Obavijesti

Show

Komentari 22

U boj protiv zlih sila: Hrvatska ima svoju školu za čarobnjake

U boj protiv zlih sila:  Hrvatska ima svoju školu za čarobnjake
13

Nasuprot kapelice sv. Antuna Padovanskog u Ravnoj Gori ovoga vikenda okupili su se hrvatski čarobnjaci. Cilj je jednostavan, zabaviti se, ali i nešto naučiti...

VIDEO

Svaki fan “Harryja Pottera” želi ići u Hogwarts, a mi smo napravili svoj Hogwarts, govori Agata Mara, ravnateljica Škole magije Stara Sušica u Ravnoj Gori.

A Agata je, inače, Klaudia Paljar (34), asistentica na Fakultetu kemijskog inženjerstva na kojem predaje kemiju.

- Polaznike sam pozvala da se vrate u školu jer sam saznala da se događaju čudne stvari i tražim njihovu pomoć. Vrlo vjerojatno nam predstoji nadolazeća borba protiv zla - uvjerljivo govori Agata. Ovoga vikenda su prvi put u školu pozvani odrasli čarobnjaci i vještice, ukupno njih 35-ero. Svaki sudionik je dobio svoju ulogu i podijeljeni su po domovima. Istraživali su svijet magije koji su kreairali organizatori, u ovom slučaju o magijskoj povijesti od Hrvatske do Rusije, a učili su raditi i razne rituale. Klaudia objašnjava da je njihova škola slična kao u Hogwartsu u “Harryju Potteru”, ali se njihov svijet temelji na slavenskoj mitologiji. Njihovi čarobnjaci su drugačiji, a domovi se zovu Morana, Perun, Lada i Jarovit.

magija

Ja sam stranac koji je došao pomoći u suzbijanju trenutačnih čudnih zbivanja u magičnom svijetu, rekla nam je Helena Panijan (25) iz Karlovca, sudionica radionice za odrasle, koja inače voli LARP - igranje uloga uživo, a želja joj je bila vidjeti kakav će biti ovaj čarobni svijet prilagođen odraslima.

Kaže kako joj je ovo prilika da se zabavi, a došla je zajedno s troje prijatelja. Rus Dimitar Pozorov, čarobnjačka verzija posebne policije koja hvata zločeste čarobnjake po svijetu, kaže da očekuje dobru zabavu. Dodaje da se LARP u svijetu koristi u razne svrhe, ne samo u zabavne, nego i edukacijske.

magija

'Zazivate li Boga ili Pottera'

- Školu magije pokrenuli su članovi Udruge ljubitelja Harryja Pottera ‘Ministarstvo magije’ zajedno s članovima udruge Doma mladih Rijeka, a namijenjena je djeci i odraslima. Prvi put radimo školu za odrasle koja je bitno drugačija od one za djecu, a realizirali smo je uz pomoć kolega iz Terrible Creationsa - kaže nam ravnateljica.

Djelovanje Škole magije ne odobravaju dio okoline i svećenstvo. Svećenik kojeg smo upitali za komentar na rad Škole magije rekao nam je kako smatra da pojedinac odlučuje čime će hraniti svoju dušu i snositi posljedice svoje odluke.

- Kako usmjeriti djecu koja će u tom smjeru ići i rasti, biramo pak mi odrasli. Koga zazivamo u lijepim trenucima ili pak u opasnim situacijama? Zazivamo: ‘O Bože’, tko zaziva: ‘O Harryju Potteru’, primjeri su koji jasno govore da čovjekova duša jako dobro poznaje duhovnu stvarnost, no poznajemo li je mi, ljudi? - naglašava svećenik koji vjeruje da se članovi i organizatori te oni koji se odazovu na ovakve nazovimo “škole” traže i da još lutaju te poručuje da ono što možemo je da molimo za njihov susret sa živim Bogom.

- Ne radimo ništa takvoga, roditelji su oduševljeni što s djecom ovdje učimo stvari koje će im kasnije biti korisne u školi. Najzadovoljniji su s našom radionicom “Obranom od mračnih sila” jer to su sve djeca koja obično imaju problema u školi, oni su malo izdvojeni od ostalih jer vole baš Harryja Pottera i takve stvari. Oni su u manjini u razredu, njima se rugaju, smiju im se, a ovdje se nađu s djecom koja su isto takva i odmah se povežu jedni s drugima - kaže nam ravnateljica, s kojom se slaže i ministar Ministarstva magije Hrvatske, predsjednik Udruge ljubitelja Harryja Pottera, Martin Gašparić (27). On je inače student kemije, koji je od malih nogu fan Harryja Pottera, čije je knjige pročitao pet puta, a filmove pogledao više od dvadeset puta.

magija

Kemija, biologija, zoologija...

- Naša škola je jedan od dobrih načina kako se djeci može približiti svakodnevni svijet i kako ih se može educirati, a to zapravo i radimo. Djecu na svojim radionicima Škole magije učimo korisnim stvarima, učimo ih osnovama kemije, biologije, zoologije, učimo ih nešto što će im kasnije koristiti u životu. Nema tu nikakvog prizivanja duhova ili nešto što bi se moglo prozvati sotonizmom. Svatko bi htio biti dio magičnog svijeta, koristiti magiju i biti čarobnjak. Magija bi mi bila potrebna tek za sitne stvari u svakodnevnom životu, da ne moram voziti, nego da pucnem prstima i stvorim se drugdje. Magija je svuda oko nas - zaključuje Martin.   

Dvorac Stara Sušica

Nasuprot kapelice sv. Antuna Padovanskog ovoga vikenda okupili su se hrvatski čarobnjaci. Cilj je jednostavan, zabaviti se, ali i nešto naučiti.

Igranje uloga uživo

U SAD-u je ovaj pojam poznat i kao ‘LARP’. U svijetu se koristi u razne svrhe. Od team buildinga, preko edukacijiskih svrha, pa sve do zabave.

magija

Inače se normalno odijevamo

Nastaju prijateljstva za cijeli život u našoj školi. Naprimjer, naša radionica ‘Obrana od mračnih sila’ je zapravo antibullying radionica...

- Tu nema sotonizma i prizivanje duhova, djeca uče korisne stvari - iz škole su sigurni da dobro utječu na djecu.

- Ti ljudi lutaju, a ja se molim da pronađu živoga boga... - svećenstvo nije oduševljeno njihovom školom.

VIDI OVO! Kendall Jenner se baš ne voli skrivati.

VIDI OVO! Ovo su sve Bieberove bivše: Koga je Justin ljubio prije zaručnice.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

EKSKLUZIVNO Dragana Mirković za 24sata o razvodu: 'Teško mi je, kao i 90-ih. Učinila sam sve'
ŠOKIRALA REGIJU OBJAVOM

EKSKLUZIVNO Dragana Mirković za 24sata o razvodu: 'Teško mi je, kao i 90-ih. Učinila sam sve'

Regionalna folk zvijezda ekskluzivno nas je ugostila u dvorcu na dan objave razvoda i ispričala zašto se odlučila na takav korak...
VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'
EKSKLUZIVNO IZ DVORCA EBENFURTH

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'

U dvorcu od 12.000 m2 za stalno radi četvero ljudi, koji uglavnom tamo i žive, no trenutačno ih je više zaposleno zbog radova oko biblioteke. Kapelica je pjevačici najdraža prostorija