Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Saznajte kako zvuče zvukovi Zvonimira Varge

None Foto: Katarina Matas 6

Zagrebački kantautor Zvonimir Varga povodom deset godina djelovanja na glazbenoj sceni objavio je za diskografsku kuću Spona glazbenu kompilaciju "Zvukovi".

Snimke s kompilacije nastale su u periodu od 2013. do 2019. godine i predstavljaju dvije strane stvaralaštva Zvonimira Varge. S jedne strane tu su njegove angažirano-humorne, a s druge strane nježne i melankolične ljubavne pjesme. Uz jedanaest već objavljenih pjesama, tu je i jedna sasvim nova, "Kako da se volim?", koja otvara kompilaciju. Prva koncertna promocija kompilacije "Zvukovi" održana je u srijedu, 25. rujna, u zagrebačkoj glazbenoj knjižari Rockmark u sklopu festivala Velika rock eksplozija #12, a planirane su i promocije u zagrebačkoj kaznionici Remetinec (22.10.2019.), KC Lab u Novom Sadu (24.10.2019.), KC Walkow u Vinkovcima (25.10.2019.) te na Zagorje Blues Etno Festivalu (6.11.2019.).

Foto: Doringo

U aranžmanima i produkciji pjesama s kompilacije Vargi su najviše pomogli Jere Šešelja i Mark Mrakovčić, a treba istaknuti i Antonina Šimića, Marka Kanceljaka te dvojac Lora Šuljić i Zoran Pleško. Osim gore spomenutih, zagrebački kantautor se zahvaljuje svima koji su glazbenom suradnjom dali svoj obol njegovom novom izdanju: Dean Melki, Jasmina Alihodžić, Stjepan Hrastić, Ivan Andrijević, Marin Fatović, Daniel Kadijević, Miki Solus, Sabina Herman, Matej Milošev, Jurica Hotko, Hana Blažević, Mario Klarić, Martin Mandir, Ana Patačko i Matej Magdić.

Foto: Katarina Matas

Do kraja godine u planu je još jedan singl, a za sljedeću godinu planiran je novi studijski album. Zvonimir Varga je po mnogočemu jedinstvena figura na hrvatskoj kantautorskoj sceni. Glazbi se ozbiljno posvetio tek nakon što je prešao tridesetu, a zatim je u idućih 10 godina objavio čak osam albuma ("Krugovi" i "7" iz 2016. su odabrani među najbolje u regiji), 15-ak singlova i spotova, napisao zbirku poezije i slikovnicu te skladao za kazalište. Njegov rad izdvaja se iz gomile estradnog "kičeraja", spajajući mainstream i kantautorski klasicizam s elementima americane koja se u ovom slučaju može nazvati i hrvaticana. 

Foto: Spona Music

"Imati ljubavne pjesme koje su iskrene i ogoljene, bez maskiranih tekstova, a opet ne zvučati sladunjavo, nešto je što rijetki mogu...", kaže kritika koja također tvrdi da svaka njegova pjesma prikazuje mnogo različitih stanja svijesti, događaja, zapažanja i raspoloženja, a ugodno ih je slušati upravo zbog jednostavnosti formata.

Varga redovito održava koncerte, pa je tako od početka svog glazbenog djelovanja održao gotovo 250 nastupa u Hrvatskoj, regiji i šire...

Tema: Muzika