Obavijesti

Show

Komentari 7

U rocku si trebao biti bekrija i lola da od svirke kupiš stan...

U rocku si trebao biti bekrija i lola da od svirke kupiš stan...
5

Prvi album prljavaca nosio je oznaku šund, bojkotirali su ih državni mediji, nisu imali ‘kinte’, a svejedno su bili face iz Dubrave. Otad je prošlo 40 godina te 30 od ‘zabranjenog’ koncerta na Trgu bana Josipa Jelačića

VIDEO

Iako se baš o “Zaustavite zemlju” i šugavim vremenima pisalo kao o najspektakularnijoj turneji Prljavoga kazališta, Houra kaže da je ona iz 1993. s “Lupi petama” bila posjećenija.

- ‘Lupi petama’ je bestseler, baš kao i ‘Crno-bijeli svijet’. Turneja s ‘Lupi petama’ je po broju prodanih karata bila posjećenija nego ona s ‘Ružom hrvatskom’ - prisjetio se Houra, no veliku zaradu tad nije imao.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:08

- U tom smo periodu ušli u Markovićevu eru, devalvaciju. Kad je došlo vrijeme za isplatu, sve je vrijedilo sedam puta manje. Od 1987 do 1991. trajala je turneja ‘Zaustavite zemlju’ i živih albuma. Već je počeo raspad zemlje, tantijemi su se pogubili. Ondašnji SOKOJ je tvrdio da je novac dao našima, naši nisu imali pojma. Pogubilo se barem 90 posto zarade – tvrdi Jajo.

Tad je, dodaje, bilo bolje raditi u firmi i biti četvrti u redu za stan koje su firme dijelile. Showbizz je, ističe, tad bio na tankim nogama. Pjevači koji su prodali po 20, 25 milijuna ploča, jedva su kupili stan od 60 “kvadrata” jer od prodaje se dobivalo 12 posto.

- I to je bila zabavna glazba, u rocku si trebao biti veliki lola i bekrija da si od svirke kupiš stan – priča Houra.

“Ne vesele mene bez vas utakmice nedjeljom. A kada padne evo noć, dozivam vas imenom. Vas su prekrili zastavom i mahovinom” pisao je 1998. svojim prijateljima stradalima u Domovinskom ratu. Momci su to koje je Jajo opjevao na albumu “Dani ponosa i slave”, s kojima je davnih godina odlazio na utakmice.

- Lijepa je bila naša mladost. Prošli smo svakakva iskustva, bez ikakve brige i pameti. Svirao sam, što sam zaradio, to sam i potrošio. Uvijek ista špranca: utakmica, čekamo se u Dubravi, pa od tramvajske stanice pješice na stadion. Nakon utakmice na probu. Ponedjeljkom Saloon nije radio pa smo svi išli u Dom sportova. Uopće nam nije bilo važno tko svira. Ionako ponedjeljkom nismo imali kamo izaći - priča Houra. Prljavci su dosad izgubili tri člana, saksofonistu Marka Križana, Nevena Mijača i gitarista Dudu Voriha.

Zagreb: "Prljavci" tijekom vožnje u tramvaju promovirali svoje koncerte

- Bend je tim odlascima bio slomljen. Nastavili smo svirati, raditi, ali još je bend na tankoj liniji. I Dudo i ja osjećali smo da mu je koncert u Kranjčevićevoj zadnji koncert. Zato još ne mogu gledati taj DVD - rekao je Houra, koji se odrekao autorskih prava za svoje velike hitove u korist zaklade Ana Rukavina.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA':

Pokretanje videa...

08:59
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

EKSKLUZIVNO Dragana Mirković za 24sata o razvodu: 'Teško mi je, kao i 90-ih. Učinila sam sve'
ŠOKIRALA REGIJU OBJAVOM

EKSKLUZIVNO Dragana Mirković za 24sata o razvodu: 'Teško mi je, kao i 90-ih. Učinila sam sve'

Regionalna folk zvijezda ekskluzivno nas je ugostila u dvorcu na dan objave razvoda i ispričala zašto se odlučila na takav korak...
VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'
EKSKLUZIVNO IZ DVORCA EBENFURTH

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'

U dvorcu od 12.000 m2 za stalno radi četvero ljudi, koji uglavnom tamo i žive, no trenutačno ih je više zaposleno zbog radova oko biblioteke. Kapelica je pjevačici najdraža prostorija