Obavijesti

Show

Komentari 22

'Svira Pjer za jedan groš': Kada su ljetne terase bile naša Ultra

'Svira Pjer za jedan groš':  Kada su ljetne terase bile naša Ultra
1

DRUGO VRIJEME Pratim Ultru, ali preko medija, od buke bih oglušio. U moje vrijeme sviralo se najkasnije do 23 sata, priča nam pjevač Miro Ungar

VIDEO


Ja sam u potpunom šoku! Jeste li vi sigurni u taj iznos?, iznenadio se pjevač Miro Ungar (80), kad je čuo da najpopularniji DJ na Ultri zaradi za nastup oko 2.000.000 kuna. Nekoć član popularnog kvarteta 4M, a kasnije i suprug Tereze Kesovije (79), prisjetio se kako se omladina zabavljala prije 50-ak godina kad se plesalo na hotelskim terasama uz živu glazbu.

- Pratim Ultru, naravno preko medija, jer mi ne pada na pamet ići tamo na stadion gledati i slušati tu glazbu jer se bojim da bi mi se od te buke zavrtjelo u glavi, kaže Ungar, koji smatra da je prije sve bilo puno čednije, bezazlenije i bolje.

- Svirali smo navečer od 9 do 11 jer su koncerti bili na ljetnim hotelskim terasama i zbog gostiju je iza 23 sata morao biti mir, smije se Miro koji kaže da je najprije jako puno putovao s 4M, a od 1973. godine počeo je nastupati s tadašnjom suprugom Terezom Kesovijom.

Mladi i siromašni: Prije 53 godine na Splitskom festivalu Višnja Korbar, Vice Vukov, Ana Štefok, Miro Ungar i Tereza Kesovija
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Jako smo bili traženi. Naše turneje trajale bi cijeli srpanj i kolovoz. Proputovali bi cijelom obalom od juga do sjevera i odsvirali barem 30, a ponekad i 40 koncerata, kaže Miro koji se prisjetio i zarade koja je bila više nego skromna:

- Ma, kad bi platili putne troškove, noćenja, prateći bend i troškove razglasa, na kraju sezone bi bili sretni ako bi nam ostalo tadašnjih 10.000 maraka. Za taj novac nisi mogao kupiti ni manji auto. To vam je otprilike kao danas 100.000 kuna. Kakvi milijuni?, s nevjericom se zapitao Miro i razočarano zaključio:

- Ove današnje milijunske zarade vode u propast cijeli showbusiness.

Ungar o prvoj zagrebačkoj ‘Ultri’ prije pedesetak godina

'Prvi takvi plesnjaci na otvorenom bili su na Šalati i na igralištu na Tuškancu'

Pjevalo se uživo bez playbacka, pa su publiku mogli privući samo svojim vrhunskim glasovima i odličnom svirkom.

- U to vrijeme puno je naših kolega zarađivalo za život pjevajući na hotelskim terasama duž Jadrana, sjeća se Miro Ungar i kaže da su u to vrijeme jako bili traženi Mišo Kovač (76), Vice Vukov, Ivica Šerfezi, Gabi Novak (81), Arsen Dedić, Jimmy Stanić (88) i naravno, njegov bivši sastav ‘4M’.

- Tad je bilo važno imati školovani, vrhunski glas, jer nije bilo prijevare. U to vrijeme, tko god je stao na binu bio je fantastičan pjevač. Netko s ‘falšim’ glasom se ne bi usudio ni izaći pred publiku. Isto tako je bilo i s pratećim bendovima, govori Ungar. Njega i Terezu uvijek su pratili Aspalato Brass, i bend Đekija Srbljenovića u kojem su bili vrhunski jazz svirači.

- Na trombonu je tad bio Ivo Mosettig, u tom je bendu svirao i brat Gertrude Munitić, Ante, pa Mile Kazinoti na saksofonu, a sjećam se da je i bas gitaru svirao Josip Radeljak Dikan (74), kaže Ungar o bendovima i glazbenicima s kojima su proputovali Jadran.

'Morali smo cijelo ljeto marljivo raditi da bi dobili povjerenje publike i aplauz'

Prvi takvi plesnjaci na otvorenom počeli su se organizirati u Zagrebu, na igralištu na Šalati i kasnije na košarkaškom igralištu u Tuškancu.

- Mladi su jedva dočekali ljetnu svirku na otvorenom. Neki su plesali u paru, ali bez dodirivanja, neki su se sami drmali, kao i danas, ali su svi jedva čekali neki sentiš da se uhvate u stiskavac, smije se Miro Ungar dobrim, starim vremenima.

- Čujte, ja i danas odem na neki koncert koji me jako zanima. Recimo na Tom Jonesa, ili Celine Dion u Austriju, pa riskiram 1500 kuna za dvije ulaznice. Ali ovo s ovim DJ-ima nije normalno. Pa toliko ne zaradi ni Barbra Streisand u Las Vegasu.

Jedva su čekali da ih čuju i vide uživo

Tereza Kesovija (lijevo) nastupala je sa suprugom Mirom Ungarom, nakon što je on napustio kvartet 4M (gore). Gabi Novak (desno gore), Vice Vukov (dolje) i Ivica Šerfezi (desno dolje) osvajali su plesnim pjesmama.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Bosa i u rozoj haljinici: Prijović je u Rijeci zaplesala sa sviračem
MA KAKVE ŠTIKLE!

Bosa i u rozoj haljinici: Prijović je u Rijeci zaplesala sa sviračem

Mlada regionalna zvijezda Aleksandra Prijovć izula je štikle i bosa zaplesala s trubačem, a publiku je iznenadila i posebnom pjesmom

Prijović u Rijeku dovela i svoju obitelj: Samo za luksuzni hotel dnevno plaća 12.000 eura?
NAJMILIJE VODI NA KONCERTE

Prijović u Rijeku dovela i svoju obitelj: Samo za luksuzni hotel dnevno plaća 12.000 eura?

Aleksandra Prijović u Rijeci nastupa tri večeri zaredom, a zajedno s obitelji i timom boravi u jednom od luksuznijih hotela
Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…