Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Umro tvorac lika inspektora Montalbana: 'Bio je kritično'

None Foto: Gussoni Ansa/IPA/PIXSELL/IPA/PIXSELL 6

Camilleri je planetarnu popularnost stekao romanima i pripovijestima o policijskom inspektoru Salvu Montalbanu, kojeg je u više navrata želio upokojiti, no to mu nije dopustila njegova brojna čitateljska publika

Talijanski spisatelj porijeklom sa Sicilije, Andrea Camilleri, tvorac lika inspektora Montalbana, umro je u srijedu u dobi od 93. godine.

Photo of Archivio | Autor: Duilio Piaggesi Ansa/IPA/PIXSELL/IPA/PIXSELL Foto: Duilio Piaggesi Ansa/IPA/PIXSELL/IPA/PIXSELL

Iz bolnice su kazali da je Camilleri bio u kritičnom stanju. 

- Njegovo kritično stanje posljednjih se dana još više pogoršalo ugrozivši vitalne funkcije - stoji u priopćenju bolnice, te se dodaje da će se pokop mnogima omiljenog pisca održati u uskom krugu obitelji i prijatelja. 

RIP TORN Legendarni glumac iz 'Ljudi u crnom' umro je u 88. godini

Talijani kane odati počast 'kralju' trilera čiji su raskošan spisateljski stil mnogi cijenili. 

Camilleri planetarnu popularnost stječe romanima i pripovijestima o policijskom inspektoru Salvu Montalbanu, kojeg je u više navrata želio upokojiti, no to mu nije dopustila njegova brojna čitateljska publika. Trileri su prevedeni na brojne svjetske jezike i pretočeni u tv-seriju. 

Photo of Archivio | Autor: MARCELLO PATERNOSTRO/IPA/PIXSELL/IPA/PIXSELL Foto: MARCELLO PATERNOSTRO/IPA/PIXSELL/IPA/PIXSELL

Televizijsku ekranizaciju Camillerijevih događaja sicilijanskog detektiva Salva Montalbana pratili su i hrvatski tv-gledatelji, a televizijska adaptacija Montalbanovih avantura sa savršeno odabranim Lucom Zingarettijem (57) u glavnoj ulozi od prve je epizode postigla golem uspjeh.

Znalci kažu da su neki elementi ovaj kriminalistički serijal učinili jednim od najboljih proizvoda suvremene talijanske proze: njegova lokacija - sunčana sicilijanska pokrajina Ragusa sa prekrasnom okolicom, dobra režija, fotografija i gluma.

Photo of Archivio | Autor: Duilio Piaggesi Ansa/IPA/PIXSELL/IPA/PIXSELL Foto: Duilio Piaggesi Ansa/IPA/PIXSELL/IPA/PIXSELL

Camilleri je rođen u Porto Empedocleu, blizu Agrigenta na Siciliji 1925. godine. Nakon profesionalnog bavljenja kazalištem i televizijom, u književnost je ušao svojim prvim romanom 'Il corso delle cose' 1978. godine.

Slijedio je cijeli niz proznih djela, većinom, poput prvoga s povijesnom, sicilijanskom tematikom.

POGLEDAJTE VIDEO:

(pk)

Komentari (1)
  • i njegova sjajna izjava: ,,Ali ne i u moje ime,, . Počivaj u miru

    19. 7. 2019,   11:25