Obavijesti

Show

Komentari 4

Šest dana na planini: Vlaji na Himalaji piju hrvatska vina

Šest dana na planini: Vlaji na Himalaji piju hrvatska vina
8

Ekipa je u vrlo dobroj kondiciji. Stipe Božić je također u formi. On ima zadatak osim da se penje i da nam priča o predjelima kojima prolazimo, rekao nam je glumac koji je krenuo u ekspediciju

VIDEO

Ekipa Stipe Božića visoko je na Himalaji, hodaju šest dana od dolaska. Posljednja dva dana, kako doznajemo od glumca Vedrana Mlikote, prošla je uspon od Namche Bazzara, grada u dolini Khumbu, do Dolea (4200 m). Kako stvari stoje uspjet će se približiti cilju uoči 40-godišnjice Božićevog prvog uspona na Mount Everest (8848 m). Cilj im je osvojiti 6189 metara visok himalajski vrh Imja Tse.

- Prespavali i jutros smo i došli do mjesta Macherma (4600 m). Tu smo smjestili i odradili aklimatizaciju, tj. popeli se još nekoliko stotina metara i vratili se natrag. To je proces koji se mora napraviti kako bi izbjegli visinsku bolest. Sutra krećemo prema Gokyu, nalazi se na visini od 5300 m i jedno je od najljepših jezera na svijetu. Ekipa je u vrlo dobroj kondiciji. Stipe Božić je također u formi. On ima zadatak osim da se penje i da nam priča o predjelima kojima prolazimo. Mnoštvo vrhova koje okolo vidimo Stipe je u posljednjih 40 godina ispenjao s raznim ekspedicijama! Malo nas usporava rjeđi zrak, ali nikud ne žurimo. Za sada sve ide po planu - naveo je Mlikota.

Hrvatska vina na Himalaji

Kako priliči "Vlajima na Himalaji" sa sobom su ponijeli i vrhunska hrvatska vina. Pilo se Modro jezero od imotskog vinara Grabovca, a radi se o kupaži ove obitelji koja se vinima bavila još za vladavine Napoleona. Štedi se da potraju boce Krauthakera, Katunara i Brzice. Čini se da su naši penjači uz pancetu, pršut i juhe u vrećici odlučili Himalaju osvojiti i eno-gastro domaćim etiketama. No jeo se i nepalski specijalitet Momo, sušeno povrće u tijestu. 

Stipe je ovih dana potresen smrću svog rođaka Tonča Pivca, ali, put se nastavlja. Božićevu ekipu vodi Sonam Sherpa koji je čak pet puta bio na Mount Everestu. Podsjetimo Sherpe su himalajsko pleme koje penjači angažiraju kako bi osvojili teške uspone i najviše vrhove svijeta. Posjetili su u i obitelj Ang Phu, Božićevog prijatelja i Sherpe, koji je stradao pri silasku s Mount Everesta 1979. godine. Dočekao ih Angov sin Mingma Nuru kojeg je Božić pomagao pri odrastanju,a prije devet godina posjetio je Hrvatsku. Stipe je sa svojim prijateljima obitelji Ang Phu a pomogao skupiti novac za obnovu kuću koja je prije nekoliko godina stradala u potresu.

- Posjetili smo ih, bilo je jako emotivno. Što je najvažnije, kuća je obnovljena, gotova. Mingma nas je odveo u školu Edmund Hillary gdje radi kao učitelj - dodao je Mlikota, a posebno je tražio da mu pozdravimo Ivu Čaglja, našeg kolegu fotoreportera iz Pixsella i brata Tončija Čaglja Zinze s kojim upravo osvaja Himalaje.

NEVJERNI SU I ZLI: Ovi horoskopski znakovi su najgori partneri u vezama

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...
SKRIVA GA OD DJEVOJAKA

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...

Vatrena Claudia koja se proslavila izazovnim navijačkim kombinacijama tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru, otkrila nam je da je sretno udana. Prisjetila se i najvažnijeg dana u svom životu
Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'
'NIJE DOVOLJNO DOBRA ZA NJEGA'

Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'

Lauren Fryer i Declan Rice prošle su godine dobilli sina, a britanka je zbog maltretiranja obrisala sve objave s društvenih mreža...