Obavijesti

Show

Komentari 0

Počele 11. Noći kazališta: Po deset kuna se prodavale karte

Počele 11. Noći kazališta: Po deset kuna se prodavale karte
14

Od zagrebačkih kazališta, u programu sudjeluju gotovo sva, pa se tako Gradsko dramsko kazalište Gavella priključilo s predstavom "Kolovoz u Okrugu Osage". Ukupnu je uključeno 148 kazališta diljem Hrvatske

VIDEO

Jedanaesta 'Noć kazališta', koja na nacionalnoj razini objedinjuje sve dionike hrvatske kazališne umjetnosti, od vodećih nacionalnih i profesionalnih kazališta i ansambala do amaterskih trupa, svečano je otvorena u subotu u Zagrebu, a u njoj sudjeluje 148 kazališta na 88 lokacija u 61 mjestu i gradu diljem Hrvatske.

POGLEDAJTE VIDEO O PREDSTAVI 'PREKO VEZE':

Pokretanje videa...

01:19

Na svečanom otvorenju u Dječjem kazalištu Dubrava Narodnog sveučilišta Dubrava u Zagrebu, koje je pokretač i organizator manifestacije, sve ljubitelje kazališne umjetnosti koji su u kišnoj zagrebačkoj noći 'otvorili svoje kišobrane i ušli u kazalište' pozdravila je koordinatorica projekta Sandra Banić Naumovski.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ova manifestacija započela je 2008. godine vrlo skromno, sa samo dva uključena kazališta - Dječjim kazalištem Dubrava i kazalištem u Šibeniku koje danas znamo kao Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku - istaknula je Naumovski. Tijekom tih jedanaest godina manifestacija se proširila, pa tako u 11. Noći kazališta sudjeluje čak 61 mjesto diljem zemlje, gdje na 88 lokacija 148 kazališta organizira svoje kazališne programe, rekla je.

banic

Posebnu je zahvalu uputila mjestima koja su imala snage, volje i entuzijazma Noć kazališta organizirati tijekom nekoliko dana. Noć kazališta 2019. u Belom Manastiru počela je već 14. studenoga, a završit će 18. studenoga u Zaprešiću.

- Večeras, u centralnom danu manifestacije, najveći broj mjesta organizira kazališne predstave, te su pripremila bogat program za svoje građane i svoju publiku - istaknula je Banić Naumovski. Sva ta kazališta žele večeras otvoriti svoja vrata, družiti se sa svojom publikom, te joj osim kazališnih predstava ponuditi i druge sadržaje, napomenula je, a druženje će potrajati do duboko u noć.

Svim sudionicima i posjetiteljima poželjela je da uživaju u predstavama, te ih pozvala da se vrate i posjete kazalište i nakon ove noći, jer kazališna djelatnost i postoji zbog njih. 

Dječje kazalište Dubrava tradicionalno Noć kazališta otvara s budućim naraštajima kazalištaraca, onima na kojima kazalište ostaje, a budući da to kazalište sljedeće godine slavi 65 godina postojanja tijekom kojih je vrijedno, sustavno i kontinuirano njegovalo lutkarski izričaj, ovogodišnje je otvorenje posvećeno "starim formama".

U kazalištu Trešnja ponovno će igrati plesna predstava 'id'...
U kazalištu Trešnja ponovno će igrati plesna predstava 'id'...

Tako je čast da otvore hrvatsku Noć kazališta 2019. pripala njegovim "malim lutkarima". Nakon što je manifestacija proglašena otvorenom, u tom je kazalištu premijerno izvedena predstava "Ni med cvetjem ni pravice" Umjetničke organizacije Fronesis. Djeca će do sitnih sati moći uživati u još četiri produkcije: predstavi "Dječja igra u VI slika" Dramskog studija Dječjeg kazališta Dubrava, koje će izvesti i predstavu "Odmetnuto rebro", te "Antigona" Kazališta Lutonjica. Ulaz na sve predstave je besplatan, a bogat popratni program uključuje razne radionice, vođene dramske igre, potragu za kazališnim blagom…

Od zagrebačkih kazališta, u programu sudjeluju gotovo sva, pa se tako Gradsko dramsko kazalište Gavella priključilo s predstavom "Kolovoz u Okrugu Osage", a karte po cijeni od deset kuna mogle su se kupiti isključivo na dan predstave te su sve rasprodane. I Zagrebačko kazalište mladih (ZKM) cijenu ulaznice spustilo je na deset kuna, a u programu je nova predstava toga teatra, "Dobro je dok umiremo po redu".

U Satiričkom kazalištu Kerempuh na repertoaru je također rasprodani "Elling", s jedinstvenom cijenom karte od 45 kuna, dok je Gradsko kazalište Komedija za svoju uspješnicu "Tulum u samostanu" snizilo cijenu karte za 40 posto, a predstava je odavno rasprodana. U Teatru Exit publika Noći kazališta gledat će "Susret" s cijenom karte sniženom na 40 kuna, koliko stoji karta i za "Gastarbajterski Božić" u Histrionskom domu. Popust od 50 posto za noć kazališta dao je i Centar KNAP, u Centar za kulturu Trešnjevka ulaz je besplatan, kao i u Lutkarski eksperimentalni teatar.

U programu sudjeluje ukupno 61 grad i mjesto diljem Hrvatske, od Belog Manastira, gdje se umjesto ulaznice u Gradsko kazalište daje dobrovoljan prilog za premijeru predstave "Sljedeći" u režiji Daniele Taslidžić Herman, preko Samobora, Varaždina, Siska, Slavonskog Broda, Belišća, Karlovca, Đakova, Opatije, Pule, Rovinja, pa do Kina, Drniša, Dubrovnika i Korčule.

Neka su se mjesta odlučila ranije započeti s obilježavanjem ove vrijedne manifestacije, pa je tako program u Belom Manastiru počeo već u četvrtak, 14. studenoga, a program su u petak, 15. studenoga, imali i Bjelovar, Buje, Gospić, Korčula, Krapina i Šibenik, dok će neki od njih Noć kazališta produžiti na još nekoliko noći, s programima do 18. studenoga. Ove godine, Noći kazališta pridružilo se pet novih sudionika, Vrbovec, Drniš, te općine Mače, Viljevo i Dragalić.

U Domu kulture Viljevo gostuje Satiričko kazalište mladih Slavonski Brod a Kazališno-dramska udruga Drski izvodi komad "Fasada". U Pučkom otvorenom učilištu Drniš u programu je scensko-glazbeni recital "Čovjek" i nastup dječjeg zbora Grdelini, općina Mače organizirala je nastup Dramske udruge Kaj iz Zaboka, dok u Pučkom otvorenom učilištu Vrbovec gostuju Teatar Poco Loco i Kazališna amaterska družina Vrbak.

Pozirala s 'Kazalištem' pa u kazalištu grlila Zrinku Cvitešić
Pozirala s 'Kazalištem' pa u kazalištu grlila Zrinku Cvitešić

Općina Dragalić pripremila je bogat program koji je započeo prijenosom otvorenja 11. Noći kazališta u Zagrebu, te predstavom "Don Quijote" Dječjeg kazališta Dubrava, nakon čega slijedi nastup Kulturno-umjetničkog društva Dragalić, Zagonetački klub održat će kviz "Odgonetnute zagonetke Noći kazališta", a gostuje i Udruga Sve Lipo iz Srednjeg Lipovca. Ulaz na sve programe je besplatan.

U sklopu europskog projekta segmentacije kazališne publike pod nazivom "Audience Segmentation System in European Theatres", u sklopu Noći kazališta 2019. provodi se anketa u kojoj posjetitelji mogu anonimno izraziti preferencije vezane uz Noć kazališta kao manifestaciju, ali i kako općenito doživljavaju kazališnu umjetnost. Projekt provodi Narodno sveučilište Dubrava u suradnji s nacionalnim koordinatorima iz Češke, Bugarske i Austrije, te s partnerima iz Finske i Velike Britanije.

Kao i svake godine, hrvatskoj Noći kazališta pridružile su se i druge zemlje. Europska noć kazališta 2019. održava se, tako, i u Češkoj, Bugarskoj, Slovačkoj, Austriji, Srbiji, Crnoj Gori, te Bosni i Hercegovini.

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU SERIJALA 'ZENZACIJA':

Pokretanje videa...

12:21
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'
'ONA JE CENTRALNA FIGURA'

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'

U vezi smo. Dogodilo se prije dovoljno dugo vremena, ali ne želim ići u detalje, rekla nam je pjevačica i voditeljica

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?
UPOZNAJTE 15 FINALISTICA

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?

Tek će jedna od nekoliko tisuća djevojaka, koje se godišnje diljem svijeta prijavljuju na najprestižnije natjecanje na svijetu, Miss Universe, ima priliku za svjetski mandat i krunu.
Stjepan Vukadin oglasio se oko odlaska Melkiora i Damira iz 'Masterchefa': 'Hvala za sve!'
VIŠE NEĆE BITI U ŽIRIJU

Stjepan Vukadin oglasio se oko odlaska Melkiora i Damira iz 'Masterchefa': 'Hvala za sve!'

Melkior Bašić i Damir Tomljanović odlaze iz žirija 'MasterChefa', a njihov kolega Stjepan Vukadin sad je podijelio njihovu zajedničku fotografiju