Obavijesti

Show

Komentari 1

Srđan Gojković Gile: Ni nakon 40 godina ne damo se sa scene

Srđan Gojković Gile: Ni nakon 40 godina ne damo se sa scene
5

Srđan Gojković Gile i njegov bend uvijek su slovili za energičan i kreativan rock sastav. Unatoč tomu što se danas više ne rasipaju energijom, kritika tvrdi da im je aktualni album jedan od najboljih u karijeri

VIDEO

Kultni beogradski glazbeni sastav 'Električni orgazam' uskoro će obilježiti 40 godina djelovanja na sceni, a kao doba njihove najveće kreativnosti i vrhunca obično smatramo pomalo davne osamdesete kad su, uglavnom za Jugoton, objavili nekolicinu značajnih studijskih albuma.

Ipak, ponovno dolaze u Tvornicu kulture, s novim albumom “Gde smo sad”, koji je veliki dio kritike ocijenio njihovim najboljim ostvarenjem još od zlatnog doba. Dakako, Srđan Gojković Gile (58) i njegov bend ne postaju mlađi, ali i dalje žive za svaki sljedeći nastup i na pozornici nikad ne kalkuliraju.

- Izazova ne manjka ni danas. Nama je Zagreb, uz Beograd naravno, najvažniji koncert koji mi sviramo. Ta dva grada ipak su ispred svih drugih kad je naša publika u pitanju, tako da se jako veselimo svakom novom nastupu u Zagrebu - priznaje nam Gile, koji će s bendom nastupiti u hrvatskoj metropoli 13. travnja, na isti dan kad se obilježava i Record Store Day, međunarodni Dan prodavaonica ploča. Aktualni album “Gde smo sad” dvanaesti je studijski materijal benda, koji je cijenjeni status stekao serijom uspješnih albuma u novovalno vrijeme bivše države, kad su plijenili energijom i kreativnošću, kako na pozornici tako i u studiju. Tih godina objavili su niz uspješnih i prihvaćenih albuma, počevši s “Paketom aranžmana” 1981., koji su snimili zajedničkim snagama sa suborcima sa scene - Šarlo Akrobatom i Idolima, pa sve do koncertnog albuma “Braćo i sestre” iz 1987. godine, objavljenih za tadašnji Jugoton. Album “Distorzija” iz 1986. godine za Električni orgazam bio je svojevrsna prekretnica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Dotad smo bili, onako, baš klupski bend, svirali smo samo po urbanim sredinama, a krajem 80-ih, otprilike u vrijeme kad je izašla ‘Igra rokenrol cela Jugoslavija’ već smo imali puno veću popularnost, nastupali smo i po manjim sredinama. Današnji album usporediv je kvalitetom i kreativnošću s albumima tog doba, ali nije istog žanra i zvuka. Moje mišljenje je definitivno da je to jedan od naših boljih materijala. Električni orgazam uvijek je bio bend koji se mijenjao i eksperimentirao, a tako je i danas - pojašnjava Gojković.

Njihove koncerte publika redovito pohodi i danas, u zreloj fazi benda, ne slušaju ih samo oni koji su mladi bili osamdesetih nego i današnji klinci. Neloše za sastav koji se početkom 80-ih pojavio sa svojim pankerskim i rokerskim izričajem te prvi od trojca koji je imao priliku snimiti i debitantski solo album. U vrijeme dok su formacije bendova određivali vojni rokovi i njihovo služenje, bend je primijetio i inozemni kritičar Chris Bohn, novinar časopisa New Musical Express te je Električni orgazam proglasio jednim od najuzbudljivijih nebritanskih sastava tog doba, a shodno tome, dio ploča benda mogao se kupiti i u Engleskoj.

Zanimljivo, Električni orgazam je ustvari nastao kao probni projekt sa strane, članova već postojeće i uhodane grupe Hipnotisano pile, ali već na zajedničkom koncertu kao predgrupa zasjenili su sami sebe. Hipnotisano pile ubrzo je prestalo postojati, a Orgazam će uskoro obilježiti jubilarni 40-godišnji staž na sceni.

- U to vrijeme te gura neki mladenački adrenalin. Bili smo klinci, ali energiju i kreativnost kojom smo isijavali u to doba ljudi su prepoznali. Doduše, kad si mlad, onda i trošiš istu tu energiju bespotrebno, a s iskustvom naučiš kanalizirati to efikasnije a da muzika svejedno bude uzbudljiva - komentira Gile. Jedan od najvažnijih rock sastava ovog podneblja u Tvornici kulture predstavit će nove pjesme s hvaljenog albuma, ali Gile, Ljuba, Banana, Švaba i Pače prezentirat će u novoj i preuređenoj zagrebačkoj Tvornici kulture cijeli presjek zavidne karijere te publiku raspjevati onim dobro znanim, starim hitovima.

gile

- Svirat ćemo, kao i uvijek, nove i stare favorite. Sve ono što publika voli i želi, a baš zagrebačka publika je jedna od naših najvjernijih i najboljih - zaključuje frontmen Električnog orgazma.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Bahra uputila savjet Dragani Mirković:  'Nije baš zgodno što nema nešto ušteđenog novca'
PODRŽALA PJEVAČICU

Bahra uputila savjet Dragani Mirković: 'Nije baš zgodno što nema nešto ušteđenog novca'

Ja bih se isto razvela od Tonija na Draganinom mjestu, rekla je Bahra Zahirović iz emisije 'Ljubav je na selu'

VIDEO Evo kako je Dragana Mirković prokomentirala svoj razvod: 'Ovo mi je jako teško'
SVLADALE JE EMOCIJE

VIDEO Evo kako je Dragana Mirković prokomentirala svoj razvod: 'Ovo mi je jako teško'

U trenutku kada je jedna od najvećih folk zvijezda Dragana Mirković (56) objavila da se rastaje nakon 24 godine braka sa suprugom Tonijem Bijelićem, sjedili smo s njom na kauču u njezinom dvorcu nadomak Beča. Poručila je da prolazi kroz jako teško razdoblje...
Dolores Lambaša danas bi imala 43 godine: Izgubila život nakon kobne prometne nesreće...
U SLAVONSKOM BRODU

Dolores Lambaša danas bi imala 43 godine: Izgubila život nakon kobne prometne nesreće...

U listopadu 2013. javnost je šokirala vijest o teškoj prometnoj nesreći u kojoj je Dolores Lambaša izgubila život