Obavijesti

Show

Komentari 29

Šajeta: Radio sam u 3. Maju, taj rad me izgradio kao čovjeka

Šajeta: Radio sam u 3. Maju, taj rad me izgradio kao čovjeka
15

Glazbenik, koji ove godine slavi 25 godina karijere, kaže da je kao dijete bio povučen, a prvu pjesmu napisao je za djeda

VIDEO

Rođen sam u pradjedovoj kući u kojoj i danas živim, čitav život proveo sam na jednoj adresi. Imam zaista krasne uspomene iz djetinjstva. Dosta sam se znao svađati s ocem, čak sam i napisao zadaćnicu u osnovnoj školi 'Ja nikad neću biti kao moj tata', ali kako je vrijeme prolazilo, shvatio sam da sam mu sve sličniji, priča nam Dražen Turina Šajeta (46), glazbenik, aktivist, ili kako on samog sebe voli nazvati - slobodni umjetnik. Kao dijete, kaže, bio je jako povučen.

- Neki kažu da sam bio zabavljač, ali nikada se nisam posebno isticao. Uvijek sam volio pričat sa samim sobom što i sada radim - priča nam. Tjelesne aktivnosti nikad nisu bolje njegov ‘forte’ pa je u osnovnoj školi završio na popravnom iz tjelesnog.

- Upisao sam i nogomet, ali me trener zamolio da se ispišem jer sam imao jako dobru opremu, koju mi je barba donio iz inozemstva, ali sam zato izuzetno loše igrao - priča nam Šajeta kroz smijeh. Ovaj Istrijan školovao se za instalatera klime, ali kasnije se odlučio prebaciti u glazbene vode. U mladosti je radio preko student servisa i kako je jednom kazao, znali su u sezoni zaraditi godišnju plaću svojih roditelja.

Šajeta završio iza rešetaka: ‘Košulja plava’ za zatvorenike
Šajeta završio iza rešetaka: ‘Košulja plava’ za zatvorenike

- Volim imati ispunjen dan, veseli me rad. Radio sam dvije i pol godine u brodogradilištu 3. maj jer je tata rekao da se raditi mora. Rad te izgradi, onaj osjećaj kad u sedam ujutro s radnicima držiš sendvič u ruci na ruzinavom brodu, neprocjenjivo - rekao je jednom Šajeta. A u estradne vode ‘ubacile’ su ga njegove bivše kolege iz brodogradilišta 3. maj.

Davor Puklavec

- Glasali su za mene na ljestvicama i tako mi omogućili da postanem poznat - priča nam zahvalni pjevač. Nakon što je 1993. godine dao otkaz u 3. maju, otac mu je govorio da treba imati stalni posao pa se zaposlio kao referent protokola u Istarskom demokratskom saboru, za koji je radio kampanje.

Popularni glazbenik ove godine slavi 25 godina svoje karijere u kojoj je izdao 9 albuma i više od 150 pjesama. Prvu pjesmu, prisjeća se, napisao je krajem osnovne škole.

- Bilo je to u 8. razredu osnovne škole. Posvetio sam je Poljanama, mjestu svojeg djeda, a i danas je još uvijek izvodim - kaže nam svestrani glazbenik. Njegove glazbeni počeci vezani su uz lokalpatriotske teme. Devedesetih godina Šajeta je svirao s dvojicom prijatelja u punk garage bendu zvanom 'Yars'.

Lijepa gesta: Vitasović i Šajeta pomažu bolesnoj rukometašici
Lijepa gesta: Vitasović i Šajeta pomažu bolesnoj rukometašici

Čuvši 'Gustafe', došao je na ideju da napravi satirični bend koji će biti neka vrsta kombinacije Monty Pythona i nadrealista. Nazvali su se Šajeta, što je čakavska riječ za munju, a s vremenom je to postao Draženov nadimak. Kasnije je došlo do proboja ‘ča vala’ pa je upoznao i Alena Vitasovića s kojom se i danas druži.

- Alen mi je najbolji estradni prijatelj. Više smo se puta dobro proveli i bez cuge. Ja ne pijem pa sam element stabilnosti u našem odnosu - ističe Turina. Osim glazbom, Šajeta se danas bavi i aktivizmom.

- U svom sam gradu stalno politički aktivan jer su Rusi sve pokupovali. Malo nas je domaćih. Živim kao u Rusiji - kaže Turina. Gradski vijećnik ipak nije želio postati da ne ulazi u sukob interesa jer nastupa za grad, a i piše za gradske novine. Ne pije i jer mu se brzo počinje petljati jezik. 

N. Pavletić

- Vjerojatno sam najveći hipohondar u državi pa me strah - priznaje Turina. S Alenom se družio i dok je Vitasović nastupao za HDZ, a on za IDS. 

- Politika zahtijeva toleranciju i suradnju - objašnjava glazbenik. Za vrijeme prvog mandata Stjepana Mesića napisao je pjesmu 'Party za ekipu', a kasnije je pristao nastupati u Mesićevoj kampanji za drugi krug. 

- Ako nastupam kao javna osoba, onda i stojim iza političara za kojeg nastupam. Mnogi u Hrvatskoj izdali su taj princip i nastupali samo zbog novaca, ali javne osobe u kampanji nikad ne nastupaju samo profesionalno - smatra pjevač. U slobodno vrijeme Šajeta vozi bicikl i skuplja stripove te LP ploče. 

- Veliki sam fan Dylan Doga, a kad gledam cijene ploča u oglasniku, mislim da moja kolekcija vrijedi pola milijuna - kaže kroz smijeh. Iako je veliki ljubitelj tehnologije, sinu Zvani (9) brani da previše koristi mobitel. 

Slavko Midžor/Pixsell

- Htio sam zahvaliti proizvođaču softvera jer nam je omogućio da vidimo koliko koristimo koju aplikaciju. Veliki je izazov odvući dijete od mobitela - tvrdi Turina. Želja mu je iduće godine ponovno okupiti pripadnike ča vala, a iako nastupa 25 godina, četvrt stoljeća na sceni obilježit će također sljedeće godine, na godišnjicu izlaska svog prvog albuma, Čestitki i aplauza.

U katedrali sv. Vida već 25 godina organizira koncert nazvan po Šajetinoj pjesmi 'Božić je judi', glazbenik priznaje da ne ide baš u crkvu

Nel Pavletic/PIXSELL

- Mama je jako pobožna, ali crkva mi se u zadnje vrijeme baš i ne dopada. Hodam po brdima i vidim Boga u prirodi - zaključio je Šajeta. 

'Ne žele biti pored Kate Middleton i princa Williama': Meghan i Harry sele iz Kensingtonske palače?

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Tragedija u 'Večeri za 5': 'Vice je umro nakon snimanja, obitelj je htjela da se epizode emitiraju...'
ŠIBENSKI TJEDAN

Tragedija u 'Večeri za 5': 'Vice je umro nakon snimanja, obitelj je htjela da se epizode emitiraju...'

Vice Martinović obožavao je ribarenje. Tijekom sudjelovanja u showu 'Večera za 5' družio se i kuhao s Ivanom Brnadić, Florijanom Žižićem, Miloradom Casperom Miškovićem i Goranom Grguričinom

Sydney Sweeney je plesala bez grudnjaka pa poručila: 'Žao mi je što imam sjajne grudi...'
PORUKA HEJTERIMA?

Sydney Sweeney je plesala bez grudnjaka pa poručila: 'Žao mi je što imam sjajne grudi...'

Glumicu je nedavno kritizirala holivudska producentica Carol Baum. Unatoč negativnim komentarima, Sydney je uživala s prijateljima u Meksiku
Marija Šerifović o sinu: 'Nisam ga nazvala kako sam htjela jer su mi rekli da je to ime za psa'
ISPRIČALA DETALJE O MAJČINSTVU

Marija Šerifović o sinu: 'Nisam ga nazvala kako sam htjela jer su mi rekli da je to ime za psa'

Marijin sin Mario će početkom svibnja napuniti pet mjeseci, a pjevačica je otkrila zašto se odlučila za to ime, tko joj je najveća podrška i zašto ne voli dijeliti sinove fotografije