Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Švedski kralj odlučio: 'Unučad više nije dio kraljevske obitelji'

None Foto: Pixsell/Privatni album 7

Odluka znači da unuci Karla XVI. Gustava u dobi od jedne do pet godina više neće primati godišnji 'džeparac', koji se članovima kraljevske obitelji isplaćuje iz proračuna

Švedski kralj Karl XVI. Gustav (73) odlučio je da njegovo petero unuka više nisu dio kraljevske obitelji. To je navodno učinio po uzoru na princa Harryja (35) koji je sa suprugom, vojvotkinjom od Sussexa Meghan Markle (38) odlučio kako njegov sin Archie neće imati titulu princa jer će na taj način moći imati bezbrižno djetinjstvo, daleko od očiju javnosti. 

Crown Princess Victoria 42nd birthday 
Photo: Albert Nieboer / Netherlands OUT / Point De Vue OUT | Autor: Albert Nieboer/DPA/PIXSELL Foto: Albert Nieboer/DPA/PIXSELL

Tako je kralj smanjio broj članova obitelji koji će primati novac iz sredstava dobivenih od poreznih obveznika. Unuci će zadržati titule princa ili princeze, odnosno vojvode ili vojvotkinje, no neće obavljati kraljevske dužnosti.

POGLEDAJTE VIDEO O MALENOM ARCHIEJU:

Odluka znači da unuci Karla XVI. Gustava u dobi od jedne do pet godina više neće primati godišnji 'džeparac', koji se članovima kraljevske obitelji isplaćuje iz proračuna. Ona se ne odnosi na dvoje djece švedske prijestolonasljednice, princeze Victorije, na princezu Estelle i njezina mlađeg brata princa Oscara.

Foto: Instagram

Švedska kraljevska palača objavila je da djeca princeze Madeleine (37) i njezina supruga Chrisa O'Neilla te djeca princa Carla Philipa (40) i princeze Sofije neće moći obavljati službene dužnosti. Riječ je o princezi Leonori (5), princu Nicolasu (4) i princezi Adrienne (1), kao i princu Alexanderu (3) i princu Gabrielu (2).

Foto: Instagram

Roditelji petero djece isključene iz kraljevskih dužnosti, princ Carl Philip i njegova supruga princeza Sofia, kao i princeza Madeleine i njezin suprug Christopher O'Neill, na društvenim su mrežama ponosni na kraljevu odluku.

- Ovakva promjena djeci pruža priliku da vlastite živote oblikuju kao privatne osobe - napisala je princeza Madeleine na Instagramu. Njezin brat, princ Carl Philip, rekao kako njegova djeca sada imaju mogućnost slobodnijeg izbora u životu.

Crown Princess Victoria 42nd birthday 
Photo: Albert Nieboer / Netherlands OUT / Point De Vue OUT | Autor: Albert Nieboer/DPA/PIXSELL Foto: Albert Nieboer/DPA/PIXSELL

Madeleine trenutačno živi u Miamiju i radi za Svjetsku zakladu za očuvanje djetinjstva koju je osnovala njezina majka, kraljica Silvia, a princ Carl Philip i njegova supruga Sofia nastavit će s radom u vlastitoj humanitarnoj zakladi.

Foto: Instagram

Švedska kraljevska obitelj je 1980. prva izmijenila pravila o nasljeđivanju u skladu s kojima je nasljednik trona prvorođeno dijete, bez obzira na spol.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

ŠOKANTAN KRAJ? Meghan i Harry proživljavaju najteže dane u kraljevskoj obitelji

 

Komentiraj, znaš da želiš!