Obavijesti

Show

Komentari 24

Nikad nije preboljela Dragana: Život bez njega nije joj bio isti

Nikad nije preboljela Dragana: Život bez njega nije joj  bio isti
29

Glumačka diva napustila nas je noćas u 79. godini života, nakon teške borbe s bolešću. U posljednjem intervjuu koji je dala za 24sata prisjetila se koliko joj je nedostajao pokojni suprug, velikan Dragan Nikolić

VIDEO

U ovom, za mene nepodnošljivom vremenu življenja, bez mojeg Dragana sve je još mnogo zluradije, rekla nam je Milena Dravić u lipnju. Diva srpskoga glumišta u posljednjem intervjuu koji je dala za 24sata prisjetila se koliko joj je nedostajao pokojni suprug, velikan Dragan Nikolić.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:43

Glumačka diva noćas je preminula u 79. godini života u u Kliničko-bolničkom centru Bežanijska kosa, nakon borbe s teškom bolešću.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Napustila nas je Milena Dravić: Glumica preminula u 79. godini
Napustila nas je Milena Dravić: Glumica preminula u 79. godini

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:11

- Bez njegova osmijeha za dobro jutro i bez podrške da izdržimo još jedan dan, sa svim njegovim nepredvidivostima, a ne gubeći vjeru u život i ljude, ljubav..., ništa više nije isto. Niti može biti. Nedostaje mi i naša svakodnevica, kad smo stajali na stepenicama, kad bih osjetila nježnu ruku na svojem ramenu, zagrlila ga. I ono kratko: ‘Ćao, vidimo se, volim te’ – rekla je Milena.

'Neutješna suprugovim odlaskom izgubila je ljubav, podršku i sve što joj je u 44 godine braka život činilo lijepim'

Ljubav im je bila na prvome mjestu. Čitala je njegove, a Dragan Milenine scenarije i komade. Savjetovali su se, dogovarali, bodrili, a nisu se jedan drugome miješali u posao. Uvijek ju je štitio jer je, priča glumica, znao kako se ovo društvo odnosi prema ženama.

Velika ljubav: U braku s Draganom Nikolićem bila je 44 godine. Razdvojio ih je njegov prerani odlazak. Umro je 2016. od karcinoma debelog crijeva.

- Kad je otišao, svi su shvatili da je iza sebe ostavio izvanredno, veliko djelo, da je bio oličenje dobrote. A ja sam izgubila njegovu ljubav, podršku. Izgubila sam sve što je činilo najljepše godine mojeg života – tužno je rekla Milena.

U Beograd je njezina obitelji došla 1936. Prije nego što je ušla u svijet glume otišla je s prijateljicama na audiciju za manekenke. Odabrali su djevojke, a Milena je sjedila u kutu. Prišao joj je neki čovjek i upitao bi li nosila modele za djecu.

Samo velikani: Glumila je s najvećima - s Fabijanom Šovagovićem u filmu ‘Horvatov izbor’.

- Rekla sam da moram pitati roditelje. Doma su me prekorili zato što sam uopće otišla na audiciju bez njihova pristanka, a onda dopustili da nosim revije. Moja prva naslovnica, u capri hlačama i s kosom vezanom u rep, bila je naslovnica časopisa Duga – prisjetila se Milena.

Tad nije sanjala o svijetu glume

Ulogu u prvom filmu ‘Vrata ostaju otvorena’ dobila je nakon što ju je redatelj František Čáp ugledao kao manekenku na naslovnici časopisa Duga

Svijet je bio pod njenim nogama

Tu naslovnicu ugledao je i František Čáp, koji ju je pozvao na audiciju, probno snimanje, da bi joj onda dao glavnu ulogu u filmu “Vrata ostaju otvorena”. Drugu je ulogu dobila na ulici. Zaustavila ju je žena i pitala bi li glumila u “Diližansi iz snova”. Bila je to redateljica Soja Jovanović. Pravi uspjeh doživjela je s “Prekobrojnom” Branka Bauera.

Čuvala je tri instrumenta

- Prije ‘Prekobrojne’ zvao me je Krešo Golik da dođem na audiciju u Zagreb za film ‘Cesta duga godinu dana’. U gužvi sam zapazila zanimljivog dečka. Bio je to Boris Dvornik. Godinama kasnije prisjetili smo se te audicije. Ulogu tad nisam dobila jer sam bila premlada – ispričala je Milena.

Sa suprugom Draganom Nikolićem, koji je dvije sezone glumio u pariškom kazalištu Teatar de la Ville 

U njezinoj su kući bila tri instrumenta, daire, usna harmonika i kastanjete. Zvuk kastanjeta bio je prvi koji joj je ušao u uho. Sjeća se njih djece, bake i djeda koji su stanovali nedaleko, tete koja je prva osjetila njezin dar pa pozvala prijateljicu, primabalerinu Sonju Dojčinović da se uvjeri je li u pravu.

- Daire su vezane uz film ‘Prekobrojna’, a koristila sam ih i na nekim vježbama u baletnoj školi. Usna harmonika podsjeća me na ujaka koji ju je divno svirao. Ta tri instrumenta su i danas u mojoj spavaćoj sobi – rekla je Milena. Kad su se davnih godina snimali filmovi u Knez Mihajlovoj, Milena je s prijateljicama trčala gledati kako izgledaju snimanja. Gledale su, nisu ni trepnule.

- I onda su im trebali statisti pa su nas uputili da šetamo gore-dole ulicom. To je bio moj prvi kontakt s filmom – prisjetila se. Samo koju godinu nakon debija u filmu “Vrata ostaju otvorena” zakoračila je i na televiziju.

Svijet joj nije bio dovoljan

- Bile su to uspavanke za djecu koja bi zaspala vjerujući tim lijepim pričama. Kasnije sam radila show ‘Dugme za peti sprat’ s Đuzom Stojiljkovićem te ‘Obraz uz obraz’ s Draganom - ispričala je .

U Cannesu su je dočekivali kao svjetsku zvijezdu, družila se s Jackom Nicholsonom, Johnom Lennonom i Yoko Ono 

Njezin film “WR Misterija organizma” u Cannesu je 1971. nakon premijere emitiran još pet puta radi golemog zanimanja. Čestitali su joj Yoko Ono, Jack Nicholson i John Lennon, no na konferenciji za novinare jedna ju je američka novinarka upitala: “Jeste li vi iz Jugoslavije čuli za kontracepciju”. Milena je iz torbice izvukla lijek za migrenu i bacila joj u krilo. Za to je dobila aplauz, ali joj je i radi “neprimjerenog ponašanja” oduzeta uloga u ratnom spektaklu “Bitka na Neretvi”. 

'Kad je gledao ‘sutjesku’, Dragan je rekao: ‘Bože, kako si lijepa’. to je moj Oscar!'

Njoj je prvoj ponuđena uloga doktorice Vere, stvarnog lika, inače supruge Vladimira Dedijera. Kad je već bolesni Gaga 2016. gledao “Sutjesku”, rekao joj je: “Bože, kako si ovo odigrala, kako si lijepa”. Te riječi Milena naziva svojim Oscarom.

Opljačkana u Rimu i Parizu

S Hitchcockom je večerala u skadarlijskoj kafani, s Lisom Minnelli se družila u newyorškom kazališnom kafiću i darovala joj srpske opanke. Forman je na nju ostavio snažan dojam, a Burtonu je pisala kao tinejdžerica i dobila je tad autogram. Kasnije je s idolom iz djetinjstva snimala “Sutjesku”. U njezinu društvu uživali su Robert de Niro, Marcello Mastroianni, Gina Lolobrigida, Ava Gardner, Clint Eastwood, Liv Ullmann... Njezine predstave gledali su i Eugène Ionesco te Rudolf Nurejev. 

 

Leksikon YU mitologije objavio je “da su naši standardi holivudski, Milena bi bila veća od Grete Garbo”. Ipak, Milena se uplašila Bojana Stupice kad joj je ponudio angažman u Jugoslavenskom dramskom pozorištu. Nije vjerovala da bi mogla biti dio takvog ansambla, jedna od Bojanovih beba.

Milena kao djevojčica s tatom Milenkom

- Nikad se nisam doživljavala kao zvijezdu ni kao izuzetnu ljepoticu. Moj način razmišljanja, života, rada bio je ispunjen golemom odgovornosti i posvećenosti - rekla je Milena.

Sjeća se kad je s Draganom šetala Parizom i ugledala da Roman Polanski igra u “Amadeusu”. Predstava je počinjala za koju minutu, blagajnica polako spuštala prozorčić, a Milena gurnula ruku i zamolila je da im proda dvije karte. U Parizu i Rimu su je opljačkali, a pamtila je kako ih je Ružica Sokić nakon džeparenja u Rimu nasmijala rečenicom: “Što je tek meni moglo da se desi”.

Ulogu Marijane Margetić iz serije “Putovanje u Vučjak” smatra jednom od svojih najboljih uloga.

Autorica dojmljive Milenine monografije je Tatjana Nježić

Neutješna

Suprugovim odlaskom izgubila je ljubav, podršku i sve što joj je u 44 godine braka život činilo lijepim.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Haris Džinović: 'I službeno sam razveden! Melina je nikakva žena, zanimaju je samo pare...'
BIO NA SUDU

Haris Džinović: 'I službeno sam razveden! Melina je nikakva žena, zanimaju je samo pare...'

Haris je u istoj košulji koju je odabrao za brakorazvodno ročište, nastupio u zagrebačkom Mintu ranije ovaj mjesec. Nakon što je izašao sa suda, medijima je rekao kako je službeno razveden

Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...
ATRAKTIVNA CRNKA

Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...

Žana Štrbac Kukolj bila je omiljeno lice emisije 'Nova lova', a sudjelovala je i u reality showu 'Farma'
Bahra uputila savjet Dragani Mirković:  'Nije baš zgodno što nema nešto ušteđenog novca'
PODRŽALA PJEVAČICU

Bahra uputila savjet Dragani Mirković: 'Nije baš zgodno što nema nešto ušteđenog novca'

Ja bih se isto razvela od Tonija na Draganinom mjestu, rekla je Bahra Zahirović iz emisije 'Ljubav je na selu'