Obavijesti

Show

Komentari 88

'Dobio sam otkaz i sve je bilo u ku*cu. Okrenuo sam se rapu...'

'Dobio sam otkaz i sve je bilo u ku*cu. Okrenuo sam se rapu...'
9

Prijelomni trenutak je bio kad sam shvatio da ću postati otac i da se moram uozbiljiti. Razmišljao sam u čemu sam to dosad bio najuspješniji i od čega sam najviše zaradio te sam shvatio da je to rap, rekao je Krešo

VIDEO

Da će “najluđi grad na svitu” na hip-hop mapi imati važnu ulogu, postalo je jasno još početkom devedesetih kad se pojavio TBF. Saša, Mladen i Luka, u to vrijeme tinejdžeri, počeli su s kućnim snimanjima demo pjesama prepunih sampleova.  

Do prvog albuma trebalo je proći mnogo pa je debi album “Ping-Pong (Umjetnost zdravog đira)” izašao 1997., a tri godine poslije svjetlo dana ugledao je “Uskladimo toplomjere”. Upravo ta dva albuma smatraju se klasicima hrvatskog hip-hop zvuka, a inspirirala su i buduće splitske glazbenike. 

- Mi smo tad, kad je TBF popularizirao rap i izbacio ta dva albuma, bili još klinci, imali smo 14-15 godina, ali smo bili jako zagrijani za sve to. Oni su prvi probili rap na scenu, iako u Splitu ni nije bilo prave scene u to vrijeme - prisjeća se Vojko Vrućina (34), nekad jedan od trija stožernih igrača splitske hip-hop grupe Dječaci, a danas solo reper koji puni Dom sportova. 

Vojko Vrucina

Uz Vojka V, najpopularnije ime novog splitskog vala repera je Krešo Bengalka (33). Njegov put je bio sličan. 

- Imao sam razne faze. Visio sam s punk ekipom, išao po utakmicama, ali poslije sam se vratio prvoj ljubavi - rapu. Sva ta alternativna scena u Splitu je povezana - govori nam “najtvrđi” splitski reper.

Split: Humanitarni koncert za vatrogasce na Gripama povodom 68. Torcidinog rođendana

Prije uspješnih solo karijera, Vojko V je bio član Dječaka, a zajedno su djelovali u još jednoj splitskoj hip-hop grupi - Kiši metaka. 

- U Dječacima sam naučio sve što znam. Repati, ponašati se na pozornici i s drugim ljudima, tajne i trikove u ovoj našoj industriji... Recimo, kad smo izdali prvi album, počeli smo se isprva vrtjeti po radiju i mislio sam to je to, da smo uspjeli. Sad smo mi kao velike zvijezde, ali to ne funkcionira tako i na kraju, naravno, ništa nije bilo od toga. Ostala je samo ta ‘Narodna’, koja je u biti seljačka pjesma i sprdancija. Imali smo baš puno koncerata i svega što ide s koncertima tih godina, to je najvrednije iskustvo - priznaje nam Vojko.

Iako im je glazba isprva bila hobi i svojevrsni ispušni ventil, u nekom trenutku obojica su shvatila da se moraju kompletno posvetiti glazbi ako žele postati još bolji i uspješniji, kako to volimo reći - ako žele živjeti od glazbe. 

- Kod mene je to na neki način došlo iz nužde, shvatio sam da je glazba u to vrijeme jedini izlaz za mene. Dobio sam otkaz u tadašnjoj tvrtki, bilo je vrijeme recesije i sve je bilo dosta u ku*cu. Nama je taman izašao drugi album Dječaka, ‘Istina’, i onda s tih mučnih razgovora za posao na kojima te tretiraju kao smeće dođeš na nastup, a tamo te ljudi gledaju kao Boga i vrište. Tu sam se prelomio da vrijedi probati živjeti od ovoga - govori nam Vojko. 

Split: Humanitarni koncert za vatrogasce na Gripama povodom 68. Torcidinog rođendana

Slična je i Krešina priča. 

- Prijelomni trenutak je bio kad sam shvatio da ću postati otac i da se moram uozbiljiti. Razmišljao sam u čemu sam to dosad bio najuspješniji i od čega sam najviše zaradio te sam shvatio da je to rap. Gubio sam se prije po kojekakvim poslovima, ali onda sam odlučio da se moram dati samo u muziku - pojašnjava. 

Ta se formula za obojicu pokazala uspješnom, iako je svojedobno bilo vrlo hrabro prognozirati da će im rap zaista postati “kruh”. 
Očekivano, njihovim riskantnim izborom roditelji nisu bili oduševljeni. 

- Nisu isprva bili pretjerano presretni, što je i normalno. Da meni dijete kaže da se hoće baviti rapom u Hrvatskoj, jednako bih tako reagirao. To je stvarno za njih tad bila nerazumna odluka. Nekako su s vremenom shvatili da sam to ja, da sam dobar u tome, mada ne vole i dalje vulgarnosti, ulični govor i sve to što rap nekad neminovno nosi sa sobom - komentira Vojko V. 

I Krešina majka Jadranka je glazbenica. Članica je ženske klape Salona, a na Bengalkinu singlu “Otpor” gostuje mu kao prateći vokal. 

- To je pjesma koja nije baš u mojem uobičajenom, kvartovskom tonu i zato je bila idealna da napravim duet s mamom. Ona se ‘otkačila’ pod stare dane i skužila je cijelu tu spiku. Draže su joj ove moje nešto mekše pjesme ‘s dušom’, ali stalno prati sve što radim. Jednom kad je od te moje muzike počelo kapati i nešto para, od tada me stvarno podržava - zaključuje i smije se. 

OTKRIVENA DUGO ČUVANA TAJNA: Ovo je razlog zašto se Kraljica nije vratila u London kad je umrla princeza Diana

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 88
VIDEO

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'
EKSKLUZIVNO IZ DVORCA EBENFURTH

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'

U dvorcu od 12.000 m2 za stalno radi četvero ljudi, koji uglavnom tamo i žive, no trenutačno ih je više zaposleno zbog radova oko biblioteke. Kapelica je pjevačici najdraža prostorija

Haris Džinović: 'I službeno sam razveden! Melina je nikakva žena, zanimaju je samo pare...'
BIO NA SUDU

Haris Džinović: 'I službeno sam razveden! Melina je nikakva žena, zanimaju je samo pare...'

Haris je u istoj košulji koju je odabrao za brakorazvodno ročište, nastupio u zagrebačkom Mintu ranije ovaj mjesec. Nakon što je izašao sa suda, medijima je rekao kako je službeno razveden
Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...
ATRAKTIVNA CRNKA

Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...

Žana Štrbac Kukolj bila je omiljeno lice emisije 'Nova lova', a sudjelovala je i u reality showu 'Farma'