Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Što nam budućnost nosi: Hoće li cenzura zavladati svijetom?

None Foto: Twitter/Screenshot 2

U današnjem svijetu sve češće se suočavamo sa cenzurom. Je li samo pitanje vremena kada će i knjige postati zabranjene? Hoćemo li doživjeti vrijeme kada će se zabraniti i misao?

Medijska kompanija koja već godinama snima kvalitetne proizvode, HBO, naručila je adaptaciju jedne od najboljih znanstveno fantastičnih priča o cenzuri i distopijskoj budućnosti.

U pitanju je klasik Raya Bradburyja 'Fahrenheit 451', kojem je ovo prva adaptacija za televizijske ekrane. Kino verziju snimio je legendarni francuski redatelj François Truffaut, s austrijskim glumcem Oskarom Wernerom u glavnoj ulozi.

Radnja se zbiva u jednoj neugodnoj budućnosti u kojoj su vlasti čitanje knjiga proglasile teškim zločinom, kako bi spriječile neovisno mišljenje. A da bi se suzbilo čitanje knjiga, takva tiranska država osnovala je posebne postrojbe spaljivača koji uništavaju knjige.

Sam naslov romana dobio je ime prema temperaturi na kojoj papir počinje gorjeti, tj. 451 stupanj fahrenheita (oko 232°C).

 

In this world, the firemen start fires! #Fahrenheit451 is coming to @HBO

A post shared by Michael B. Jordan (@michaelbjordan) on

U glavnim ulogama nalaze se Michael B. Jordan ('Creed', nadolazeći Marvelov film 'Black Panther') te Michael Shannon uz prelijepu Sofiju Boutellu ('Zvjezdane staze', 'Mumija'). Podršku im daju Martin Donovan, Andy McQueen i Grace Lynn Kung.

Redatelj a i scenarist je Ramin Bahrani. Datum izlaska filma još uvijek nije poznat.

Tema: FILM

Komentari (3)
  • Cenzura je već na snazi, prisutna svugdje i intenzivno se pojačava iz dana u dan. Kritička misao se nastoji suzbiti na više načina. Skreće se pozornost za čovjeka bitnih i životno važnih stvari i zamagljuje stvarnost trivijalnostima kojima je "bombardiran" na dnevnom nivou. Prate se kretanja, razmišljanja, djelovanja, širi se strah među ljudima raznim umjetno izazvanim pojavama. Jednom riječju kontrola i cenzura je već u popriličnom zamahu.

    8. 9. 2017,   23:05
  • cenzura je oko nas pst

    9. 9. 2017,   21:53