Obavijesti

Show

Komentari 25

'Svjestan sam prolaznosti pa bih htio naći svog nasljednika'

'Svjestan sam prolaznosti pa bih htio naći svog nasljednika'
19

Pjevač narodne glazbe Šaban Šaulić u intervjuu 1981. izjavio je kako je neko vrijeme zarađivao više od Zdravka Čolića, Bijelog dugmeta i Srebrnih krila zajedno

VIDEO

Legenda narodne glazbe, Šaban Šaulić, koji je preminuo prošlu nedjelju ujutro u Njemačkoj, 1978. izdao je pjesmu 'Dođi da ostarimo zajedno' za koju su mu kolege rekli da je čisti promašaj. Prodao je 400 tisuća primjeraka te ušao u povijest narodne glazbe s rekordom najvećeg broja prodanih ploča u Jugoslaviji. 

Pokretanje videa...

02:20

- Neko vrijeme sam zarađivao više od Zdravka Čolića (67), Bijelo dugme i Srebrna krila zajedno, istina je. Pare dolaze i odlaze. Dobivao sam ih u više navrata. Milijuni su relativna stvar. Imam ja veliku obitelj, moram da je pomažem. Znate kako bi bilo da to ne činim. Bio bih najgori na svijetu - ispričao je Šaban u intervjuu 1981. godine, piše Yugopapir

U tom je intervjuu otkrio i kako nije nikada naučio note, iako je skoro sve svoje pjesme sam osmislio, tekst i glazbu. Mnogi su ga već tada uspoređivali s Vukom Karadžićem, koji je hodao po naseljima i skupljao stare pjesme.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Pa, ne idem baš po selima kao Vuk. U Šapcu, na Kamičku, ima jedna pjevačka legenda. Zove se Memiš Gordić. Pjevao je i svirao sa Cicvarićem. Zna stotine, možda i tisuće pjesama. Taj divni čovjek bio je moj prvi učitelj. Držao mi je lekcije o dinamici, o pravilnom disanju, o svemu. Priznajem da sam ga na početku karijere imitirao - objasnio je Šaulić. 

Šaban predosjetio smrt? Prije tri mjeseca napisao je oporuku
Šaban predosjetio smrt? Prije tri mjeseca napisao je oporuku

Nikada nije upisao glazbenu akademiju, već je imao završenu samo osnovnu školu. Prozivali su ga da daje loš primjer tadašnjoj djeci, koja su 'poludjela' za njegovim pjesmama i govorili kako će i oni uspjeti bez škole, baš poput Šabana.

- Imam samo osnovnu školu, ali i talent koji vrijedi, istina je takva. Međutim, bilo bi nepedagoški kada bi djeci preporučili da ne idu u školu. Jedan je Šaban Šaulić. Moglo se lako dogoditi da ja ostanem samo 'kafanski' pjevač kod Perkana, na periferiji Šapca - rekao je pjevač. 

Dodao je kako ne vodi knjigovodstvene knjige koliko je zlatnih ploča osvojio, a tada ih je imao između 40 i 50 komada, koje su stajale u staklenoj vitrini u njegovom domu. Bio je ponosan što ga smatraju Cicvarićevim nasljednikom, a do kraja života želio ne napraviti samo jednu stvar.

Neostvarena želja: Šaban prije smrti samo htio oženiti sina...
Neostvarena želja: Šaban prije smrti samo htio oženiti sina...

- Svjestan sam da će moje vrijeme proći. Želio bih da ja osobno pronađem svog nasljednika, nekog dečkića iz naroda, da njemu prenesem svoje znanje kao što je meni Memiš. Ja sam provincijalac, dijete s ruba života. Trebalo je da prođe vremena da se uljudim, da naučim biti Šaban Šaulić - zaključio je na kraju legenda narodne glazbe.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Izvanbračni Šabanov sin teška je sirotinja: Jadan je i bolestan
FELJTON: ŠABAN ŠAULIĆ

Izvanbračni Šabanov sin teška je sirotinja: Jadan je i bolestan

Prije nego se oženio Šaban Šaulić je bio kratko u vezi sa vršnjakinjom Nevenkom. Nakon nekoliko godina saznao je da ima sina. Priznao ga je i plaćao alimentaciju do njegove 18. godine.

Preživio i metak i bolest i nož: Šaban više puta izbjegao smrt
NIJE IMAO SREĆE

Preživio i metak i bolest i nož: Šaban više puta izbjegao smrt

Najopasnija situacija u kojoj se Šaulić našao bila je gastarbajterska svadba na kojoj je pjevao. Nekolicina napadač upala je na svadbu i odmah su počeli pucati iz Hecklera
Šabanov kum: 'Požurivao nas je od jutra, želio je ići kući...'
JUTRO UOČI PROMETNE

Šabanov kum: 'Požurivao nas je od jutra, želio je ići kući...'

Vozili smo se nekih desetak minuta, a onda sam vidio da se put nekako sužava i osjetio jak udarac. Nakon toga se više ničega ne sjećam, rekao je kum Boban