Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Tada je umrla glazba': Trojicu glazbenika avion odveo u smrt

None Foto: Profimedia.hr/PROMO

Buddy Holly, Richie Valens i 'The Big Bopper' poletjeli su s pilotom Petersonom, ali nikad nisu stigli do svog odredišta. Zrakoplov se srušio ubrzo nakon polijetanja i ugasio četiri mlada života

Rock 'n' roll bio je tek u začecima kada se dogodila jedna od najvećih tragedija koja je ikada zadesila glazbu. Trojica glazbenika čije su karijere bile na vrhuncu - Buddy Holly, Ritchie Valens i J.P. 'The Big Bopper' Richardson 3. veljače 1959. godine trebali su otputovati do svoje sljedeće destinacije te tamo istog dana nastupati u sklopu turneje.

Trojac je poletio zajedno s pilotom Rogerom Petersonom, ali nikad nije stigao do svog odredišta. Avion se ubrzo srušio i ugasio mlade živote. Taj dan u svijetu glazbe poznatiji je kao 'Dan kada je umrla glazba'.

Najveća zvijezda bio je 22-godišnji Buddy Holly poznat po hitovima 'That'll Be the Day' i 'Peggy Sue'. Tinejdžerska senzacija Ritchie Valens imao je tek 17, a 'The Big Bopper' 28 godina.

Buddy se prehladio pa je zakazao let

Bili su na turneji 'The Winter Dance Party' na kojem su trebali odraditi 24 koncerata, a nakon nastupa 2. veljače u Clear Lakeu u Iowi Buddyja je ulovila groznica.

Naime, oni su dotad putovali autobusom u kojemu je bilo jako hladno pa se glazbenik razbolio. Radi toga odlučio je unajmiti privatni zrakoplov kojim bi brže stigli do sljedeće destinacije i izbjegli još jednu noć na hladnoći.

'The Big Bopper' također se osjećao loše pa je jedan od članova Buddyjevog benda njemu prepustio svoje sjedalo. Ritchie je svoje mjesto 'zaslužio' bacanjem novčića s Waylonom Jenningsom.

- Nadam se da će ti opet biti hladno u autobusu - rekao je Buddy svom prijatelju Waylonu, a on se našalio i rekao: 'Dabogda se avion srušio'. Jennings je ovu anegdotu ispričao nekoliko desetljeća nakon tragedije i rekao kako ga je taj razgovor progonio godinama.

Padao je gusti snijeg i puhao je jak vjetar

Trojica glazbenika stigla su na aerodrom nakon ponoći, a tamo ih je dočekao 21-godišnji pilot Roger Peterson. Iako je bio mlad, njegovi kolege ispričali su kako Roger nije bio neiskusan već je, tvrde, presudilo loše vrijeme.Te noći padao je gusti snijeg i puhao jak vjetar.

Odmah nakon što su poletjeli, naišli su na poteškoće. Zrakoplov se srušio, a tijela glazbenika pala su na tlo. Petersonovo tijelo ostalo je zarobljeno u kokpitu, a istraga je pokazala kako se mladi Roger nije dobro snašao u vremenskoj neprilici.

Buddy Holly je iza sebe ostavio trudnu suprugu koju je oženio samo šest mjeseci prije nezgode. Mariu Elenu nesreća je toliko dotukla da je od emocionalne traume doživjela spontani pobačaj.

Godinu dana kasnije pronađene su Buddyjeve naočale koje su predane njegovoj udovici. Danima nakon tragedije, mediji su pisali o strašnom događaju, a svijet glazbe bio je zavijen u crno.

Komentari (31)
  • Richie Valens i ''Donna''..predivna stvar. .https://www.youtube.com/watch?v=HMcHbh6HBDk

    3. 2. 2017,   18:54
  • Legende.

    3. 2. 2017,   18:19
  • tužno...tri dobra glazbenika...

    3. 2. 2017,   20:35