Obavijesti

Show

Komentari 3

Trijumf hrvatskog filma: Uzeo je gotovo sve bitne nagrade

Trijumf hrvatskog filma: Uzeo je gotovo sve bitne nagrade
10

Vrijednost filma koji se pita da li se netko uronjen u predrasude i mržnju može pretvoriti u normalno ljudsko biće i može li netko takav ići i korak dalje još jednom je potvrđena

VIDEO

Jedno od najboljih filmskih ostvarenja hrvatske kinematografije, film Rajka Grlića - 'Ustav Republike Hrvatske' trijumfirao je na londonskom Raindance film festivalu. Ova ljubavna priča o mržnji na vodećem festivalu nezavisnog filma u Velikoj Britaniji i Europi osvojila je nagradu za najbolji film, najbolji scenarij (Rajko Grlić i Ante Tomić) te najbolje glumačko ostvarenje (Nebojša Glogovac) koje je preuzeo Ante Tomić. Time je 'Ustav Republike Hrvatske' postao prvi film u četvrt stoljeća dugoj tradiciji Raindancea koji je uzeo tri glavne nagrade.

U fokusu ovog festivala su nezavisni i nekonvencionalni filmovi, a moto ovogodišnjeg izdanja bio je 'Discover. Be discovered'. Publika i stručni žiri su očito otkrili vrijednost filma 'Ustav Republike Hrvatske' koji se pita da li se netko uronjen u predrasude i mržnju može pretvoriti u normalno ljudsko biće i može li netko takav ići i korak dalje i pokazati da je ispod ledene maske satkan od ljubavi.

- Zabavan, nježan i nevjerojatno relevantan, redatelj Rajko Grlić i scenarist Ante Tomić stvorili su moderno remek-djelo u životnom filmu - kaže kritika objavljena na The Panopticu povodom prikazivanja filma na Raindanceu, dok je Screen Daily prenio vijest o trjumfu na festivalu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Od 1993. godine Raindance Film Festival je otkrio neke od najznačajnijih autora današnjice. Britanske premijere na Raindance Film Festivalu su, između ostalih, imali filmovi poput 'Paklenog šunda', 'Mementa', 'Projekt Vještica iz Blaira' te mnogi drugi. Festival su službeno priznali 'Academy of Motion Picture Arts and Sciences USA', 'British Academy of Film and Television Arts' i 'British Independent Film Awards'. Ove su godine među nagrađenima redatelji Zachary Cotler i Magdalena Zyzak za film 'Maya Dardel', dok je 'In Another Life' Jasona Wingarda proglašenim najboljim dugometražnim filmom iz Ujedinjenog Kraljevstva. Guy Ritchie primio je drugu nagradu Raindance Auteur Award za svoja postignuća u filmu i doprinosu filmskoj industriji.

'Ustav Republike Hrvatske' je tako do sada dobio 26 nagrada od svoje međunarodne premijere u Montrealu 2016. gdje je nagrađen prestižnom Grand Prize of the Americas. Uslijedio je niz predstavljanja i nagrada na festivalima diljem svijeta: na Međunarodnom filmskom festivalu u Santa Barbari film je nagrađen nagradom Jeffrey C. Barbakow za najbolji međunarodni dugometražni igrani film, na European Film Festival u Lecceu dobio je nagradu za najbolji scenarij, najboljeg glumca (Nebojša Glogovac) te nagradu publike; potom na Međunarodnom filmskom festivalu u Milanu nagrađeni su glumci Ksenija Marinković i Dejan Aćimović, a na Pulskom filmskom festivalu uzeo je četiri Zlatne Arene i nagradu 'Fedora' europske filmske kritike. 'Ustav Republike Hrvatske' također je nominiran i za europskog Oscara, kojeg dodjeljuje Europska filmska akademija.

Autorsku ekipu filma zaslužnu za njegov uspjeh čine scenarist Ante Tomić, koji scenarij potpisuje s Rajkom Grlićem, direktor fotografije Branko Linta, skladatelj Duke Bojadziev, scenografkinja Željka Burić, kostimograf Leo Kulaš, montažer Andrija Zafranović, majstorica maske Ana Bulajić Črček, majstor zvuka Nenad Vukadinović i dizajner zvuka Srdjan Kurpjel. U glavnim ulogama u filmu pojavljuju se Nebojša Glogovac, Ksenija Marinković i Dejan Aćimović te Božidar Smiljanić. Producent je Ivan Maloča, izvršna producentica Maja Vukić, a produkciju potpisuju Interfilm iz Zagreba, Hrvatska radiotelevizija, In Film Prag, Revolution Skopje, Sever&Sever Ljubljana i Film&Music Entertainment London. Film su sufinancirali Hrvatski audiovizualni centar, Češki filmski fond, Agencija za film Republike Makedonije i Filmski centar Slovenije, uz podršku programa Kreativna Europa - MEDIA Europske unije i europskog fonda za koprodukcije Eurimages.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima
NOVA SURADNJA

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima

Taj će oskarovac oživjeti napeto snimanje posljednjeg albuma slavnog britanskog banda 'Let It Be', koristeći se sa 55 sati dosad nepoznatih videosnimki kultnog benda iz 1969. godine

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'
FANOVI ODUŠEVLJENI

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'

Brojni obožavatelji godinama su se pitali zbog čega su snimljena samo dva nastavka, a američka glumica ovih je dana otkrila vijest koja je oduševila brojne fanove filma
Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu
NAKON 30 GODINA

Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu

Zbog spajanja TV mreže Fox s Disneyjem, ugovori o licenciranju bit će drugačiji. Fox ne zna hoće im se isplatiti održati Simpsone na životu, budući da godinama ne ostvaruju prihode