Obavijesti

Show

Komentari 19

'Vlaji na Himalaji': Mlikota i Rupčić idu u avanturu života

'Vlaji na Himalaji': Mlikota i Rupčić idu u avanturu života
1

Pripremamo se godinu dana na Biokovu, a u ponovnu pustolovinu na Himalaji krećem 12. 9., rekao nam je uzbuđeno poznati glumac Vedran Mlikota križajući dane do polijetanja

VIDEO

- Odrastao sam u Zagvozdu, i cijelo svoje djetinjstvo gledam na Biokovo. Nije to nova ljubav. To je ljubav oduvijek. Bio sam na Himalaji sa Stipom Božićem prije nekoliko godina i kada sam došao kući pričao sam to svojim kolegama iz planinarskog društva. Nakon mojih dojmova i oni su počeli sanjati o tome. Pripremamo se godinu dana na Biokovu, a u ponovnu pustolovinu na Himalaji krećem 12. 9. – rekao nam je uzbuđeno poznati glumac Vedran Mlikota križajući dane do polijetanja.

Samo dani dijele ekipu Vlaja, koju čine 15-ak članova Planinarskog društva sv. Jura iz Zagvozda, od njihovog penjanja na Himalaje.

- Planine su, kažu, nešto najljepše što je Bog stvorio. Divno je što na njoj lomiš svoje psihičke granice, treba ti ozbiljna oprema i priprema, ako se držiš nekih prirodnih zakonitosti i poštuješ planinu, nema straha. S nama je Stipe Božić veliki europski alpinist i Viki Grošelj, poznati slovenski alpinist. Oni imaju 20 godina iskustva, imamo veliku čast da nas desetak ide s njima - kaže nam Vedran. 

Naši Vlaji kreću u osvajanje himalajskog vrha Mera Peak visokog 6476 metara. Stipe Božić na Himalaji je boravio više od 30 puta, što ulijeva veliko povjerenje. Postrojbi Vlaja pridružio se još jedan slavni zaljubljenik u planine, glazbenik Hrvoje Rupčić. Frontmen grupe Cubismo krajem lipnja otišao je na snijeg kao dodatnu pripremu za put. S alpinistom i putopiscem Stipom Božićem, glumcem Vedranom Mlikotom i još osmero avanturista osvojio je drugu najvišu planinu u Alpama, a zadnjih mjeseci „živi“ Biokovu, Dinaru, Triglavu...

- Iznimno je važna fizička sprema koju smo u zadnjih 2-3 mjeseca brusili do granica izdržljivosti. Nekoliko puta tjedno išli smo se pripremati na Biokovo. Bitno je nabiti kondiciju u nogama, da izdržiš ta 22 dana svakodnevnog pješačenja i penjanja po 10-ak sati - priča nam poznati glazbenik.

- Treba se u glavi pripremiti na visinske bolesti, glavobolje, ali sve se to može prebroditi. Iako sam se u više navrata u životu intenzivnije bavio sportom, mogu sa sigurnošću reći da nakon gotovo godinu dana intenzivnih priprema nikad nisam bio u boljoj fizičkoj kondiciji. Čast mi je što s nama na put ide živuća legende. Nevjerojatno je hodati pored njega i slušati njegove savjete - rekao nam poznati glazbenik koji sa sobom nosi desetke kilograma opreme. Zajedničku opremu između ostalog čine šatori, satelitski telefon, solarni paneli i lijekovi. Osobnu opremu čini oprema za penjanje, osnovna odjeća i obuća, vreća za spavanje, džepni nožić, a poželjno je stoji nositi pršut ili pancetu i žesticu do jedne litre - dodao je.

Ova ekspedicija ima i humanitarnu notu. U svibnju ove godine, prikupljala su se sredstva za ekipu Vlaji s Himalaja, velikim koncertom pod nazivom „Prijatelj s vrha svijeta“ u splitskoj Lori. U akciji su sudjelovala velika glazbena imena Oliver Dragojević, Jole, Zorica Kondža, Marijan Ban i mnogi drugi. Nesretni Šerpa Ang Phu je stradao donoseći čaj Stipi Božiću neposredno nakon njihovog zajedničkog osvajanja Mont Everesta. Pri tom su njegova obitelj žena i djeca ostali bez skrbnika, a da stvar bude gora razorni potres u Nepalu je kasnije uništio ili oštetio njihovu kuću.

- Prijatelj se nikad ne zaboravlja - istaknuo Stipe Božić koji je pri osvajanju Mount Everesta u istom trenutku osjetio slavu, ali i gorčinu i tragediju gubitkom Ang Phua te samozatajno kroz dugi niz godina pomaže obitelji poginulog Šerpe. Ekipa Vlaja će osobno odnijeti donaciju njegovoj obitelji, a još uvijek traže pomagače u ostvarenju putovanja.

– Sponzore ovim putem pozivam da nam se priključe jer nije još zatvorena financijska konstrukcija, još ima prostora. Dio ćemo sami financirati, dio smo pokrili – rekao nam je Mlikota. Ipak najbitnije je „Da Boga molimo da se nikome ništa grubo ne desi, te da se svi sretno vrate kući živi i zdravi...“ dodaju hrabri momci. – Moja bolja polovica jako je ponosna, ali prilično zabrinuta da se vratim živ i zdrav - zaključuje Rupčić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Tamara istjerala Filipa iz stana? 'Sve je onako kako si napraviš'
REALITY SUPRUŽNICI

Tamara istjerala Filipa iz stana? 'Sve je onako kako si napraviš'

Tamara i Filip iz showa 'Brak na prvu' tvrde da su se između njih rodile samo prijateljske emocije

Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'
MEKA ZA CELEBRITYJE

Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'

Podržali su je brojni kolege s estrade, među kojima Rade Šerbedžija, Lepa Brena, Jelena Rozga, Aco Pejović, Andrija Milošević...
Ella Dvornik: 'Ono kad imaš sve dokaze da te netko prevario...'
ZBUNILA PRATITELJE

Ella Dvornik: 'Ono kad imaš sve dokaze da te netko prevario...'

Poznata hrvatska influencerica je objavila par fotografija, a zatim se raspisala o svojem omiljenom 'emojiju' te iznenadila...