Obavijesti

Show

Komentari 12

U 89. godini preminuo dirigent i skladatelj Miljenko Prohaska

U 89. godini preminuo dirigent i skladatelj Miljenko Prohaska
3

Autor je glazbe za radio i TV drame, filmove, kazalište, crtane i kratkometražne filmove, balete i zborove, a bio je i suautor prve hrvatske rock opere Gubec-beg

VIDEO

U četvrtak 29. svibnja 2014. u Zagrebu je u 89. godini preminuo ugledni hrvatski skladatelj, aranžer, dirigent i glazbeni pedagog Miljenko Prohaska, javlja HRT . Još nije objavljeno kada će biti ispraćaj maestra.

Prohaska je rođen 17. rujna 1925. godine u Zagrebu , gdje je pohađao nižu glazbenu školu u kojoj je učio svirati violinu. Srednju glazbenu školu (kontrabas) završio je 1951. dok je 1956. godine diplomirao na Teoretsko-nastavničkom odjelu Glazbene akademije u Zagrebu.

Najpoznatiji je po radu kao dirigent Plesnog orkestra (Big Banda) Radio Zagreba, kasnije RTV Zagreb.

Od sredine pedesetih pa do samog kraja osamdesetih godina kao kontrabasist bio je član Zagrebačke filharmonije, Simfonijskog orkestra Radio Zagreba, Orkestra Jugoslavenske radiodifuzije, Komornog orkestra Radio Zagreba, Zagreb Jazz Kvarteta te mnogih drugih jazz sastava. Bio je direktor Zagrebačkog festivala zabavne glazbe od 1967. do 1969. godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U mirovinu odlazi 1989. godine i stalni je dirigent Plesnog orkestra Radio Zagreba. Od 1996. do 1998. vodio je Big Band Hrvatske vojske, a sa Simfonijskim puhačkim orkestrom Hrvatske vojske surađivao je do 1994. godine. Kao dirigent pet puta je bio na Euroviziji - dva puta u Londonu, dva puta u Dublinu i jednom u Madridu. Kao instrumentalist gostovao je u gotovo svim europskim zemljama, te u Kanadi i Sjedinjenim Državama.

VIDEO

Jednim od njegovih najvećih uspjeha u karijeri smatra se dirigiranje vlastitim skladbama na desetom Jazz festivalu u Montereyu 1967. godine, s orkestrom Dona Ellisa . Leonard Feather 1960. ga je uvrstio u enciklopediju 'The Encyclopedia of Jazz In The Sixties', a Willis Conover, kultni urednik na radio postaji Glas Amerike, posvetio mu je dvije emisije.

Tijekom bogate karijere, Prohaska je surađivao sa Zagrebačkim solistima, Zagrebačkim kvartetom saksofona, Zborom i Simfonijskim orkestrom HRT-a, Komornim orkestrom i raznim ansamblima. Uz brojne jazz skladbe također je pisao i zabavnu, laku orkestralnu i simfonijsku glazbu. Kao autor glazbe potpisuje drame za radio i televiziju, kazalište, crtane i kratkometražne filmove, balete i zborove.

Također, svoj rad zabilježio je i na film]u, gdje je napisao glazbu za petnaest cjelovečernjih filmova - 'Iluzija', 'Gravitacija', 'Sutjeska' - obrada glazbe, 'Visoki napon', 'Veliki transport', 'Nož', 'Ponedjeljak ili utorak', 'Prometej s otoka Viševice', 'Rondo', 'Povratak' i 'Kiklop' - te dvjema televizijskim  serijama - 'Kuda idu divlje svinje' i 'Sumorna jesen'. Objavio je i brojna diskografska izdanja.

Bio je član Hrvatskog društva skladatelja, a u dva mandata bio je i njegov predsjednik. Također, bio je predsjednik Udruženja kompozitora lake muzike Hrvatske (UKLMH) od 1954. do 1957. godine. Dobitnik je brojnih nagrada, plaketa i priznanja.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Nije sve tako savršeno: Jennifer Lopez fotkali na ulici, evo kako izgleda bez filtera i 'fotošopa'
NE MOŽE SE SVE SREDITI

Nije sve tako savršeno: Jennifer Lopez fotkali na ulici, evo kako izgleda bez filtera i 'fotošopa'

Čini se kako je dosta smršavila u posljednje vrijeme jer joj trbuh i struk, koji su se isticali ispod kratke majice, nisu glatki ni zategnuti

Ella Dvornik: 'Ono kad imaš sve dokaze da te netko prevario...'
ZBUNILA PRATITELJE

Ella Dvornik: 'Ono kad imaš sve dokaze da te netko prevario...'

Poznata hrvatska influencerica je objavila par fotografija, a zatim se raspisala o svojem omiljenom 'emojiju' te iznenadila...
Bianca Censori bosa prošetala Disneylandom: 'Ovo je najviše odjeće što je ikada nosila...'
KANYEOVA DRAGA

Bianca Censori bosa prošetala Disneylandom: 'Ovo je najviše odjeće što je ikada nosila...'

Bianca i Kanye u braku su od kraja 2022., a od ljeta iz dana u dan šokira svojim golišavim modnim kombinacijama