Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Slučajno je preživio Auschwitz: Iz logora izašao sa samo 30 kg

None Foto: PIXSELL 12

Lustig se 1988. preselio u SAD gdje je gradio filmsku karijeru. Surađivao je sa Stevenom Spielbergom i Ridleyjem Scottom. Prije šest godina vratio se u Zagreb, a u travnju je proglašen počasnim građaninom

Filmski producent i dvostruki Oskarovac Branko Lustig preminuo je u srijedu navečer u 88. godini u Zagrebu. U svojoj karijeri dobio je brojna međunarodna priznanja. Oscare je dobio 1993. za 'Schindlerovu listu' Stevena Spielberga i 2000. za 'Gladijatora' Ridleya Scotta.

POGLEDAJTE VIDEO:

Rodio se u Osijeku 1932. godine. Zbog židovskog podrijetla bio je tijekom Drugog svjetskog rata zatočenik zloglasnih koncentracijskih logora Auschwitz i Bergen-Belsen. Većina članova njegove obitelji nestala je u koncentracijskim logorima širom Europe, uključujući i njegovu baku koja je ubijena u plinskoj komori i oca koji je ubijen u Čakovcu.

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Branko je uspio preživjeti strahote logora, a na dan kad je oslobođen, imao je samo 30 kilograma. Lustigovo iskustvo logora ugrađeno je u 'Schindlerovu listu' kojem je pomogao uvjerljivo prikazati scene iz koncentracijskih logora.

Logor je preživio igrom slučajnosti. SS-ovi čuvari logora čudesno progutali tvrdnju njegove majke da on ima 16 godina, a imao je samo 10. To je bio minimum ispod kojega nacisti djecu nisu slali direktno u plinske komore kako bi ih pobili skupa s nemoćnim odraslima, nego su ih tjerali na ropski rad. Mali Branko je tako završio u rudniku.

Diplomirao je glumu na Akademiji dramskih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu 1955. godine. Iste godine je započeo karijeru u Jadran filmu. 

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Ubrzo se angažirao na gotovo svim inozemnim filmskim produkcijama na području bivše Jugoslavije. Bio je upravitelj lokacije, asistent režije, asistent produkcije i producent, a u nekoliko je filmova odigrao i manje uloge.

Lustig se 1988. preselio u SAD gdje je nastavio graditi filmsku karijeru, većinom kao producent. Surađivao je sa Stevenom Spielbergom i Ridleyjem Scottom. Osim Oscara, dobio je i Emmyja za mini-seriju 'Drug Wars: The Camarena Story'.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Dugo godina bio je aktivan u Hollywoodu, gdje je sudjelovao u radu Akademije filmskih umjetnosti i znanosti kao član Odbora za nominacije. Prije šest godina vratio se u Zagreb, a ove godine u travnju je proglašen počasnim građaninom Zagreba. 

Komentari (35)
  • Velika sramota sto Hrvatska skriva svog velikana i sto se ne ponosi sa njime u onolikoj mjeri kojoj je zasluzio... rekao bih da je zbog svoje vjere zapostavljen i nedovoljno cijenjen u hrvatskoj... Pocivaj u miru legendo Hrvatska!

    14. 11. 2019,   12:36
  • Ta 88-ma je kobna za mnoge velikane...

    14. 11. 2019,   13:03
  • Gdje je moj komentar Bandićevci ?

    14. 11. 2019,   12:57