Obavijesti

Show

Komentari 64

Sretan rođendan, Del Boy: Ove detalje o 'Mućkama' niste znali

Sretan rođendan, Del Boy: Ove detalje o 'Mućkama' niste znali
1

Glumac David Jason, kojeg je proslavila uloga Del Boya u Mućkama, rodio se na današnji dan prije 77 godina. Prije Mućki za život je zarađivao kao električar, a bio je i na setu soft pornića

VIDEO

Prva epizoda kultne serije 'Mućke' odnosno 'Only Fools and Horses' prikazana je u rujnu 1981. godine. Iako je od prvog emitiranja prošlo mnogo vremena, ona i dalje ne gubi na popularnosti, broju fanova, ali i broju repriza diljem sveta. Prve dvije sezone serije nisu naišle na zanimanje publike niti na dobre kritike, stoga ju je BBC gotovo ukinuo. 

Svoju popularnost, serija može zahvaliti čestim reprizama koje su privukle golemu 'vojsku' obožavatelja diljem svijeta, a britanski Express je istaknuo da je serija posebno popularna na Balkanu. Glumac Nicholas Lyndhurst (55) bio je UNICEF-ov izaslanik u Crnoj Gori 2013. godine, gdje se, kako je sam rekao, osjećao kao kraljica. 

U anketi BBC-ja 2004. godine 'Mućke' su proglašene najboljim sitcomom svih vremena. 

Sam naslov serije bazira se na staroj engleskoj poslovici 'Samo budale i konji rade za zaradu', a kojom se aludira na napor Del Boyja i Rodneyja da izbjegnu redovni posao i plaćanje poreza. Naslovnu pjesmu napisao je i otpjevao John Sullivan, scenarist Mućki. Serija se umalo zvala 'The Readies'. 

David Jason (76), koji je utjelovio slavnog 'mutikašu' Del Boya, dobio je ulogu sasvim slučajno. Producenti serije ulogu su prvo ponudili glumcu Jim Broadbent koji ju je odbio, a kasnije se pojavio u seriji u manjoj ulozi. Uloga je bila ponuđena još dvojici glumaca, no tada je jedan od producenata u kazalištu ugledao Davida u predstavi i zaključio da je on savršeni Del Boy iako ne sliči Rodneyju, za kojeg je Lyndhurst već bio namijenjen. 

Scenarist John Sullivan, Del Boya je bazirao na izgledu i manirama jednog londonskog električara, dok je Jason liku sam dodao prepoznatljive stvari poput golemog 'zlatnog' nakita i zalizane kose. I danas, otkrio je, čuva pulovere koje je u seriji nosio kao Del Boy. 

Jason, rođen na današnji dan 1940. godine, svoju karijeru je započeo u soft porniću. U svojoj autobiografiji 'Moj život' naglasio je da nije radio 'ništa prosto', ali je bio na setu. 

Obitelj Trotter koju serija prati žive u četvrti Peckham, no serije se snimala u Bristolu jer producenti nisu mogli glumcima i ostaloj ekipi serije garantirati sigurnost. Stan u kojem se snimala serija nedavno je prodan za više od milijun funti. 

Uspješnu seriju su, inače, za vrijeme trajanja, kritizirali zbog rasizma jer je Peckham prikazan kao kraj u kojem gotovo da nema crnaca, iako su oni zapravo većinsko stanovništvo u tom dijelu Londona.

Iako je u seriji Cassandra pet godina mlađa od Rodneyja, glumica koja ju je utjelovila, Gwyneth Strong (57) je dvije godine starija od Lyndhursta. Za ulogu Cassandre prijavila se i Elizabeth Hurley (51) no producentima je bila 'previše nalik manekenki'. 

Del Boy, Rodney i Trigger jedina su tri lika koja su se pojavila i u prvoj i u posljednjoj epizodi, a samo su Rodney i Del bili u svakoj. Triggerovo pravo ime u seriji je Colin Ball. Derek jednom prilikom objašnjava da je nadimak dobio jer liči na konja.

Stric Albert u jednoj epizodi govori kako je boksao u mornarici. Zanimljivo, glumac Buster Merryfield koji je tumačio ovu ulogu zaista je bio boksač, a glumom se počeo baviti tek nakon odlaska u mirovinu. 

David Jason nikada nije želio prihvatiti da su Mućke sitcom. U svojim intervjuima seriju često naziva 'tragikomedijom'.

Lik Del Boya je za vrijeme trajanje cijele serije samo jednom pravilno upotrijebio francuski izraz.

Iako 'Mućke' imaju hordu obožavatelja koji na pamet znaju gotovo svaki kadar serije, mnogi nikada nisu primijetili da se u seriji pojavio i slavni pjevač Robbie Williams (42) i to u vrijeme kada je bio član grupe Take That, čija glazba u jednom trenutku svira u pozadini.

Najduže je trajalo snimanje scene na djedovom grobu. Jason i Lyndhurst su često plačem prekidali snimanju jer su sjećanje na glumca Lennarda Pearcea koji je zaista umro na početku snimanja četvrte sezone. Iako su u toj sceni trebali glumiti tugu zbog djedove smrti, glumci su zaista plakali.

Najriskantnija scena u seriji vjerojatno je bila ona kada su Del Boy i Rodney trebali premjestiti skupocjeni luster. Iako su bili na rubu smijeha, David i Nicholas se nisu smjeli ni pomaknuti. Da im je luster pao, izgubili bi cijelu epizode. Naime, produkcija je unajmila luster vrijedan 6000 funti i nisu si mogli priuštiti još jednog. 

Nakon 'Mućki' snimljene su i dvije spin off serije, 'Zelena trava doma mog' iz 2005. koja prati Boyciea i njegovu obitelj koja je iz Peckhama otišla na selo, te 'Rock&Chips' čija radnja je smještena u šezdesete godine te prati život obitelji Trotter od Delovog rođenja. Snimanje serije prekinuti je nakon tri epizode zbog smrti scenarista Johna Sullivana. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 64
VIDEO

FOTOGALERIJA Prve zajedničke fotke Vlatke Pokos i njezinog devet godina mlađeg dečka!
U MAKARSKOJ

FOTOGALERIJA Prve zajedničke fotke Vlatke Pokos i njezinog devet godina mlađeg dečka!

Vlatka se za ovu prigodu odlučila za bijelo odijelo, a ispod je nosila zelenu košulju. Većeslav je nosio sako, plavu košulju i traperice

Tužne sudbine reality lica: Vice umro nakon 'Večere',  Saša iz 'Farme' nije dočekao sina...
MILJENICI PUBLIKE

Tužne sudbine reality lica: Vice umro nakon 'Večere', Saša iz 'Farme' nije dočekao sina...

Nakon snimanja 'Večere za 5' ribar Vice je preminuo, a njegova obitelj je htjela da se epizode ipak emitiraju. Tužna sudbina zatekla je i neke druge kandidate domaćih realityja
Jennifer Lopez opet je šokirala: Prošetala ulicom bez šminke i frizure, pogledajte kako izgleda
POTPUNO LEŽERNO

Jennifer Lopez opet je šokirala: Prošetala ulicom bez šminke i frizure, pogledajte kako izgleda

Inače, i nedavno su ju fotografi uhvatili na ulicama grada, gdje je otkrila da ne izgleda savršeno kako često prikazuje na društvenim mrežama