Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Umro južnoafrički glazbenik: Pjevao na Mandelinom obredu

None Foto: POOL New/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL 4

Ovaj je glazbenik spojio zapadnu i Zulu glazbu, a njegov je najpoznatiji hit 'Asimbonanga', koji je objavljen 1987. Ujedno je taj hit bio posvećen južnoafričkom političaru Nelsonu Mandeli

Johnny Clegg, jedan od najslavnijih glazbenika u Južnoj Africi, umro je u 67. godini života, prenosi Metro

FILE PHOTO: South African singer Johnny Clegg performs during the South Africa Gala night at the Monte Carlo opera | Autor: POOL New/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: POOL New/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Borio se s rakom gušterače, a vijest o njegovoj smrti objavio je njegov dugogodišnji glazbeni menadžer Ronny Quinn. Kaže da je glazbenik umro u svojem domu u Johannesburgu okruženom obitelji. 

- Pokazao nam je kako se prilagoditi i prihvatiti druge kulture bez gubitka identiteta - dodao je Ronny, rekavši da je Johnny ostavio duboke otiske u srcima svake osobe koja sebe smatra Afrikancem. 

KEN KERCHEVAL Preminuo glumac iz TV serije 'Dallas', glumio Cliffa Barnesa

Ovaj je glazbenik spojio zapadnu i Zulu glazbu, a njegov je najpoznatiji hit 'Asimbonanga', koji je objavljen 1987. 
Posvetio ga je južnoafričkom političaru i prvom predsjedniku Južnoafričke Republike Nelsonu Mandeli.

Također, Ronny je 2013. pjevao na Mandelinom obredu.

FILE PHOTO: Prince Albert II of Monaco (R) and his wife Princess Charlene arrive with South African singer Johnny Clegg (L) to attend the South Africa Gala night in Monaco | Autor: ERIC GAILLARD/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: ERIC GAILLARD/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Rođen je u Manchesteru, a kao dijete preselio se u Zimbabwe sa svojom majkom. U Johannesburgu je kao tinejdžer upoznao Zulu migrante - crnačko ratničko pleme, od kojih je počeo dobivati satove gitare.

Johnny je bio poznat kao politički aktivist koje je kršio zakon o glazbi tako što je svirao s crnim glazbenicima u doba rasne segregacije  u Južnoj Africi, a potom je njegova glazba bila zabranjena na Južnoafričkom radiju do 1994.

Foto: Facebook/PIXSELL/Reuters

Tijekom 1980-ih stekao je slavu diljem Europe i Sjeverne Amerike, a njegova pjesma 'Dela' korištena je u filmu 'George of the Jungle' glumca Brendana Frasera (50) 

Rak mu je dijagnosticiran tijekom 2015. te je odlučio smanjiti broj javnih nastupa tijekom liječenja. Krajem 2017. započeo je oproštajnu turneju pod nazivom 'Final Journey' te je prošao 12 gradova u Sjevernoj Americi i vratio se u Afriku.

Tema: Muzika

Komentari (2)
  • Zar ne bi trebalo pisati "Umro JUŽNOAFRIČKI glazbenik", pošto je čovjek iz Južnoafričke Republike ? To je isto kao da ste nedavno napisali "Umro europski glazbenik Đelo Jusić"...

    17. 7. 2019,   12:38