Obavijesti

Show

Komentari 12

Umro hrvatski Tarzan: Spavao s tigrom, bio zvijezda filmova...

Umro hrvatski Tarzan: Spavao s tigrom, bio zvijezda filmova...
12

Tijekom snimanja filma 'Tarzan in the Golden Grotto', Stjepan Šipek je spasio život mladuncu lava kojega je davila zmija. Od tog trenutka razvio je poseban odnos s lavićem Samsonom kojem je pružio dom...

VIDEO

Stjepan Steve Šipek, hrvatski glumac koji se proslavio ulogama Tarzana u filmovima španjolsko-talijanske koprodukcije, preminuo je 23. lipnja u 78. godini u bolnici u Sjevernoj Floridi, piše Palmbeachpost. Nikada nije prežalio, kako piše, gubitak svoje oaze s divljim životinjama u Loxahatcheeu iz koje je pobjegao njegov bengalsko-sibirski tigar Bobo kojeg su 2004. morali usmrtiti. 

Šipek je rođen u Igrišću u blizini Zaboka. Najraniju mladost proveo je kod obitelji u Rakitju pokraj Svete Nedelje gdje je bio udomljen, piše Jakovlje.com. Kao dječak gledao je filmove u kojima je Johnny Weissmuller glumio Tarzana sanjajući da ga i on jednom utjelovi i ima svog lava. Stjepan je bio po zanimaju strojobravar, a sa 17 godina prihvatio je poziv majke koja je živjela u Kanadi i tamo proveo pet godina. Bavio se hrvanjem, a kao vrstan plivač pobijedio je u maratonu gdje je preplivao jezero Ontario.

Iz Kanade se preselio u Miami na Floridi gdje je snažnom građom privukao filmske producente. Otkrio ga je slučajno Rene Martins 1964. na hrvačkom meču. Tada je započela njegova glumačka karijera...

Proslavio se ulogama Tarzana u filmovima španjolsko-talijanske koprodukcije. Ovisno o regiji u kojoj je film premijerno prikazivan Šipek je imao drugačije ime. U većini zemalja je bio poznat kao Steve Hawkes, u Španjolskoj kao Luis Barcenas.

Tijekom snimanja filma 'Tarzan in the Golden Grotto' spasio je život mladuncu lava kojega je davila zmija. Od tog trenutka razvio je poseban odnos s lavićem Samsonom kojem je pružio dom. Film je bio iznimno popularan pa je glumio i u njegovom nastavku 'Tarzan and the Brown Prince'. Na snimanju ovog filma 1970. dogodila se nesreća. Vatra se otela kontroli dok su Stjepan i glumica Kitty Swan (76) bili vezani za drvo. Navodno je lav Samson prošao kroz vatru i spasio Šipeka, piše Jakovlje.com. 

Šipek i Svan bili su ozlijeđeni, a on je imao opekline na 90% tijela i bio je na 45 operacija presađivanja kože.

Samsonovo spašavanje Šipeka je potaknulo da život posveti zaštiti životinja. Dobio je licencu i osnovao je utočište za 'velike mačke' u gradu Loxahatchee na Floridi. 

Njegovo utočište kroz godine pružilo je dom više od 100 'velikih mačaka' uključujući i Samsona koji je živio 23 godine. Neke od životinja bile su spašene iz zooloških vrtova ili od vlasnika koji su ih zlostavljali. U utočištu su živjeli tigrovi, lavovi, leopardi, pantere, pume…Stjepan se hvalio kako je sa svojim tigrom ležao u krevetu. 

Tigar Bobo pobjegao je 2004., a nakon potjere ustrijelila ga je policija s pet metaka u glavu. Nekoliko godina kasnije Šipek je izgubio licencu, a njegove životinje udomljene su u drugim utočištima za životinje gdje ih je Šipek redovito posjećivao. Tigar je navodno 'terorizirao' cijelo susjedstvo.  

- Moj voljeni Bobo je morao umrijeti jer mi nisu dopustili da ga ja dovedem kući. Srce mi je slomljeno - rekao je tada glumac. 

Stjepan je bio dvije godine u braku s Dianne Marilyn Rowe, a od 1971. do 1983. bio je oženjen s Francesom Gruttom.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima
NOVA SURADNJA

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima

Taj će oskarovac oživjeti napeto snimanje posljednjeg albuma slavnog britanskog banda 'Let It Be', koristeći se sa 55 sati dosad nepoznatih videosnimki kultnog benda iz 1969. godine

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'
FANOVI ODUŠEVLJENI

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'

Brojni obožavatelji godinama su se pitali zbog čega su snimljena samo dva nastavka, a američka glumica ovih je dana otkrila vijest koja je oduševila brojne fanove filma
Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu
NAKON 30 GODINA

Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu

Zbog spajanja TV mreže Fox s Disneyjem, ugovori o licenciranju bit će drugačiji. Fox ne zna hoće im se isplatiti održati Simpsone na životu, budući da godinama ne ostvaruju prihode