Obavijesti

Show

Komentari 7

Vezali su mu frižider lancem i na silu ga vukli iz pekarnice

Vezali su mu frižider lancem i na silu ga vukli iz pekarnice
1

Jedna od najvećih filmskih ikona iza sebe je ostavila mnoštvo vrhunskih izvedbi, ali i priča kojima se i dan danas ne možemo načuditi. Njegova 'šarolika' osobnost i dalje intrigira

VIDEO

Iako je bio jedan od najvažnijih i najboljih glumaca u povijesti filma, privatni život Marlona Branda igrao je ključnu ulogu u stvaranju njega kao ikone. 

Povodom 12. obljetnice njegove smrti u 80. godini života, prisjetit ćemo se trenutaka iz njegova burnog života koji su ga obilježili. 

Uvijek je radio što je htio

Slava i Hollywood su mu se oduvijek gadili i nije mogao shvatiti kako živjeti 'odsječen od realnosti' pod konstantnim svijetlima reflektora. No, ipak, Brando je iskorištavao svoju situaciju koliko god je mogao. 

Dobro je poznato da je na setu za vrijeme snimanja filma uvijek radio što je htio. Zbog disleksije, 'štrebanje' dijaloga iz scenarija bilo mu je mrsko, pa je zahtijevao da su mu kartice s tekstom uvijek u blizini kako bi s njih mogao čitati. Osim što je filmska ekipa znala polijepiti cijeli set s karticama, Brando je tražio da se kartice lijepe i na njegove kolege. 

Kada je snimao 'Posljednji tango u Parizu', Marlon je tražio da se kartice stave na guzu njegove kolegice, a na 'Supermanu', njegov je tekst bio napisan na pelenama bebe Supermana. Osim toga, znao je tražiti od scenarista i redatelja da mijenjaju scenu koja je bila iduća na rasporedu za snimanje. Kada mu to nisu dali, on bi sam izmislio dijalog te bi si u uši ugurao vunu kako ne bi čuo druge glumce koji se bune na iznenadnu promjenu teksta. 

Hrana na prvom mjestu

Još jedna stvar kojom je dizao dlake na glavi kolegama je njegova mahnita ljubav prema hrani. Brando je znao napustiti set usred snimanja i otići negdje na 'klopu', a navodno su ga jednom i silom izvlačili iz obližnje pekarnice. Kada je snimao 'Pobunu na brodu Bounty' na Tahitiju, glumac je naručio šampanjac i 'tone' šunke koja mu je dostavljena avionom. 

Jedna od njegovih djevojaka tvrdila je da ga je pokušala spriječiti da se prejeda usred noći tako što je doslovno omotala lanac oko hlanjaka i učvrstila ga lokotom. No 'zločestog dečka' Branda to nije zaustavilo. Jednostavno je uzeo željeznu polugu i razbio lokot. Otvorio je hladnjak i bacio se na golemi kolut sira. 

Marlon Brando u filmu Don Juan DeMarco (1994.)

Jedna druga djevojka zaprijetila je da će ga ostaviti ako se nastavi debljati. Preko dana bi bio poslušan i jeo bi u razumnim količinama, a preko noći bi mu prijatelji preko ograde bacali vreće pune hamurgera iz Burger Kinga. 

Imao je smisao za humor kao školarac

Sa svojim kolegama zbližavao se preko spački. Edward Norton, koji je s Marlonom glumio u njegovom posljednjem filmu 'The Score', kasnije je ispričao kako je legendarni glumac volio 'uništavati' ozbiljnu atmosferu za vrijeme snimanja napetih scena. Dok se Robert De Niro pripremao za jednu takvu scenu, Marlon je upalio svoju igračku za ispuštanje vjetrova. 

Johnny Depp potvrdio je Brandovu ljubav prema 'dječačkom humoru'. 

- Kada sam ga pitao zašto je ispuštanje vjetrova uvijek tako smiješno, odgovorio mi je 'zato što je to tako očito antisocijalno' - prepričao je Depp. 

Bio je veliki aktivist i prije odbijanja Oscara

Trenutak kada je 1973. godine Marlon Brando odbio primiti Oscara za svoju legendarnu ulogu u 'Kumu' te je umjesto njega na pozornicu došla Indijanka Sacheen Littlefeather do dana današnjeg ostao je upamćen kao jedan od najdramatičnijih u povijesti dodjele Oscara. 

Sacheen, glumica i predsjednica odbora za prava Indijanaca, pročitala je dio Marlonove poruke filmskoj industriji. Iako ga je 'Kum' vratio na sam vrhu holivudske 'kreme', Brando je Oscara odbio primiti zbog negativnog i nedostatnog prikazivanja Indijanaca u filmovima. 

Njegov aktivizam nije počeo preko noći. Marlon je 1964. godine bio uz indijansko pleme Puyallup koje je prosvjedovalo zbog zakona o ribolovu diljem njihovog staništa. Glumac je naočigled policije i fotografa ilegalno upecao golemog lososa te je odmah uhićen. To mjesto kasnije je dobilo ime 'Brando's Landing', a 10 godina nakon incidenta, vrhovni sud poništio je problematičan zakon o ribolovu. 

S četiri godine zaljubio se u spremačicu

O seksualnim eskapadama kultnog glumca pisalo se naveliko i naširoko. Tabloidi, ali i memoari njegovih suvremenika, puni su sočnih detalja o njegovoj opsesiji seksom. Marlon je ljubovao s nekima od najljepših žena Hollywooda, a neke mu nisu bile dovoljno dobre.

Navodno je odbio udvaranja Elizabeth Taylor jer joj je guza bila premala za njegov ukus, a Sophiju Loren nije htio jer je imala 'zadah poput dinosaura'. 

Osim sa slavnim ženama, lijegao je i slavnim muškarcima, a da voli ponekad 'igrati za istu momčad', sam je priznao. Među njegovim navodnim ljubavnicima našli su se zvijezde poput Caryja Granta, Rocka Hudsona, Laurencea Oliviera i Jamesa Deana. 

screenshoot

Korijen njegovog golemog seksualnog apetita leži u njegovom djetinjstvu, što je otkrio i u svojoj autiobiografiji. Kada mu je bilo samo četiri godine, zaljubio se u svoju spremačicu Ermi.

- Tijekom dana bismo se igrali, a tijekom noći smo spavali zajedno. Ona je bila gola, kao i ja. Čvrsto je spavala, a ja sam gledao u njeno tijelo i dirao joj grudi. Privio bi se čvrsto uz nju, a nekad bi bio i na njoj - napisao je Brando. Kada ih je spremačica Ermi napustila, Marlon se osjećao napuštenim i povrijeđenim. Od tog dana, kaže, odvojio se od svijeta i cijeli život je proveo tražeći ju. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Uskoro kraj nagađanjima? BBC navodno u stanju pripravnosti zbog priopćenja Kate Middleton
ČEKAJU PALAČU

Uskoro kraj nagađanjima? BBC navodno u stanju pripravnosti zbog priopćenja Kate Middleton

Prije velikih najava, Buckinghamska palača je bila poznata po tome što je upozorenja izdavala samo određenim urednicima u medijima

Pojavio se video princeze Kate, a mnogi ne vjeruju da je to ona: 'Premršava je, a vidite joj nos!'
SNIMLJENI NA FARMI

Pojavio se video princeze Kate, a mnogi ne vjeruju da je to ona: 'Premršava je, a vidite joj nos!'

Princeza Kate i princ William viđeni su u dućanu s domaćim proizvodima u Windsoru, nedaleko od svoga doma Adelaide Cottage, u dijelu Windsor Great Parka, gdje se Kate oporavlja
VIDEO Kate, jesi to ti? Princezu snimili u javnosti: Nasmijana je šetala sa suprugom Williamom
ZAJEDNO U KUPOVINI

VIDEO Kate, jesi to ti? Princezu snimili u javnosti: Nasmijana je šetala sa suprugom Williamom

Kate Middleton pojavila se sa suprugom Williamom, a osmijeh nije skidala s lica. Nosila je sportsku modnu kombinaciju