Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Tek nekoliko 'odabranih' znalo je da Bowie ima karcinom jetre

None Foto: REUTERS/PIXSELL 3

Bowiejev producent Tony Visconti rekao je da je David godinu dana znao da je neizlječivo bolestan i da je novi album, 'Blackstar', bio njegov zadnji dar publici

Direktor jednog belgijskog kazališta, Ivo Van Hove, radio je s Bowiejem na postavljanju novog mjuzikla, ‘Lazarus’. U izjavi za jedan belgijski portal objasnio je da je bio među nekoliko ljudi na svijetu koji su znali da legendarni glazbenik boluje od karcinoma jetre:

Još prije 15 mjeseci rekao mi je da ima karcinom jetre, nedugo nakon što je to i sam saznao. Rekao mi je to kako bih shvatio da neće moći biti redovit na probama za mjuzikl, rekao je Van Hove.

Legendarni producent Brian Eno, koji je radio na Bowiejevom albumu, ‘Outside’, 1995., objavio je da je s Davidom komunicirao e-mailovima, zadnji puta tjedan dana prije smrti, kad je Bowie napisao:

- Brian, hvala ti za sva dobra vremena. Ona nikada neće izblijediti. U potpisu, zora.

Eno je rekao da je bilo jasno da je to oproštajni mail.

Bowiejev producent Tony Visconti rekao je da je David godinu dana znao da je neizlječivo bolestan i da je novi album, ‘Blackstar’, objavljen na njegov rođendan, 8. siječnja, bio njegov zadnji dar publici. Bio je to, kaže Visconti, način na koji je i svoju smrt donio kao umjetničko djelo. Govorkanja i poluinformacije o njegovu zdravlju, dugo su pratili Bowieja, još otkako je 2004., na jednom koncertu u Njemačkoj, kolabirao i hitno helikopterom prebačen na operaciju srca. Od tada ga nije bilo na pozornici deset godina. Iznimku nije napravio niti kad su ga pozvali da se pojavi na izvođenju legendarne pjesme ‘Heroes’, na Olimpijskim igrama u Londonu, 2012.. Nakon toga su pak krenule priče da ima Alzheimerovu bolest. Iako se 2013. vratio albumom ‘The Next Day’, činjenice da nije davao intervjue niti se pojavljivao u javnosti, samo su podgrijavale pretpostavke da je teško bolestan.

Komentari (21)
  • Kada jedan CNN jučer posveti pola svojih vijesti Davidu onda je i to jedan od indikatora kakva je to veličina bila.Glazbenik,pjevač,producent,art-umjetnik,glumac.......genijalac.

    12. 1. 2016,   08:46
  • obogatio si glazbu u nemjerljivom obimu .. respekt

    12. 1. 2016,   08:57
  • rijetki su umjetnici tog kalibra...nadam se da uživa gdje god da jest....

    12. 1. 2016,   08:47