Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Urličić se odmah htjela udati, a Lepa Brena je pobjegla u Srbiju

None Foto: Privatni album/Davor Puklavec/Pixsell 13

Mnogi pamte priče vezane za svoje prve osobne iskaznice. Kako su se osjećali i što su radili nakon što su izvadili svoju 'kartu', otkrivaju domaće zvijezde

To su godine kad se snažno zaljubljuje. Kad sam imala prvu osobnu iskaznicu u rukama, mislila sam da je to krasno, jer poželim li se udati, roditelje neću trebati pitati da to i potpišu, rekla je Ksenija Urličić (76).

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL Ksenija Urličić je po prvu osobnu iskaznicu došla prije 58 godina u pratnji roditelja na tadašnju općinu Medveščak jer policija u Petrinjskoj još nije postojala. Bila je jako uzbuđena.

Čelična lady nekadašnjeg Zabavnog programa prvu je osobnu iskaznicu pokazala starijoj braći i sestrama te rekla da više nije dijete. Mislila je da su ravnopravni te da može činiti sve što i oni.

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Slično iskustvo ima i Fahreta Jahić (56) poznatija kao Lepa Brena

Foto: schreenshot 433 Instagram Osobna karta Lepe Brene bila je papirnata, a pjevačica ju je izvadila 1978. godine u Brčkom. Potom se preselila u Beograd, gdje je tri godina kasnije počela pjevati.

S 18 godina ona nije razmišljala o udaji, ali se s prvom osobnom iskaznicom odselila u Beograd na fakultet i ondje počela pjevati.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Samo tri godine prije vađenja prve osobne saznala sam da mi ime nije Julijana, kako je pisalo u svjedodžbama, nego Julka, kaže spisateljica Julijana Matanović (57).

Kad je imala samo tri godine, otac ju je dao na posvajanje. Staratelji su je u matične knjige upisali kao Julku, a tata je izvod iz knjige rođenih poslao poštom na tajništvo škole. Julijana nije htjela da joj na osobnoj piše Julka. Zato je staratelj poslao dopis u Narodne novine i tako riješio problem.

Foto: Privatni album/Pixsell/Tomislav Miletić Julijanine su se prijateljice zagledale u fotografiju, komentirale su frizuru i tužan izraz lica, a spisateljica je bila sretna jer je u osobnoj iskaznici pisalo Julijana, a ne Julka

- Iščekivanje prve osobne te 1977. obojio je strah od upisivanja pogrešnog imena - kaže.

Uz očevo prezime, na osobnoj je ipak stajalo ime Julijana.

- Toliko sam se usmjerila prema imenu da nisam vidjela da su naveli krivo mjesto rođenja. I tako piše u svakom dokumentu, ali i to sam na kraju uspjela ispraviti - rekla je Julijana.

matanovic | Autor: Dominik Grguric/PIXSELL Foto: Dominik Grguric/PIXSELL

Prvu osobnu glumica Kostadinka Velkovska (68) izvadila je 1966. godine u Skoplju.

- Bilo mi je silno uzbudljivo fotografirati se, pa u tadašnjoj miliciji ostaviti otisak prsta. Ušla sam u svijet odraslih, ali i dalje nisam smjela biti vani dulje od 20 sati - kaže glumica.

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL Imala je osobnu, ali dulje je mogla ostajati vani tek kad je upisala fakultet. Pamti ponos kad bi je milicajci legitimirali, a ona im pružila iskaznicu

Kad je u Zagrebu upisala Akademiju dramskih umjetnosti, tadašnja milicija često ju je legitimirala u noćnim tramvajima.

- Divan je bio osjećaj pružiti im osobnu, više nisam bila klinka - rekla je Kostadinka.

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Njezin kolega Žarko Potočnjak (70) svoju je prvu iskaznicu čuvao kao zjenicu oka jer pamti da je milicija pri legitimiranju bila gruba ako je netko nije imao.

Foto: Privatni album/Pixsell/Tomislav Miletić "Kad vidim fotografiju, pomislim: ‘Kako sam bio mlad i bezbrižan’. Snimljena je 1964. u Trnjanskoj ulici kod tada jedinog fotografa u kvartu."

- Važnija od osobne bila mi je putovnica jer s njom sam mogao izvan zemlje - kaže Žarko.

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Glazbenik i slikar Piko Stančić (63) već je svirao u Grupi 220 kad je izvadio prvi dokument. Nikad je nije izgubio, ali sjeća se prijatelja kojemu je mama s trapericama oprala osobnu.

Foto: Privatni album/Pixsell/Tomislav Miletić "Slikao sam se 1971. u Radićevoj ulici, kojom sam svaki dan išao u VI. gimnaziju. Imati svoju osobnu bilo je važno jer sam se osjećao zrelo i odraslo."

- Sva se razlijepila, a slika uništila. Zalijepio ju je, a umjesto svoje, ubacio je sliku psa - kaže Piko.

Komentari (74)
  • u ovom na prvi momenat sam samo zapazila lepa brena sa osamnaest otisla na fax u bg pa se uhvatila pjevanja ,kad se sjetim njenog prvog nastupa u tada novootvorenoj dvorani brena nastupa i slatki greh a ona prava krkaca kad je oko vrata zajasila onog krcu sa naocalama , svi su se pitali koja je ovo ,obukla kratke srebrne tajice a oko njih sve kipi uzas dugo vremena je bila sprdnja

    22. 11. 2016,   14:44
  • Baš dobar članak koji me podsjetio da provjerim je l mi osobna još vrijedi. Zadnji put sam skužio nakon skoro pol godine.

    22. 11. 2016,   14:24
  • Za Kseniju Urličić se priča da je iz stana u Novom Zagrebu izašla do kioska po cigarete, i da se više nikada nije vratila doma. K mužu. Navodno je srela bivšega na cesti.

    22. 11. 2016,   14:54