Obavijesti

Show

Komentari 0

Spisateljica i prevoditeljica Irena Lukšić umrla u 67. godini

Spisateljica i prevoditeljica Irena Lukšić umrla u 67. godini
5

U domaćim i stranim stručnim publikacijama Irena Lukšić objavila je tristotinjak radova o ruskoj i hrvatskoj književnosti te uredila nekoliko antologija s područja rusko-hrvatskih književnih odnosa...

VIDEO

Književna prevoditeljica, spisateljica, znanstvenica i urednica Irena Lukšić, dugogodišnja članica Društva hrvatskih književnih prevodilaca, umrla je u 67. godini.

Irena Lukšić rodila se 10. ožujka 1953. u Dugoj Resi. Studij rusistike i komparativne književnosti završila je 1978. na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje je i doktorirala 1996.

Pisala je prozu, drame, eseje, TV i radio drame, filmske scenarije, stručne i znanstvene radove, te prevodila s ruskog djela Aksjonova, Berberova, Bunina, Harmsa, Čehova, Platonova, Brodskog, Koljadu, Tolstoja, Puškina i drugih.

luksic

Njezina su djela prevedena na engleski, makedonski, njemački, slovenski i turski jezik, a uređivala je biblioteke Književna smotra i Na tragu klasika. Bila je članica redakcija nekoliko domaćih i stranih časopisa te suradnica više međunarodnih znanstvenih projekata.

Surađivala je s najvažnijim hrvatskim enciklopedijskim izdanjima te s američkom Encyclopedia of World Literature in the 20th Century i Dictionary of Literary Biography, a povremeno je nastupala kao gostujući profesor u zemlji i inozemstvu i sudjelovala je na četrdesetak međunarodnih znanstvenih simpozija.

U domaćim i stranim stručnim publikacijama objavila je tristotinjak radova o ruskoj i hrvatskoj književnosti te uredila nekoliko antologija s područja rusko-hrvatskih književnih odnosa, posebno se baveći ruskom disidentskom i emigrantskom književnošću. Suautorica je dvotomne deskriptivne bibliografije 'Ruska književnost u hrvatskim književnim časopisima'.

Objavila je romane 'Konačište vlakopratnog osoblja' (1981), 'Traženje žlice' (1987), 'Povratak slomljene strijele' (2000), 'Pismo iz Sankt-Peterburga' (2006), 'Nebeski biciklisti' (2008), knjige kratkih priča i proza 'Sedam priča i jedan život' (1986), 'Noći u bijelom satenu' (1995), 'Sjajna zvijezda Rovinja' (2001), 'Nebeski biciklisti' (2008), 'Očajnički sluteći Cohena' (2013) i dr.

sjednica

Među brojnim nagradama ističu se Zlatna plaketa Matice hrvatske za 'Dnevnik Dragojle Jarnević' koji je priredila za tisak (2001.), Kiklop za najbolju biblioteku 'Na tragu klasika' 2007., 2008. i 2009., Kiklop za urednicu godine 2011. i 2012., Kiklop za knjigu eseja 'Gradovi sela dvorci' 2013., godišnja nagrada DHKP-a za najbolji prijevod fikcionalnog djela 2009. i Nagrada Iso Velikanović Ministarstva kulture za najbolji prijevod 2011. godine

Pogreb Irene Lukšić bit će u četvrtak u 14.30 sati na groblju Sv. Petar u Dugoj Resi.

sjednica
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'
EKSKLUZIVNO IZ DVORCA EBENFURTH

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'

U dvorcu od 12.000 m2 za stalno radi četvero ljudi, koji uglavnom tamo i žive, no trenutačno ih je više zaposleno zbog radova oko biblioteke. Kapelica je pjevačici najdraža prostorija

Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...
ATRAKTIVNA CRNKA

Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...

Žana Štrbac Kukolj bila je omiljeno lice emisije 'Nova lova', a sudjelovala je i u reality showu 'Farma'
Haris Džinović: 'I službeno sam razveden! Melina je nikakva žena, zanimaju je samo pare...'
BIO NA SUDU

Haris Džinović: 'I službeno sam razveden! Melina je nikakva žena, zanimaju je samo pare...'

Haris je u istoj košulji koju je odabrao za brakorazvodno ročište, nastupio u zagrebačkom Mintu ranije ovaj mjesec. Nakon što je izašao sa suda, medijima je rekao kako je službeno razveden