Obavijesti

Show

Komentari 0

Sniman i u Splitu: Film 'Hladni rat' nominiran je za Oscara

Sniman i u Splitu: Film 'Hladni rat' nominiran je za Oscara
8

'Hladni rat' crno-bijela je ljubavno-politička priča dijelom snimana i u Splitu. Trijumfirao je na dodjeli Europskih filmskih nagrada, a sad ima i nominaciju za američku filmsku nagradu Oscar

VIDEO

Cijenjeni poljski redatelj Pawel Pawlikowski (61) natjecat će se s filmom 'Hladni rat' za Oscara. Ako ga osvoji, redatelju će to biti već drugi kipić. Prvog je dobio 2014. za film 'Ida' u konkurenciji s libanonskim filmom 'Capernaum', njemačkim 'Never Look Away' Floriana Henckel von Donnersmarcka, meksičkim 'Roma'  Alfonsa Cuaróna i japanskim 'Obiteljske veze' Hirokazua Kore-ede. Film je nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg redatelja, kao i za fotografiju.

The London Critics

Na 'Hladnom ratu', poljsko-francusko-britanskoj koprodukciji radilo je dvadesetak hrvatskih filmskih profesionalaca, među kojima su glumci Dražen Šivak i Slavko Sobin, a servisni producent bila je zagrebačka Kinorama. Film je crno-bijela ljubavno-politička priča dijelom snimana i u Splitu. Trijumfirao je na dodjeli Europskih filmskih nagrada i dobio nagradu za režiju na festivalu u Cannesu.

31st European Film Awards in Seville

U kategoriji animiranog filma nominirani su hit nastavci 'Izbavitelji 2' Brada Birda, 'Krš i lom 2' Richa Moorea te 'Mirai no Mirai' Mamorua Hosode, 'Spider-Man: Novi svijet', kao i 'Otok pasa' proslavljenog redatelja Wesa Andersona, prikazan na prošlogodišnjem Animafestu - Svjetskom festivalu animiranog filma u Zagrebu. Tamo su prikazani i filmovi nominirani za kratkometražnu animiranu kategoriju 'Životinjski porivi' David Finea i Alison Snowden, 'Kasno popodne' Louise Bagnall, a za Oscara se natječu još 'Bao' Domee Shi, 'One Small Step' Andrewa Chesworth i Bobbyja Pontillasa i 'Weekends' Trevora Jimeneza.    

Publika prošlogodišnjeg ZagrebDoxa imala je prilike vidjeti na velikom platnu vidjeti i za Oscara nominirani film 'O očevima i sinovima' sirijskog redatelja Talala Derkija, koji je bio gost zagrebačkog festivala na kojemu je osvojio Veliki pečat kao najbolji u međunarodnoj konkurenciji.

Ovogodišnji pak ZagrebDox donosi još jednu oscarovsku nominaciju - 'Minding the Gap', debitantski film mladog američkog autora Binga Liua o mladim skejterima na životnim prekretnicama koji je dosad osvojio 48 nagrada na prestižnim svjetskim festivalima.

U dokumentarnoj kategoriji natječu se još 'Free Solo' Elizabeth Chai Vasarhelyi koji prati sportskog penjača Alexa Honnoulda u misiji  osvajanja planinskog vrha El Capitan bez zaštitne opreme, 'Hale County This Morning, This Evening' RaMell Ross o životu Afroamerikanaca u Alabami i 'RBG' Betsy West i Julie Cohen o američkoj sutkinji Vrhovnog suda Ruth Bader Ginsburg.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima
NOVA SURADNJA

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima

Taj će oskarovac oživjeti napeto snimanje posljednjeg albuma slavnog britanskog banda 'Let It Be', koristeći se sa 55 sati dosad nepoznatih videosnimki kultnog benda iz 1969. godine

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'
FANOVI ODUŠEVLJENI

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'

Brojni obožavatelji godinama su se pitali zbog čega su snimljena samo dva nastavka, a američka glumica ovih je dana otkrila vijest koja je oduševila brojne fanove filma
Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu
NAKON 30 GODINA

Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu

Zbog spajanja TV mreže Fox s Disneyjem, ugovori o licenciranju bit će drugačiji. Fox ne zna hoće im se isplatiti održati Simpsone na životu, budući da godinama ne ostvaruju prihode