Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Statistika: Filmovi koje kritika voli, a publika ih je 'popljuvala'

None Foto: YouTube 11

Ovim naslovima je kritika na Rotten Tomatoesu dala izvrsne ocjene, no publika na IMDB-u i Rotten Tomatoesu nije mogla smisliti te filmove. Jeste li ih gledali?

Nastavljamo s našim statističkim analizama filmova prema Rotten Tomatoesu (RT u daljnjem tekstu) i IMDB-u. Ovaj put vam donosimo samo one filmove koje su kritičari uzdigli u nebo, ali koji se publici ili nisu svidjeli ili ih je doživjela s nezainteresiranošću.

1. ‘Soba 237’

Film koji na IMDB-u ima  6.3, od publike na RT-u tek 55%, dok je od kritičara dobio nevjerojatno visokih 93%. I dok je film toliko razveseljavao kritičare (film je o Kubrickovom filmu ‘Isijavanje’ i metodama koje su korištene), korisnici nisu bili baš sretni.

Korisnik Glenn G s RT-a je opisao svoje gledanje filma ovako -  ‘I kako su se budalaštine u filmu sve više pojavljivale, film je poprimio posve drugo značenje. Uopće nije o ‘Isijavanju’, već o ljudima koji imaju previše slobodnog vremena.’

2. ‘The Hunting Ground’

Publika s RT-a mu je dala 71%, na IMDBu se mota na prosječnih 6.4, a kritičari su ovaj film ocijenili s više nego zadovoljavajućih 92%.

Ne želimo niti citirati nekog korisnika jer kad pogledate kako izgleda raspon ocjena, očigledno je da su korisnici davali ili iznimno visoke ili iznimno niske ocjene, praktički bez prosječnih ocjena. Tako da je jasno kako je javnost podijeljena oko ovog filma.

3. ‘Prašćić Babe’

Iskreno, ovo je nešto što nam nikako nije jasno. Kritičarska ocjena je 97%, što je prema našem mišljenju i te kako prikladna ocjena za ovoliko ugodan obiteljski film. Publici se očigledno nije toliko svidio kao nama, pa su mu na RT-u dali 66%, dok je na IMDB-u zaradio samo 6.9 kao ocjenu.

Kao što je veliki Roger Ebert izjavio - ‘Prašćić Babe je film koji je napravljen šarmantno i mudro, i za razliku od nekih obiteljskih filmova, niti za sekundu nije prema vama snoishodljiv.’ Mi se s tom ocjenom zdušno slažemo.

4. ‘Manakamana’

Korisnik Raj Basel napisao je na IMDB-u - ‘Nas dvojica smo bili jedini Nepalci među Amerikancima koji su gledali taj film i nije nam uopće bilo jasno šta je bilo toliko zanimljivo u jednom usponu na vrh hrama da bi se o tome trebao snimiti film.’

Iako su kritičari dali 95%, ovaj put ćemo se stvarno prikloniti korisničkim 6.7 na IMDB-u, to jest 62% na RT-u. Njihovo mišljenje nam u ovom slučaju zvuči mnogo iskrenije.

5. ‘Spy Kids’

Ovo je navodno film za djecu svih uzrasta, no budimo iskreni. Ako mu publika da 5,4 na IMDB-u, a samo jadnih 45% na RT-u, onda se moramo upitati da li je to film za ikoga, a kamoli za djecu? Kritičari su ovo posve zaboravnom filmiću dali 93%, kao da se radi o remek djelu oskarovskog ranga.

Korisnik Maxwell S je napisao - ‘Da li je u potpunosti za djecu? Je. Isplati li ga se uopće gledati? Vjerojatno ne.’

6. ‘Morska sirena u New Yorku’

58% na RT-u i 6,2 na IMDB-u i tu više nema diskusije, jasno je da je to prosječan film. No ne ako se pita kritičare koji su dodijelili čak 92% ovom filmu.

Poprilično blesava ‘komedija’ koju je režirao Ron Howard ima Toma Hanksa i Daryl Hannah u glavnim ulogama i iako vas neće umoriti, neće vas niti zabaviti.

7. ‘Farewell, My Queen’

Korisnik crsh1976-1 je rekao - ‘Kinematografija je prelijepa, kostimi i setovi su divni, svi glumci odlični, ali filmu i dalje fali radnja vrijedna vaše pažnje’. Čak 92% kritičara se ne slaže s tom tvrdnjom, dok se 56% korisnika RT-a slaže, zajedno s onima koji su filmu dali 6,3 na IMDBu.

8. ‘Coriolanus’

‘Vizualno prekrasan ali ne uspijeva tamo gdje je u stvari važno.’ rekao je Film Crazy, korisnik s RT-a. Kako film nismo gledali, ostavit ćemo mjesta sumnji, iako ima 6,1 na IMDB-u, 58% na RT-u, gdje ima i  vrlo visokih 92%.

9. ‘Momma's Man’

‘Dosadan i pretenciozan’, rekao je korisnik Brandon Klaus s RT-a (50%), dok je na IMDB-u (6,1) korisnik briokid911 rekao: 'Da bih uživao u nekom filmu, zahtijevam da film ima stvari kao što su razvoj likova, zaplet, sredinu, i kraj.’  Čak 91% kritičara se ne slaže s ovim tvrdnjama.

10. ‘Udana za mafiju’

Zadnji film na našoj listi filmova koje su kritičari precijenili je ‘Married To the Mob’ za kojeg niti ne moramo vidjeti da ima 6,1 na IMDB-u, a 48% na RT-u, da bismo znali da je film dosadan, predugačak i da ne donosi ništa novo žanru. Kad svemu tomu dodamo i promoviranje stereotipa, stvarno nam nije jasno gdje su kritičari našli 91%.

Komentari (3)
  • gledao sam 7. farewell my queen i 8. coriolanus. farewell ima tesku i nepredvidivu radnju, meni osobno se jako svidio, dok je coriolanus unatoc jakoj postavi bio jako los, jednostavno sam osjecao cijelo vrijeme kao da gledam kazalisnu predstavu, gluma prenaglasena a scena i radnja previse nerealni ( isto kao i last knight gdje glume morgan freeman i clive owen, jedina razlika je mrvu bolja gluma u last knightu)

    12. 9. 2015,   19:56
  • Mogu oni kritizirati koliko žele...Ako je meni film dobar, onda je dobar, pa makar imao ocjenu 5/10.

    10. 9. 2015,   14:49
  • Najdosadniji film koji sam ikad pogledao bio je Interstellar.I to nekih pola sata.

    13. 9. 2015,   10:19