Obavijesti

Show

Komentari 18

Tina Turner napunila 80: Htjela je upucati muža jer ju je tukao

Tina Turner napunila 80: Htjela je upucati muža jer ju je tukao
23

Pjevačica i njen prvi suprug Ike Turner krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih našli su se među vodećim zvijezdama pop i soul glazbe. Nastupali su kao predgrupa na nekoliko koncerata slavnih Rolling Stonesa

VIDEO

Američka pjevačica i kraljica rock'n'rolla, Tina Turner napunila je 80 godina. Osim što ima nevjerojatne vokalne sposobnosti, posjeduje i energiji kojom zrači svaki put kad stane na scenu. Iako je uvijek nasmiješena, Tina je kroz svašta prošla i sve pretrpjela. 

Iako rođena kao Anna Mae Bullock na današnji dan 1939. u američkoj državi Tennessee, postala je poznata pod imenom Tina Turner. Majka joj je bila radnica u tvornici, a otac baptistički svećenik. Nakon početka Drugog svjetskog rata preselili su se u Knoxville gdje su radili u ratnoj obrani, a tu je stekla prvo pjevačko iskustvo u crkvi Spring Hil.

Njeni roditelji su se razveli kad je imala 11 godina i sa sestrom je ostala živjeti s ocem jer se majka preselila u Sent Luis kako bi pobjegla od teškog života i nasilja u obitelji koje je godinama trpjela od muža. Međutim, samo dvije godine kasnije, Tinin otac se ponovo oženio, ostavio djecu i preselio se u Detroit.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Tako su buduća glazbena diva i njena sestra ostale bez odgovarajuće roditeljske skrbi. O njima se brinula teta, ali je ona preminula kad je Tina imala 16 godina pa je sa sestrom otišla majci. Završila je školu 1958. i radila u bolnici kao pomoćni radnik, nadajući se da će jednog dana postati medicinska sestra.

U noćnom klubu upoznala je pjevača tada popularnog benda The Kings of Rhythm, Ikea Turnera. Svidjelo joj se to što su Ike i članovi benda znali tijekom nastupa pozvati djevojke iz publike da zapjevaju s njima na pozornici. Kad su pozvali Tinu, odlučno je prihvatila mikrofon i počela pjevati, ali nije slutila kako bi joj to moglo pomoći u daljnjoj glazbenoj karijeri.

Oduševljeni njenom izvedbom, Ike je pozvao Tinu u njihov bend i ona tako s 18. godina postaje njihov prateći vokal, a nastupala je pod umjetničkim imenom Little Anna. Ipak, nije sve išlo tako lako. Mlada pjevačica imala je aferu sa saksofonistom Raymondom Hillom i ostala je trudna. Majka ju je zbog toga izbacila iz kuće pa je sa sinom Craigom otišla kod Ikea. 

Ikeu i Anni odlično je išlo na poslovnom planu, nizali su uspjehe i stekli popularnost. Par se vjenčao 1962., Ike je tada posvojio Craiga, a ubrzo i predložio Anni da promijeni ime u Tina. Razlog je jednostavan - strah. Bojao se da će pobjeći i ostvariti samostalnu karijeru i to upravo s imenom Little Anna pod kojim je i postala poznata. 

Počeli su surađivati s producentom Philom Spectorom, promijenili su glazbeni pravac i krajem šezdesetih te početkom sedamdesetih našli su se među vodećim zvijezdama pop i soul glazbe. Koliko su bili poznati govori i činjenica da su nastupali kao predgrupa na nekoliko koncerata slavnih Rolling Stonesa.

Na privatnom polju situacija ponovno nije bila bajna. Tina je 1968. ponovno bila trudna, ali kad je saznala da i njena prijateljica Ann Thomas čeka Ikeovo dijete, Tina je odlučila pobaciti. Veza je bila sve slabija sredinom sedamdesetih, a Ike prema supruzi nije imao poštovanja i javno ju je maltretirao jer su mu alkohol i kokain pomutili zdrav razum.

- Uživala sam ugled i mnogi su mi nudili bolji posao, ali sam ostajala lojalna Ikeu. Jednostavno sam takva. On bi počinjao s pitanjima želim li ga povrijediti kao svi drugi, ali što sam više ponavljala: 'Ne', on je bio sve sigurniji u svoje tvrdnje - priznala je Tina svojedobno kod Oprah. 

Dok su bili na zajedničkoj turneji u Dallasu, Ike ju je pretukao do krvi. Čekala je da joj suprug zaspe, a zatim stavila naočale da sakrije modrice i pobjegla s 36 centi u džepu. Sakrila se u obližnji motel i uz pomoć odvjetnika i njegovih prijatelja otišla za Los Angeles. 

- Mnogo puta sam, dok je on spavao, posezala za pištoljem, ali odustala sam u posljednjem trenutku. I usprkos svemu, činila sam sve kako bi ga usrećila. Bila sam njegova Pepeljuga - govorila je Tina. U svojoj biografiji 'Ja, Tina', koja je kasnije pretočena u film 'What's Love Got to Do with It?', nazvanog po jednom od njenih najvećih hitova, optužila je Ikea za nasilje.

- Šamarao sam Tinu. Bez razloga i šakom je slao na zemlju. Ali, nisam je tukao baš koliko ona priča - priznao je tada.

Nakon razvoda pjevačica nije imala novaca pa je preživljavala čisteći stanove. Prvi veći uspjeh na britanskim top listama uslijedio je kad je snimila pjesmu 'Let's Stay Together' s kojom se probila u top deset najslušanijih u Velikoj Britaniji. U isto vrijeme album pod nazivom 'Private Dancer' u prodan je u više od 11 milijuna primjeraka. 

Glumila je u filmu 'Mad Max Beyond Thunderdome', imala duet s Mickom Jaggerom, a 1985. upoznala je ljubav svog života. Tada je živjela u Švicarskoj. Na zabavi izdavačke kuće upoznala je svog sadašnjeg muža, producenta njemačke glazbe, šesnaest godina mlađeg Erwina Bacha s kojim je godinu dana kasnije započela vezu.

- On je moje sve. Obožavam ga. Mi smo jedno. A što najviše volim s njim? Pa život - izjavila je prije desetak godina legendarna pjevačica koja sa udala za Erwina 2013. godine. Odrekla se američkog državljanstva i uzela švicarsko. Par živi u predgrađu Züricha, a Tina je 2009. objavila da se povlači u mirovinu. 

Tina Turner u šoku: Tragično joj preminuo najstariji sin (59)
Tina Turner u šoku: Tragično joj preminuo najstariji sin (59)

Tina za sebe kaže da je jaka žena koja je preživjela razvod, odvajanje od obitelji i sve vrste pakla, ali nije dopustila da je sve to slomi i ustrajala je usprkos svim životnim katastrofama. Međutim, život joj je u ljeto prošle godine priuštio još jedan bolan trenutak - smrt njena sina Craiga. 

- Ovo je najteži trenutak za majku. Poslala sam posljednji pozdrav svom sinu Craigu Raymondu Turneru. Okupila sam se s obitelji i prijateljima da prospemo njegov pepeo na obali Kalifornije. Imao je 59 godina kada je tako tragično preminuo, ali zauvijek će biti moja beba - napisala je tužna pjevačica na društvenim mrežama. 

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU SERIJALA 'ZENZACIJA':

Pokretanje videa...

12:21

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'
EKSKLUZIVNO IZ DVORCA EBENFURTH

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'

U dvorcu od 12.000 m2 za stalno radi četvero ljudi, koji uglavnom tamo i žive, no trenutačno ih je više zaposleno zbog radova oko biblioteke. Kapelica je pjevačici najdraža prostorija

Haris Džinović: 'I službeno sam razveden! Melina je nikakva žena, zanimaju je samo pare...'
BIO NA SUDU

Haris Džinović: 'I službeno sam razveden! Melina je nikakva žena, zanimaju je samo pare...'

Haris je u istoj košulji koju je odabrao za brakorazvodno ročište, nastupio u zagrebačkom Mintu ranije ovaj mjesec. Nakon što je izašao sa suda, medijima je rekao kako je službeno razveden
Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...
ATRAKTIVNA CRNKA

Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...

Žana Štrbac Kukolj bila je omiljeno lice emisije 'Nova lova', a sudjelovala je i u reality showu 'Farma'