Obavijesti

Show

Komentari 28

Sve tajne kultnog Halloweena: Tko god se seksao, ubijen je

Sve tajne kultnog Halloweena: Tko god se seksao, ubijen je
1

FENOMEN Film Halloween ili Noć vještica je 1978. godine uzdrmao i prestravio milijune gledatelja diljem svijeta i jedan tipično američki običaj slavljenja Halloweena proširio po svijetu

VIDEO

Ako vam na živce idu izrezbarene bundeve koje ovih dana viđate kako noću sjaje s tuđih prozora i klinci koji se odijevaju kao klaunovi (a ove godine je to očito najdraži kostim), trebate znati da tih običaja u Hrvatskoj vjerojatno ne bi bilo da John Carpenter 1978. nije snimio film koji je iz temelja promijenio žanr horora. Halloween ili Noć vještica te je godine uzdrmao i prestravio milijune gledatelja diljem svijeta i jedan tipično američki običaj slavljenja Halloweena proširio po svijetu.

Film koji je stvorio "slasher" podžanr mogao je biti samo jedan u nizu jeftinih B-uradaka 70-ih, no magični dodir i ogromno filmsko znanje njegova režisera i scenarista Carpentera učinilo ga je jednim od najznačajnijih uradaka u povijesti kinematografije. Uslijedilo je šest nastavaka i jedan remake originala, ali prvi se ipak jedini pamti. Priča o poremećenom dječaku ubojici Michaelu Myersu koji pobjegne iz ludnice i krene u krvavi pohod na djevojke u rodnom gradiću je vrlo jednostavna, a opet neponovljivo jeziva. Ovo je 10 nepoznatih stvari o tom filmskom klasiku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.


1. MASKA MICHAELA MYERSA JE LICE KAPETANA KIRKA

Schreenshoot

Zbog malog budžeta, rekviziter i scenograf Tommy Lee Wallace morao je biti kreativan oko svakog detalja pa je jezivu masku koju Myers nosi kupio za manje od dva dolara u trgovini. Bila je to maska s likom Williama Shatnera, legendarnog kapetana Kirka iz Zvjezdanih staza. Malo joj je izdubio oči i prebojao je bijelim sprejom i stvorio stravično, bezizražajno lice ispod kojeg se skriva hladnokrvni koljač.

2. TKO SE SEKSAO; POGINUO JE

Halloween je stvorio pravilo horora koje je kasnije do apsurda ismijavao Wes Craven u "Vrisku": ako se cure seksaju, nema im spasa. Carpenter je u intervjuima objašnjavao da njemu i koscenaristici Debri Hill to nije bila namjera, ali tako je ispalo: Djevičanski čista Laurie (Jamie Lee Curtis) jedina ima snage obraniti se od Myersove oštrice.

3. MYERSA SU GLUMILA TRI GLUMCA

Convention

Tony Moran

Will Sandin bio je Myers kao dječak koji ubija sestru maskiran u klauna, a Nick Castle je glumio odraslog Myersa, ali samo s maskom na licu. Pravo lice Michaela Myersa pripada Tonyju Moranu kojem je to bio jedini film. Za kratko pojavljivanje dobio je 250 dolara. Kasnije se zaposlio kao broker, ali fanovi ga i dalje redovito pozivaju na horor konvencije.


4. HALLOWEEN SE NIJE TREBAO ZVATI HALLOWEEN

Prvi radni naslov bio je "Ubojica babysitterica". Ali Carpenter i ostali producenti brzo su shvatili da to nije dovoljno "sexy". Na sreću.


5. JAMIE LEE CURTIS JE IMALA "VRISKOMJER"

Noć vještica bio je debitantski film glumice koja će odmah dobiti nadimak "Kraljica vriska". No put do nadimka nije bio lak. Jamie Lee, kći glumačkog para Tony Curtis-Janet Leigh, imala je samo 20 godina i bila je jako nesigurna pa je nakon svake scene ispitivala Carpentera kakva je bila. Da bi joj razbio tjeskobu, Carpenter je stvorio "vriskomjer". Prije svake scene bi joj rekao koliko želi da vrišti na ljestvici od 1-10. Uvježbala je cijeli raspon.

6. CIJENA FILMA? PRAVA SITNICA!

Produkcija je stajala 300.000 dolara, što je smiješan iznos, ali je ipak bio trostruko veći od Carpenterovog prethodnog filma "Napad na policijsku postaju 13". Zarada? 70 milijuna dolara. 

7. GLUMAC MIKE MYERS NIJE DOBIO IME PO MICHAELU MYERSU

Kanadski komičar, koji se proslavio kao Wayne u "Wayneovu svijetu" i Austin Powers, rodio se kao Michel Myers 1963. godine, 15 godina prije filma. Kasnije je skratio scensko ime u Mike. Prije nekoliko godina snimio je kratku parodiju u kojoj glumi zlog Michaela Myersa iz Halloweena.

8. NAPISAO, PRODUCIRAO, REŽIRAO I SNIMIO GLAZBU: JOHN CARPENTER

John Carpenter in concert - Coventry

Carpenter je filmska "katica za sve". Kao i na većini ostalih svojih filmova, uključen je u sve faze projekta, od pisanja do glazbe. A za Halloween je snimio "špicu" od koje se ledi krv u žilama.


9. MYERSOVU KUĆU SU HTJELI SRUŠITI

Kuća u kojoj se zbiva radnja nalazila se u Pasadeni. Zbog dotrajalosti joj je prijetilo rušenje, ali su je gradski oci 1987. premjestili i pretvorili u turističku atrakciju. Izgrađena je 1888. i najstarija je kuća u gradu.


10. KONGRES GA PROGLASIO NACIONALNIM BLAGOM

Halloween je jedini slasher film koji je spremljen u američki filmski registar. Kongresna knjižnica ga je proglasila nacionalnim blagom i ocijenila kulturno, povijesno i estetski važnim.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Tisuće eura za modne detalje: Pogledajte kakve je outfite Fani Kerum nosila na glasanjima...
ZNA PRIVUĆI PAŽNJU

Tisuće eura za modne detalje: Pogledajte kakve je outfite Fani Kerum nosila na glasanjima...

Fani je velika ljubiteljica skupocjene odjeće i modnih dodataka. Svaki svoj stajling pomno bira, a nerijetko poseže za komadima koji ističu njezin stas

Gotovi svi kostimi za Eurosong! Dizajnerica za 24sata: 'Marko je dao ideje, sašila sam i 1 više...'
KAKVA SENZACIJA NAS ČEKA?

Gotovi svi kostimi za Eurosong! Dizajnerica za 24sata: 'Marko je dao ideje, sašila sam i 1 više...'

Valentina Pliško otkrila nam je što je inspiracija iza novog kostima u kojem će Baby Lasagna nastupiti na Eurosongu, koliko ga je dugo radila, ali i jednu novost što se samog nastupa tiče...
Fani Kerum na glasanje stigla s torbicom koja košta i do 4000 €
PRIVUKLA POGLEDE

Fani Kerum na glasanje stigla s torbicom koja košta i do 4000 €

Željko i Fani su na glasanje stigli u elegantnim modnim kombinacijama, a ona je nosila i dizajnersku torbicu