Obavijesti

Show

Komentari 8

'Star Trek: Discovery' hrabro je kročio u posve novo vrijeme

'Star Trek: Discovery' hrabro je kročio u posve novo vrijeme
6

Rat između Klingonaca i Federacije se razbuktao. Sve klingonske kuće, vođene proročanstvima klingonskog mesije Kahlessa, krenule su u opaki napad. Kako će sve završiti?

VIDEO

Nakon što na televizijskim ekranima nismo više od desetljeća mogli vidjeti bilo koju novu seriju iz franšize 'Zvjezdane staze', suša je napokon stala. Punih dvanaest godina nije bilo ničega, ako ne brojimo nove filmove (a ako spadamo među velik broj Trekkieja, onda ih ne brojimo).

Radnja nove serije smještena je deset godina prije događaja iz originalnih 'Zvjezdanih staza', a pratimo ponovno događaje na jednom federacijskom brodu. Bitna je promjena što nam je sve prikazano iz perspektive prve časnice, Michael Burnham (Sonequa Martin Green), čime je franšiza otišla u pravcu u kojem još nije bila. Ne samo da je fokus prebačen s jednog kapetana, već je u pitanju i žena, i to crnkinja, što se također dogodilo po prvi put.

Prva i druga epizoda, koje smo mogli pogledati u nedjelju, pokazale su nam našu časnicu na palubi broda 'USS Shenzou', usred početka rata između Klingonskog carstva i Federacije. Već samim time jasno je postavljeno mračnije i sumornije ozračje serije od uobičajenog tona. No ništa nije preteško za Burnham koju je posve neobjašnjivo odgojio Sarek, Spockov otac. 

U prvoj epizodi, nazvanoj 'Vulkanski pozdrav', Burnham se nađe na misiji s kapetanicom Philippom Georgiou (Michelle Yeoh), s kojom krene u istraživanje oštećenog satelita blizu binarnog zvjezdanog sustava. Na misiji im pomaže zapovjednik Saru (Doug Jones), čija uloga na brodu jest ona poput Spockove ili Datine.

Naša junakinja tijekom istraživanja satelita shvati da se zapravo radi o klingonskom brodu te se sukobi s jednim Klingoncem i ubije ga. Stvari se još zakompliciraju kasnije kada Burnham uhapse zbog izazivanja pobune, a u igru se uplete i Klingonac T'Kuvma (Chris Obi) koji pokušava ujediniti sve klingonske kuće vođen proročanstvima klingonskog mesije Kahlessa. 

Druga epizoda nastavlja se odmah na događaje iz prve te nastavljamo pratiti T'Kuvmu koji je uspio potaknuti većinu klingonskih vođa na put rata. Jasno, čim je u sve uključeno još više Klingonaca, samo je pitanje trenutka kada će brodovi krenuti s pucanjem i kada će broj mrtvih na obje strane otići u nebesa.

Uz standardne bitke između brodova, koje očekujemo u svakoj seriji iz 'Zvjezdanih staza', također smo vidjeli i poprilično puno akcije između likova. Takvo što nije novost, no ipak nije niti toliko uobičajeno za 'Zvjezdane staze'. Ako serija nastavi takvim putem, stvarno bi se moglo obistiniti ono što je rečeno o seriji, tj. njena mračna priroda bi uistinu mogla doći do izražaja.

Iako same epizode imaju par upitnih trenutaka, o kojima nećemo pisati kako ne bismo previše rekli, načelno je rezultat sasvim zadovoljavajuć. Jasno, uvijek će biti ljudi kojima se niti jedan reboot niti nastavak ne sviđa. Neki Trekkieji ne podnose reboot J.J. Abramsa, dok ima onih koji ne žele pričati o Voyageru.

No na kraju krajeva, ma koliko vi bili nesretni bili time što Klingonci čudno izgledaju i što čudno pričaju, svakog pravog ljubitelja ove franšize bi nova serija trebala razveseliti. Ako ništa drugo, ovo je prva serija iz 'Zvjezdanih staza' u dvanaest godina, pa bi barem to trebalo ljubitelje serijala učiniti zadovoljnima. A ako niste ljubitelji 'Zvjezdanih staza', moguće je da će vas ova serija pretvoriti u jednog.

Što vi mislite o seriji? Kako su vas se dojmile epizode? Javite nam se u komentarima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima
NOVA SURADNJA

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima

Taj će oskarovac oživjeti napeto snimanje posljednjeg albuma slavnog britanskog banda 'Let It Be', koristeći se sa 55 sati dosad nepoznatih videosnimki kultnog benda iz 1969. godine

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'
FANOVI ODUŠEVLJENI

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'

Brojni obožavatelji godinama su se pitali zbog čega su snimljena samo dva nastavka, a američka glumica ovih je dana otkrila vijest koja je oduševila brojne fanove filma
Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu
NAKON 30 GODINA

Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu

Zbog spajanja TV mreže Fox s Disneyjem, ugovori o licenciranju bit će drugačiji. Fox ne zna hoće im se isplatiti održati Simpsone na životu, budući da godinama ne ostvaruju prihode