Obavijesti

Show

Komentari 9

Slučajni susret na stanici koji je promijenio povijest glazbe

Slučajni susret na stanici koji je promijenio povijest glazbe
1

Mick Jagger i Keith Richards zajedno su se kao dječaci vozili triciklima po susjedstvu, igrali se i družili u školskim klupama. Iako ih je život razdvojio, njihov ponovni susret rodio je Rolling Stonese

VIDEO

Ne mogu se sjetiti vremena kada nisam poznavao Keitha. Živjeli smo ulicu do ulice, moja majka je poznavala njegovu majku i zajedno smo išli u osnovnu školu od 7. do 11. godine. Skupa smo se igrali i bili smo prijatelji, ispričao je pjevač legendarnih Rolling Stonesa, Mick Jagger (73). 

Budući rock velikani skupa su odrasli u gradiću Dartford u Kentu. Kada se obitelj Keitha Richardsa 1954. godine preselila, dječaci su se razdvojili. Krenuli su u različite srednje škole i prestali su se viđati. 

No iako su odrastali razdvojeno, Mick i Keith Richards (72) istovremeno su razvijali ljubav prema rock'n'rollu. Jagger je u prvom razredu srednje škole osnovao bend s kojim je nastupao gdje god i kada god je mogao. 

Archival Cinema and Entertainment

Spojila ih strast prema glazbi

- Svirao sam subotom navečer sa raznim grupama. Odradio bi svaku gažu koja mi je bila ponuđena. Za vrijeme nastupa bi se bacio na koljena i valjao po podu, sa 15, 16 godina - prisjetio se Jagger. 

Keith i Mick kretali su se u potpuno različitim društvenim krugovima. Richards je pohađao Sidcup Art School, gdje se zaljubio u gitaru, a Jagger je, s namjerom da postane političar ili novinar, upisao London School of Economics. 

No njihovi životni putevi ponovno su se spojili 17. listopada 1961. godine. 

- U gradu kao što je Dartford, svi se kad-tad sretnu na stanici na putu prema Londonu - ispričao je Richards. 

Stari prijatelji iz djetinjstva na stanici Darford odmah su se prepoznali. Jagger je pod rukom nosio dvije ploče - 'Rockin at the Hops' Chucka Berryja i 'The Best of Muddy Waters'. Keith, koji je sa sobom imao Hofner električnu gitaru, je odmah bio impresioniran albumima koji tada nisu bili dostupni u Engleskoj. Za Muddyja Watersa Keith je, otkrio je, čuo samo iz priča. 

Ljubav prema rocku i bluesu odmah ih je povezala. Njihov gorljiv razgovor nastavio se i u vlaku, a Richards je Jaggera pozvao k sebi doma te večeri. Nakon što su preslušali Mickove ploče, pjevač je predložio gitaristu da se pridruži njegovom bendu 'Little Boy Blue and The Blue Boys' koji je svirao obrade pjesama Eddieja Cochranea, Buddyja Hollyja i Chucka Berryja. 

Iduće godine, u londonskom klubu Ealing Jazz Club, Keith i Mick gledali su svirku benda Blues Incorporated, čiji su članovi bili Brian Jones, Ian Stewart i Charlie Watts. 'The Blue Boys' bili su impresionirani svirkom te su se s njima brzo sprijateljili, a uskoro su počeli zajedno i svirati. 

Za vrijeme telefonskog intervjua za časopis 'Jazz News', Jonesa je novinar pitao kako mu se zove novi bend. U tom trenutku je na podu ugledao Mickovu ploču Muddyja Watersa, a jedna od pjesama ga je istog trena inspirirala - 'Rollin' Stone'. 

'Renesansa bluesa'

U lipnju 1962. godine, Stonese su činili Mick Jagger, Keith Richards, Brian Jones, Dick Taylor i Tony Chapman. Svoju su prvu zajedničku gažu odradili kao 'The Rollin' Stones'. Svirali su čikaški blues te pjesme Chucka Berryja i Bo Diddleyja.

Bendu su se uskoro pridružili basist Bill Wyman, koji je zamijenio Dicka Taylora i bubnjar Charlie Watts koji je došao na mjesto Tonyja Chapmana.

Uskoro su potpisali ugovor sa menadžerom Andrewom Loogom Oldhamom, kojemu su za Stonese rekli članovi The Beatlesa. Iako je imao samo 19 godina, Oldham je imao velike planove za grupu. Prvo im je promijenio ime u 'The Rolling Stones', a zatim je u papirima iz Keithovog prezimena maknuo posljednje slovo 's', jer mu je 'Richard' izgledalo bolje. Zatim je iz benda 'napucao' Stewarta jer se nije uklapao u njegovu viziju. Stewart je tako postao Stonesov voditelj za turneje, a svirao je i piano na mnogim njihovim pjesama sve do njegove smrti 1985. godine. 

Svi koju su do tada čuli Stonese, tvrdili su da im se pred očima događa 'renesansa bluesa'. Za razliku od ostalih grupa 'britanske invazije' poput tada popularnih Beatlesa, The Kinksa, The Dave Clark Fivea i sličnih, Stonesi nisu nosili identična odjela niti imali 'slatke koreografije', kako je kasnije ispričao Wyman. Upravo zbog toga iskakali su iz mase te su počeli privlačiti pozornost. 

Sa prvim hit singlom na leđima, obradom Chuck Berryjeve 'Come On', bend je dobio 'vatreno krštenje' na velikoj turneji po Velikoj Britaniji, gdje su otvarali za američke glazbene velikane Little Richarda, Bo Diddleyja i The Everly Brothers.  

Kada su izdali svoj prvi LP, menadžer Oldham rekao im je da nema smisla trošiti novce na tantijeme za obrade američkih glazbenika te ih je potaknuo da sami pišu svoje pjesme.

Amerikanci 'pali' na 'Satisfaction'

- Naša prva američka turneja 1964. bila je katastrofalna. Naš album tamo nije bio hit i ništa nam nije išlo u prilog - kazao je Bill Wyman. Voditelj Dean Martin zabavne emisije 'The Hollywood Palace' tada se bio i narugao Stonesima nakon njihova prvog nastupa, a posebno su ga 'zabavile' njihove frizure.  

Nakon što su snimili album s novim autorskim pjesama koje potpisuju Jagger i Richards, svirali su u SAD-u s Jamesom Brownom te su se pojavili u popularnoj emisiji 'The Ed Sullivan Showu'. 

Iako su u rodnoj Britaniji već imali nekoliko hit singlova, pjesma 'I Can't Get No Satisfaction' bio im je prvi singl broj jedan u SAD-u te je ujedno označio i početak njihovog osvajanja Amerike. 

Zajedno kroz 'sito i rešeto' 

Osim što su zajedničkim snagama stvarali neke od najpoznatijih rock pjesama u povijesti glazbe, Mick i Keith zajedno su proživljavali i najluđe trenutke u svojim životima. Ulaskom u 'zlatno doba' Rolling Stonesa, krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih, Jagger i Richards upuštali su se, kao i ostali glazbenici, u divlje partije, začinjene svakom drogom pod suncem i mnoštvom žena. 

Njihovi tulumu dio su 'rock legendi', a s njima su partijale i najveće svjetske zvijezde. Jednom prilikom, policija je upala u dom Keitha Richardsa kako bi izvršila raciju zbog dojave o drogama. U dnevnom boravku, između ostalih bila je i pjevačica Marianne Faithfull kojoj je Mick Jagger iz vagine jeo Mars čokoladicu. Taj bizaran trenutak prepričavao se godinama no Faithfull je glasine opovrgnula u svojoj autobiografiji. 

Iako i dan danas zajedno sviraju, Keithu i Micku žestoki okršaji nisu strani. Sedamdesetih godina često su se svađali zbog Keithove ovisnosti o drogama. Osamdesetih su album 'Unvercover' u cijelosti snimili odvojeno jer se nisu mogli podnijeti. Sve je kulminiralo kada je Jagger odlučio snimiti solo albume te 'otkantati' zajedničku turneju. Iako su se pomirili 1988. godine, stvari među njima, navodno, nikada nisu bile iste. 

Spektakularni koncerti

Tijekom svoje više od pet desetljeća duge karijere, The Rolling Stonesi izdali su 22 albuma na europskom tržištu te 24 albuma na američkom. Iza sebe imaju dvadesetak međunarodnih broj jedan singlova te mnoštvo spektakularnih koncerata po kojima su i danas poznati. 

Na slavnoj Copacabana Beach u Riju de Janeiro 2006. godine, Stonesi su održali jedan od najvećih koncerata u povijesti. Bend je svirao pred milijun i pol obožavatelja te su ga nazvali svojim najimpresivnijim koncertom u karijeri. 

No Stonesi su poznati i po jednom kaotičnom, a naposljetku i tragičnom koncertu. Bend je 1969. godine organizirao veliki besplatni koncert u Altmontu, na kojem su nastupali i Santana, The Jefferson Airplane, The Flying Burrito Brothers te Crosby,Stills and Nash&Young. Koncert je posjetilo 300 tisuća ljudi, a kao zaštitare, Stonesi su unajmili članove motorističke grupe 'Hell's Angels'. Za vrijeme nastupa Rolling Stonesa, nastao je stampedo, a jedan je pripadnik 'Angelsa' ubio 18-godišnjeg Mereditha Huntera koji je motoristima zaprijetio pištoljem. Te noći nesretnim slučajevima poginulo je još troje ljudi. 

I Zagreb je imao prilike ugostiti legendarne rockere. Prvi put u Hrvatskoj su svirali 1976. godine, dva dana za redom u Domu sportova. Vratili su se 1998. godine, kada su 20. kolovoza rasprodali zagrebački Hipodrom, na kojemu se 'naguralo' oko 80 tisuća ljudi. 

Legendarni bend trebao se vratiti treći put u Zagreb 2006. godine no koncert je bio otkazan. 

Povijest su označili i prvim besplatnim koncertom na Kubi, gdje ih je došlo gledati 1,2 milijun ljudi. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'
'ONA JE CENTRALNA FIGURA'

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'

U vezi smo. Dogodilo se prije dovoljno dugo vremena, ali ne želim ići u detalje, rekla nam je pjevačica i voditeljica

Dečko Vlatke Pokos za 24sata: Podsjetila me na pjevačicu koja pjeva o 'petku' pa sam uletio...
EKSKLUZIVNO: VEĆESLAV HOLJEVAC

Dečko Vlatke Pokos za 24sata: Podsjetila me na pjevačicu koja pjeva o 'petku' pa sam uletio...

Donosimo sve detalje o vezi godine, između unuka poznatog zagrebačkog gradonačelnika Većeslava Holjevca i voditeljice i pjevačice Vlatke Pokos
Sestra Stele Rade osvojila 5000 eura, a pojavile su se i ljubavne iskre? 'Pričat ćeš s njim kasnije'
'TKO TO TAMO PJEVA'

Sestra Stele Rade osvojila 5000 eura, a pojavile su se i ljubavne iskre? 'Pričat ćeš s njim kasnije'

Natali Rade u posljednjem izazovu u showu 'Tko to tamo pjeva?' eliminirala je imitatoricu Abbe. Zatim je na kraju lutkar donio 5.000 eura