Obavijesti

Show

Komentari 1

Uspio osvojiti 26 Oscara: Walt Disney apsolutni je rekorder

Uspio osvojiti 26 Oscara: Walt Disney apsolutni je rekorder
15

Najmlađa glumica Oscara je osvojila sa samo šest godina, dok je najastarijoj to pošlo za rukom s 80 godina. U povijest je ušao i poprilično dug plač Halle Berry

VIDEO

Najviše Oscara, njih čak 11 dobili su filmovi 'Ben Hur' (1959.), 'Gospodar prstenova Povratak kralja' (2003.), te 'Titanic' (1997.). 'Ben Hur' bio je nominiran u čak 14 kategorija od mogućih 15. Od tada su dodane još dvije kategorije pa je 'Titanic' osvojio 11 Oscara od mogućih 17. Ista priča ponovila se i s 'Gospodarom prstenova'. 'Povratak kralja' jedini je film koji je osvojio svaki Oscar za koji je bio nominiran. Mjuzikl 'Priča sa zapadne strane' (1961.) dobio je deset Oscara, a bio je nominiran u 11 kategorija.

Rekorderi među glumcima

Među glumicama rekord drži Katherine Hepburn koja je osvojila četiri Oscara. Bile su to uloge u filmovima 'Jutarnja slava' (1933.), 'Pogodi tko dolazi na večeru' (1967.), 'Zima jednog lava' (1968.) i 'Ljetnikovac na zlatnom jezeru' (1981.).  Slijedi je švedska filmska i kazališna glumica Ingrid Bergman s tri kipića. Nagrađena je za uloge u filmovima 'Plinsko svjetlo' (1944.), 'Anastazija' (1956.) i 'Ubojstvo u Orient Expressu' (1974.).

Walter Brennan i Jack Nicholson (73) glumci su koji u svojoj kolekciji također imaju po tri Oscara. Brennan je svoja tri Oscara osvojio za sporedne uloge u filmovima 'Dođi i uzmi' (1936.), 'Kentucky' (1938.) i 'Zapadnjak' (1940.). Jacku Nicholsonu pošlo je za rukom Oscara za najboljeg sporednog glumca ponjeti kući 1980. za film 'Vrijeme nježnosti', a 1975. i 1998. osvojio je Oscare za najboljeg glavnog glumca u filmovima 'Let iznad kukavičjeg gnijezda' i 'Bolje ne može'. 

Za svoja filmska dostignuća dva zlatna kipića dobili su Meryl Streep za sporednu ulogu u filmu 'Kramer protiv Kramera' (1979.) i za najbolju glumicu u filmu 'Sofijin izbor' (1982.). 

Jane Fonda svoja dva Oscara za najbolju glumicu dobila je za glumu u filmovima 'Klute' (1971.) i 'Povratak veterana' (1978.).   

Jodie Foster Oscara za najbolju glavnu glumicu dobila je za glumu u filmu 'Kad jaganjci utihnu' (1991.), i 'Optužena' (1989.). 

Jessica Lange za ulogu sporedne glumice nagrađena je za glumu u filmu 'Tootsie' (1982.) , a najbolja glumica bila je u filmu 'Plavo nebo' (1994.). 

Tom Hanks osvojio je dva Oscara za najboljeg glumca u filmovima Philadelphia (1993.) i Forrest Gump (1994.). 

Marlon Brando kući je ponio Oscara za najboljeg glumca u filmu 'Kum' (1972.) i za film 'Na dokovima New Yorka' (1954.).

Dustin Hoffman kipić za najboljeg glumca dobio je zbog uloga u filmovima 'Kramer protiv Kramera' (1979.) i 'Kišni čovjek' (1988.).

Jack Lemmon je Oscara za najboljeg glavnog glumca osvojio 1973. za ulogu u filmu 'Spasite tigra', a za najboljeg sporednog glumca u filmu 'Gospodin Roberts'  (1955.).

Najmlađe i najstarije dobitnice

Shirley Temple sa samo šest godina davne 1934. godine dobila je počasni Oscar za postignuće u nekoliko filmova.

Godine 1973. Oscara za najbolju sporednu ulogu dobila je glumica Tatum O'Neal, a to joj je uspjelo s 10 godina. Riječ je bila o filmu 'Mjesec od papira'. Njihovim stopama krenula je i kolegica Anna Paquin koja je ovu prestižnu nagradu osvojila sa samo 11 godina za ulogu u filmu 'Piano' 1993. godine. 

Jessica Tandy 1989. godine sa svojih 80 godina 'pokupila' je Oscara za film 'Vozeći Miss Daisy'. U povijesti Oscara, ostala je zapamćena kao najstarija dobitnica ove filmske nagrade. 

Oscar dvije godine zaredom

Tom Hanks (54) i Spencer Tracy dvije godine zaredom uspjeli su kući ponijeti svog Oscara. Tom Hanks zlatni kipić 1993. godine zaslužio je za glavnu ulogu u filmu 'Philadephija', a 1994. godine za najboljeg glumca u filmu 'Forrest Gump'. Spenceru Tracyju to je uspjelo 1937. godine u filmu 'Kapetan hrabrost' i 1938. godine u filmu 'Grad dječaka'.

Redatelji s najviše Oscara

John Ford osvojio je četiri Oscara, a William Wyler i Frank Capra imaju po tri zlatna kipića. John Ford za film 'Doušnik' (1935.), 'Plodovi gnjeva' (1940), 'Kako je bila zelena moja dolina' (1941.) i 'Mirni čovjek'. 

Kad je William Wyler u pitanju rječ je o filmovima  'Gđa. Miniver' (1942.), 'Najbolje godine našeg života' (1946.) i 'Ben Hur' (1959.). 

Frank Capra dokazao se filmovima  'Dogodilo se jedne noći' (1934.), 'Gospodin Deeds ide u grad' (1936.) i ' U grob ništa ne nosiš' (1938.).

Oscari u svih top pet kategorija

Filmovi 'Dogodilo se jedne noći' (1934.), 'Let iznad kukavičjeg gnijezda' (1975.) i 'Kad jaganjci utihnu' (1991.) osvojili su Oscare u svih top pet kategorija: najbolji film, redatelj, glavna ženska i muška uloga te scenarij. 

Warren Beatty jedina je osoba u povijesti Filmske akademije koja je bila nominirana kao najbolji producent, redatelj, scenarist i glumac - sve za isti film. 

Najkraći i najduži govori zahvale

Alfred HItchcock ostao je poznat kao dobitnik Oscara koji se nakraće zahvalio publici i suradnicima rekavši samo 'Hvala vam'. Oscara je dobio za film 'Rebecca' 1940. godine. Nagradu je primio producent filma David O. Selznick. Film je nastao prema romanu američke književnice Daphne du Mauirier. U melodrami je riječ o naivnoj mladoj ženi koja dolazi u Englesku. Hitchcock je kao producent bio nominiran za Oscara za najbolji film i to za 'Sumnju' (1941.). Kao najbolji redatelj bio je nominiran pet puta i to za filmove: 'Rebeca', 'Čamac za spašavanje' (1944.), 'Začaran' (1945.), 'Prozor u dvorište' i 'Psiho'. Godine 1968. primio je počasnog Oscara.

Julia Roberts (43) poznata je po jednom od najdužih govora u povijesti Oscara, koji je trajao pune četiri minute. Halle Berry (44), Gwyneth Paltrow (38) i Nicole Kidman (43) od sreće su za mikrofonom više vremena plakale, nego što su zahvaljivale. Gwyneth Paltrow Oscara je dobila 1998. za najbolju glumicu u filmu 'Zaljubljeni Shakespeare'. Julia Roberts 1991. godine dobila je Oscara za najbolju glumicu u filmu 'Erin Brockovich'. Halle Berry  osvojila je Oscara 2002. godine za ulogu u filmu 'Monster Ball', te time postala prva Afroamerikanka koja je osvojila kipić za glavnu ulogu. Nicole Kidman dobitnica je Oscara za najbolju glumicu u filmu 'Sati' 2002. godine.

Iako mnogi pamte dugačko prenemaganje Halle Berry , najduži govor zahvale održala je Greer Garson , najbolja glumica na dodjeli 1943. godine. Trajao je punih pet minuta i 15 sekundi. Prošle godine govori zahvale ograničeni su na 45 sekundi.

APSOLUTNI REKORDER

Oscar rekordere definitivno predvodi Walt Disney koji je osvojio 26 Oscara, od toga šest posthumno. Ukupno je osvojio 64 nominacije. U jednoj godini uspio je oboriti i četiri rekorda.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...
SKRIVA GA OD DJEVOJAKA

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...

Vatrena Claudia koja se proslavila izazovnim navijačkim kombinacijama tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru, otkrila nam je da je sretno udana. Prisjetila se i najvažnijeg dana u svom životu
Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'
'NIJE DOVOLJNO DOBRA ZA NJEGA'

Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'

Lauren Fryer i Declan Rice prošle su godine dobilli sina, a britanka je zbog maltretiranja obrisala sve objave s društvenih mreža...