Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Umirovljenike gledamo krivo, a oni se također svađaju i bare...'

None Foto: Marko Lukunic/PIXSELL 6

Zrinka Horvat Goodman predstavila je u mnogome neobičan krimić 'Lovci na tajne' u kojem detektivka ubojicu doktora traži među stanovnicima staračkog doma

Stalno smo ljetovali u Poreču, a u odmaralištu su imali samo romane Agathe Christie. Svako bi ljeto pročitala sve te priče i tako sam zavoljela krimiće, ispričala je Zrinka Horvat Goodman.

POGLEDAJTE VIDEO:

Detektivka pokušava razriješiti ubojstvo u staračkom domu: Predstavljanje romana 'Lovci na tajne' Zrinke Horvat Goodman u izdanju biblioteke Balkan Noir Reporter: Denis Gaščić

Objavljuje 24sata Video u Utorak, 11. prosinca 2018.

Književnica je sinoć u Velikoj adventskoj knjižari u Zagrebu predstavila svoj noir roman 'Lovci na tajne', objavljen u biblioteci Balkan Noir, koju izdaje 24sata.

Horvat Goodman napisala je po nekoliko stvari neobičan krimić. Radnja romana smještena je u staračkom domu u kojem je pronađen leš, a glavni akteri romana su umirovljenici koji u njemu žive. Uz to, zločin umjesto detektiva, na kojeg smo navikli ne samo u hrvatskoj književnosti, razotkriva detektivka.

Zagreb: Predstavljen novi roman Zrinke Horvat Goodman "Lovci na tajne" | Autor: Marko Lukunic/PIXSELL Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

- Gledamo bakice i dedeke i vidimo dosadne ljude, a mene zapravo zanima što su oni sve doživjeli u životu - istaknula je autorica.

Dok je pisala roman, znala je otići do kafića uz starački dom i promatrati njegove stanovnike.

- To je ludilo. Hrpa njih na klupicama čavrljaju, svađaju se, bare se. Ima tu svašta - otkrila je Horvat Goodman. Smatra da umirovljenici uživaju u životu dok mladi, na primjer, bauljaju. 

Zagreb: Predstavljen novi roman Zrinke Horvat Goodman "Lovci na tajne" | Autor: Marko Lukunic/PIXSELL Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Kolumnist Boris Rašeta kaže da su umirovljenici spremni na sve.

- Milijan Brkić bio je u mirovini pa dvaput diplomirao. Dvojica umirovljenika su nam stvorila i državu - našalio se Rašeta misleći na Franju Tuđmana i Josipa Manolića.

Zagreb: Predstavljen novi roman Zrinke Horvat Goodman "Lovci na tajne" | Autor: Marko Lukunic/PIXSELL Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Autorica se u knjizi, primijetio je njezin urednik Kruno Lokotar,  bavila i prostitucijom te homoseksulanošću pedesetih godina prošlog stoljeća u Zagrebu.

- Očekuje se da je to suvremena tema, ali zaboravljamo da se ljudi vrlo sporo mijenjaju. Ono što imamo u liberalnom društvu postojalo je i prije, samo što se o tome nije pričalo - zaključila je Horvat Goodman.

Koliko je zanimanje potaknula svojim krimićem, možda najbolje govori činjenica da se na samoj promociji 'Lovaca na tajne' tražio primjerak više.
 

Komentari (2)