Obavijesti

Show

Komentari 3

Statistika: Filmovi koje kritika voli, a publika ih je 'popljuvala'

Statistika: Filmovi koje kritika voli, a publika ih je 'popljuvala'
11

Ovim naslovima je kritika na Rotten Tomatoesu dala izvrsne ocjene, no publika na IMDB-u i Rotten Tomatoesu nije mogla smisliti te filmove. Jeste li ih gledali?

VIDEO

Nastavljamo s našim statističkim analizama filmova prema Rotten Tomatoesu (RT u daljnjem tekstu) i IMDB-u. Ovaj put vam donosimo samo one filmove koje su kritičari uzdigli u nebo, ali koji se publici ili nisu svidjeli ili ih je doživjela s nezainteresiranošću.

1. ‘Soba 237’

Film koji na IMDB-u ima  6.3, od publike na RT-u tek 55%, dok je od kritičara dobio nevjerojatno visokih 93%. I dok je film toliko razveseljavao kritičare (film je o Kubrickovom filmu ‘Isijavanje’ i metodama koje su korištene), korisnici nisu bili baš sretni.

Korisnik Glenn G s RT-a je opisao svoje gledanje filma ovako -  ‘I kako su se budalaštine u filmu sve više pojavljivale, film je poprimio posve drugo značenje. Uopće nije o ‘Isijavanju’, već o ljudima koji imaju previše slobodnog vremena.’

VIDEO

2. ‘The Hunting Ground’

Publika s RT-a mu je dala 71%, na IMDBu se mota na prosječnih 6.4, a kritičari su ovaj film ocijenili s više nego zadovoljavajućih 92%.

Ne želimo niti citirati nekog korisnika jer kad pogledate kako izgleda raspon ocjena, očigledno je da su korisnici davali ili iznimno visoke ili iznimno niske ocjene, praktički bez prosječnih ocjena. Tako da je jasno kako je javnost podijeljena oko ovog filma.

VIDEO

3. ‘Prašćić Babe’

Iskreno, ovo je nešto što nam nikako nije jasno. Kritičarska ocjena je 97%, što je prema našem mišljenju i te kako prikladna ocjena za ovoliko ugodan obiteljski film. Publici se očigledno nije toliko svidio kao nama, pa su mu na RT-u dali 66%, dok je na IMDB-u zaradio samo 6.9 kao ocjenu.

Kao što je veliki Roger Ebert izjavio - ‘Prašćić Babe je film koji je napravljen šarmantno i mudro, i za razliku od nekih obiteljskih filmova, niti za sekundu nije prema vama snoishodljiv.’ Mi se s tom ocjenom zdušno slažemo.

VIDEO

4. ‘Manakamana’

Korisnik Raj Basel napisao je na IMDB-u - ‘Nas dvojica smo bili jedini Nepalci među Amerikancima koji su gledali taj film i nije nam uopće bilo jasno šta je bilo toliko zanimljivo u jednom usponu na vrh hrama da bi se o tome trebao snimiti film.’

Iako su kritičari dali 95%, ovaj put ćemo se stvarno prikloniti korisničkim 6.7 na IMDB-u, to jest 62% na RT-u. Njihovo mišljenje nam u ovom slučaju zvuči mnogo iskrenije.

VIDEO

5. ‘Spy Kids’

Ovo je navodno film za djecu svih uzrasta, no budimo iskreni. Ako mu publika da 5,4 na IMDB-u, a samo jadnih 45% na RT-u, onda se moramo upitati da li je to film za ikoga, a kamoli za djecu? Kritičari su ovo posve zaboravnom filmiću dali 93%, kao da se radi o remek djelu oskarovskog ranga.

Korisnik Maxwell S je napisao - ‘Da li je u potpunosti za djecu? Je. Isplati li ga se uopće gledati? Vjerojatno ne.’

VIDEO

6. ‘Morska sirena u New Yorku’

58% na RT-u i 6,2 na IMDB-u i tu više nema diskusije, jasno je da je to prosječan film. No ne ako se pita kritičare koji su dodijelili čak 92% ovom filmu.

Poprilično blesava ‘komedija’ koju je režirao Ron Howard ima Toma Hanksa i Daryl Hannah u glavnim ulogama i iako vas neće umoriti, neće vas niti zabaviti.

VIDEO

7. ‘Farewell, My Queen’

Korisnik crsh1976-1 je rekao - ‘Kinematografija je prelijepa, kostimi i setovi su divni, svi glumci odlični, ali filmu i dalje fali radnja vrijedna vaše pažnje’. Čak 92% kritičara se ne slaže s tom tvrdnjom, dok se 56% korisnika RT-a slaže, zajedno s onima koji su filmu dali 6,3 na IMDBu.

VIDEO

8. ‘Coriolanus’

‘Vizualno prekrasan ali ne uspijeva tamo gdje je u stvari važno.’ rekao je Film Crazy, korisnik s RT-a. Kako film nismo gledali, ostavit ćemo mjesta sumnji, iako ima 6,1 na IMDB-u, 58% na RT-u, gdje ima i  vrlo visokih 92%.

VIDEO

9. ‘Momma's Man’

‘Dosadan i pretenciozan’, rekao je korisnik Brandon Klaus s RT-a (50%), dok je na IMDB-u (6,1) korisnik briokid911 rekao: 'Da bih uživao u nekom filmu, zahtijevam da film ima stvari kao što su razvoj likova, zaplet, sredinu, i kraj.’  Čak 91% kritičara se ne slaže s ovim tvrdnjama.

VIDEO

10. ‘Udana za mafiju’

Zadnji film na našoj listi filmova koje su kritičari precijenili je ‘Married To the Mob’ za kojeg niti ne moramo vidjeti da ima 6,1 na IMDB-u, a 48% na RT-u, da bismo znali da je film dosadan, predugačak i da ne donosi ništa novo žanru. Kad svemu tomu dodamo i promoviranje stereotipa, stvarno nam nije jasno gdje su kritičari našli 91%.

VIDEO
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj
LEGENDA HRT-a

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj

Damir Matković je bio prije svega sjajan kolega, čovjek od kojeg se puno toga moglo naučiti. Istinska televizijska legenda. Ponosni smo što je 40 godina bio član HNDaa, rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'
NE ODUSTAJU

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'

Reality zvijezda Marijana Seifert nestala je u Zagrebu 27. travnja 2022. Njezina obitelj ne odustaje od potrage. Sastavili su popis zahtjeva koje žele uputiti policiji i institucijama
Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece
SKUPA U POLITIČKIM VODAMA

Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece

Marija i Nino Raspudić nikada javno nisu govorili o svojoj vezi, a nakon što se Selak pojavila u Mostovoj emisiji 2020. godine sa drugim prezimenom, potvrđeno je da se par vjenčao