo kako glumica danas izgleda

Glumicu Joan Collins često hvale zbog vitke linije koju održava s 90 godina. Sve je to rezultat, rekla je svojedobno, ustrajnosti u redovitom vježbanju i pravilne prehrane