Obavijesti

Show

Komentari 63

Tajna uspjeha Zrinka Tutića: Kako sam stvorio Seve i Tajči

Tajna uspjeha Zrinka Tutića: Kako sam stvorio Seve i Tajči
1

Dobitnik Porina za životno djelo otkriva što stoji iza hitova. Od prosječnih je radio zvijezde, a svi osim Doris Dragović kasnije su ga prozivali

VIDEO

Izmislio je naše najveće zvijezde, posrnulima spašavao karijere, a da nije bilo Zrinka Tutića (62) ne bi bilo ni 'Dalmatinke', pjesme koja je Severinu (44) 1993. godine pretvorila u nacionalnu zvijezdu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:31

Splićanka je 1990. pobijedila na Zagrebačkom festivalu s pjesmom 'Sklopi oči muzika dok svira'. Tutić je vidjevši mladu Splićanku nanjušio da bi ona mogla postati nova Tajči. Nazvao ju je i rekao da bi volio s njom surađivati. Ugovor su potpisali 1992. S posuđenih 4000 njemačkih maraka Severina je unajmila svoj prvi stan u Zagrebu.

UŽIVO IZ STUDIJA 24SATA: Zrinko Tutić o Porinu za životno djelo Voditeljica: Ana Lukiček

Posted by 24sata on 1. ožujka 2017

S Tutićem je redala hitove, a onda je Severina poželjela biti autor pa su odnosi s mentorom Zrinkom postali za oboje neizdrživi. Optužila ga je da je njen ugovor robovlasnički i naprasno prekinula suradnju.

Kao dijete živio je u Banja Luci, trenirao je plivanje, rukomet i košarku, a prvu pjesmu napisao je u osnovnoj školi

‘Tko zna što je njima u glavama?’

- Pjevač dođe bez ičega, a mi ga financiramo i ulažemo u buduću zvijezdu. Kad se troškovi pokriju, dobit dijelimo pola-pola. Tu ništa nije sporno-smatra Tutić. O njihovom burnom privatno-poslovnom odnosu brujala je estrada. Tutić danas nerado govori o Severini, dok ona njega podbode kad god može.Na humanitarnom koncertu 2014. nazvala ga je zlim lordom Voldemortom. 

Kad je nazvao Severinu i ponudio joj suradnju javila se mama Ana i pitala 'Je li to onaj Zrinko ili nas netko zaj...?'

I Massimo (54) se žalio na Zrinka rekavši da se nakon suradnje s njim razbolio. Kasnije se izvlačio da je to bila kriva tuđa interpretacija.

Tutić kao zli lord Voldemort

Skladatelj danas ne želi govoriti o Severininoj karijeri no ona njega podbode kad god se ukaže prilika

Suradnju sa Severinom Tutić je započeo nakon što ga je Tajči napustila i otišla u Ameriku. Pustio ju je šest mjeseci prije isteka ugovora. Tad je skladatelj Nenad Ninčević (55) napisao da 'paloma bjanka putuje, a paloma nera ostaje'.

Od Tajči je napravio najveću tinejdžersku zvijezdu, a ona je, zasićena slavom, pobjegla u Ameriku

- Tada mi je bio izazov raditi tinejdžerski projekt, a Tajči je bila prava cura za to - kaže Tutić. Vrlo brzo u 'Tutico' je ušla i Maja Blagdan (48). Pjevala je back vokale na albumu Željka Bebeka (71) i Zrinko je bio impresioniran njezinim glasom. Pet godina pjevala je u 'Stijenama' i mislila da zna kakve joj pjesme odgovaraju. Kad je došla Zrinku rekla je 'Ne znam kakve pjesme trebam pjevati, vi mi recite ako vjerujete u mene' i tad je nastao hit 'Santa Maria'. 

Svojim zlatnim godinama Tutić smatra period od 1980. do 1995. Rado se sjeća 1992. kad je radio glazbu za film 'Zlatne godine'. To mu je, kaže, bio divni odmak od histerije hita. Bio je u odličnim odnosima s tadašnjim hitmejkerima, Đorđem Novkovićem, Zdenkom Runjićem, Rajkom Dujmićem...

S Dujmićem i 'Srebrnim krilima' na promociji njihova albuma

- Pomagali smo jedan drugome jer drugačije ne bismo stizali. Rajko je svirao na mojim albumima i paralelno je radio album Novih fosila. Ja sam uskočio s tekstovima, primjerice s 'Milenom'. 

- Novkoviću sam bio prvi oficir palube jer on nije stizao pa sam ja vodio brigu oko Nede Ukraden, koja je tad snimila pjesmu 'Zora je svanula' - kaže Tutić. 

Maju Blagdan čuo je kad je pjevala Bebeku prateće vokale

Tri puta bio je na Eurosongu, Sa 'Svetom ljubavi' Maje Blagdan bio je četvrti, s 'Hajde da ludujemo' Tajči je dijelila šesto mjesto, a s pjesmom 'Željo moja' Doris Dragović bio je jedanaesti. Krunom svoje karijere smatra 'Moju domovinu', a hvali se i himnom koju je napisao za 'Ponos Hrvatske'. 

Ne skriva da je obitelj zbog njegovog posla ispaštala. U dugogodišnjem je braku sa suprugom Karmen s kojom ima sina Ivana (36) i kći Teu (27).

Unucima sam drugoligaš

- Ispaštaju obitelji i kad se radi treća smjena u nekoj tvornici. Često sam bio na turnejama, a kad bih se vratio doma čekao me drugi rudnik - studio.Obitelji je svejedno jesam li u studiju ili na turneji po Makedoniji. Znaju samo da me nema. Nenadoknadivo je to. Djeca su odrasla, već su tu i unuci, devetogodišnji Luka i šestogodišnja Lucija, a i kod njih sam drugoligaš. Baka je, nakon mame i tate, najvažnija - kaže Zrinko. 

Još mu brat dolazi u snove

On je 2012. ostao bez mlađeg brata Damira, koji je preminuo nakon teške bolesti. S njim je osnovao 'Tutico'. Preminuo je s 54 godine.

- Teško je govoriti o tome kad izgubiš mlađeg brata. Osjećao sam nenadoknadivu prazninu. Prvo vrijeme sanjao sam ga svaku noć, sad sve rjeđe. No ne prođe dugo pa mi opet dođe u snove - kaže.

Maja Blagdan rekla mu je 'Ne znam kakve pjesme trebam pjevati, recite vi ako vjerujete u mene'

Najteži trenuci 

Tutić je prije pet godina ostao bez mlađeg brata i s tom se tragedijom i danas teško nosi. Sanja ga skoro svake noćiž

Hitmejker

Oitelj je ispaštala zbog hitova koje još volimo

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 63
VIDEO

Ella nakon ročišta otkrila koliko je spor s Charlesom 'težak'...
NAŠALILA SE

Ella nakon ročišta otkrila koliko je spor s Charlesom 'težak'...

Ella Dvornik i Charles Pearce bili su u utorak na sudu u Puli, a oboje su se na svojim društvenim mrežama osvrnuli na ročište

Jennifer Lopez opet je šokirala: Prošetala ulicom bez šminke i frizure, pogledajte kako izgleda
POTPUNO LEŽERNO

Jennifer Lopez opet je šokirala: Prošetala ulicom bez šminke i frizure, pogledajte kako izgleda

Inače, i nedavno su ju fotografi uhvatili na ulicama grada, gdje je otkrila da ne izgleda savršeno kako često prikazuje na društvenim mrežama
Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece
SKUPA U POLITIČKIM VODAMA

Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece

Marija i Nino Raspudić nikada javno nisu govorili o svojoj vezi, a nakon što se Selak pojavila u Mostovoj emisiji 2020. godine sa drugim prezimenom, potvrđeno je da se par vjenčao