Obavijesti

Show

Komentari 27

Whitney je bila prava diva koja je više od svega voljela drogu

Whitney je bila prava diva koja je više od svega voljela drogu
23

Nadimak Glas stekla je zbog izvanrednih glasovnih sposobnosti. Iako to nikad nije rekla, na crack i kokain navodno se navukla uz Bobbyja Browna od kojeg se rastala

VIDEO

Legende koje su nas prerano napustile - samo za čitatelje portala 24sata.hr objavljujemo životopise najslavnijih glazbenika, čije su genijalne karijere prerano završile zbog slave, droge, alkohola, ljubavi...

Whitney Houston, legendarna diva anđeoskog glasa preminula je 11. veljače u kadi u sobi hotela Beverly Hilton na Beverly Hillsu. Kad su je pronašli u kadi bila je okrenuta licem prema dolje i iz nosa joj je curila krv. Imala je i rasječenu usnicu, natučeno čelo i nos, te rupu u septumu nosa zbog učestale konzumacije kokaina. Imala je 48 godina kad je umrla. Prije nego je preminula, osoblje hotela u sobu joj je donijelo hamburger, pomfrit i sendvič s puretinom. Uz hranu, na pladnju je bila boca piva i šampanjca. 

Toksikološkom analizom utvrđeno je da je pjevačica u organizmu imala kokaina, marihuane, Xanaxa, Flexerila i Benadryla... kad je preminula. Iako je njen pomoćnik pokušao očistiti sobu od droga, policajci su pronašli žlicu u kojoj je bila neka tvar nalik kristalićima. Unatoč svim nalazima, uzrok smrti je slučajno utapanje.

Pokopali je u zlatnom lijesu i zlatnim papučama

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokopali su je 19. veljače na groblju Fairview u gradiću Westfieldu u američkoj saveznoj državi New Jersey. Lijes u kojem je pokopana izrađen je od zlata. Pjevačicu su obukli u njezinu omiljenu ljubičastu haljinu i okitili je dijamantnim brošem i naušnicama u vrijednosti 2,8 milijuna kuna. Na nogama je imala zlatne papuče. 

Crack je jako jeftin, a ja zarađujem previše novca da bi pušila crack. Najveće zlo sam ja sama. Ili sam svoj najbolji prijatelj, ili najgori neprijatelj 

Glazbeničin grob je više od godinu dana bio neoznačen. U srpnju 2013. dobila je nadgrobni spomenik u obliku suze i na njega upisali stihove njezine najpoznatije pjesme 'I Will Always Love You'. Osim stihova, na grobu je ugravirano srce, datumi rođenja i smrti te Whitneyin nadimak, Glas. Ne zna se tko je podignuo spomenik.

Počela je u crkvenom zboru

Whitney Elizabeth Houston rođena je 9. kolovoza 1963. u Newarku u New Jerseyu. Njen otac John Russell Houston bio je u svijetu šoubiznisa, a majka Cissy (79) poznata pjevačica gospela. Whitney je prvi put bila u glazbenom studiju kad je imala osam godina. Majka ju je povela sa sobom kako bi je upoznala s Arethom Franklin (71) koju je Whitney kasnije zvala tetom jer su bile jako bliske. 

Već s 11 godina Whitney je pjevala u crkvenom zboru i naučila je svirati klavir. Prva pjesma koju je otpjevala kao solistica bila je 'Guide Me, O Thou Great Jehovah'. Išla je u srednju katoličku školu za djevojke i majka ju je poučavala pjevanju. Već kao tinejdžerica slušala je Chaka Khan, Gladys Knight i Robertu Flack koje je kasnije navodila kao najveće uzore. S majkom je odlazila i u klubove dok je ona nastupala.

S 14 godina Whitney je pjevala prateće vokale na singlu Michaela Zagera 'Life's a Party', a s 15 za pjesmu Chaka Khan 'I'm Every Woman' te na albumu Loua Rawlsa, a i Jermaina Jacksona. 

Prije nego je postala slavna pjevačica bavila se manekenstvom. Snimila je editorijale za časopise Cosmopolitan, Glamour, Seventeen gdje je čak dobila naslovnicu te mnoge druge. 

Morala je završiti srednju školu prije prvog ugovora

Whitneyina majka Cissy nije htjela da se njena kći ozbiljno bavi pjevanjem prije nego završi srednju školu. 1983. Whitney je potpisala ugovor s Arista Recordsom i pojavila se u televizijskom showu 'The Merv Griffin Show' zajedno s vodećim čovjekom Ariste, Cliveom Davisom (81). Prvi singl 'Hold Me' snimila je 1984. s Teddyjem Pendergrassom. Singl je postao peti njslušaniji R&B hit u SAD-u. 

U veljači 1985. izašao je njen debitantski album 'Whitney Houston'. Uz dobru promociju po Americi i Europi, album je postao pravi hit. Whitney je krenula na turneju i pjevala u TV emisijama koje nisu imale praksu ugostiti crnce bez obzira na to koliko su bili popularni. Pjesma 'Saving All My Love for You' s njenog debitantskog albuma popela se na prvo mjesto glazbenih ljestvica u SAD-u i Engleskoj. Album je 14 tjedana zaredom bio na prvom mjestu Billboardove ljestvice 200 najboljih albuma i tri tjedna na vrhu ljestvice Hot 100. Spot za njenu pjesmu 'How Will I Know' puštali su i na MTV-u. Album je 13-orostruko platinast i prodan je u više od 25 milijuna primjeraka diljem svijeta. 

Otvorila je put ostalim afroamerikankama u šoubiznisu

1986. Whitney je dobila Grammyja za najbolji pop vokal za pjesmu 'Saving All My Love for You' koju je na dodjeli i otpjevala i na temelju toga dobila Emmy za najbolju izvedbu u glazbenom programu. Za album je 1986. osvojila sedam Američkih glazbenih nagrada te MTV-jevu nagradu za najbolji spot, album je uvršten na Rollingstoneovu ljestvicu top 500 albuma svih vremena te je na ljestvici Top 200 najboljih albuma svih vremena u  The Rock & Roll Hall of Fame. 

Jesam, drogirala sam se i to jako puno. Nisam bila sretna i osjećala sam da se gubim

Nakon Whitneyina nevjerojatnog uspjeha, priliku da sreću iskušaju u šoubiznisu dobile su i druge pjevačice crne boje kože poput Janet Jackson i Anita Baker. 

Osma na Forbesovoj ljestvici najplaćenijih

I drugi album 'Whitney' postigao je veliki komercijalni uspjeh, no kritičari su krivili producente da ograničavaju Whitneyine sposobnosti i da je drugi album isti kao i prvi. Zbog visoke prodaje albuma Forbes ju je stavio na osmo mjesto ljestvice najplaćenijih ljudi u šoubiznisu. Podupirala je Nelsona Mandelu, borila se protiv diskriminacije crnaca i osnovola humanitarnu udrugu za pomoć djeci diljem svijeta.

Svoj treći album, 'I'm Your Baby Tonight' objavila je u studenom 1990. Album je imao urbaniji i moderniji zvuk od prethodna dva i kritičari su bili podijeljeni. Na albumu su bili hitovi poput 'All the Man That I Need', 'Miracle', 'My Name Is Not Susan' i 'I Belong to You'. Album je prodan u 12 milijuna primjeraka. 

Houston je 27. siječnja 1991. pjevala američku himnu na super Bowlu na stadionu Tampa. Pjevala je na playback i zbog toga su je kritizirali, no unatoč tome trenutak kad je pjevala himnu prvi je na listi NFL-ovih najboljih trenutaka u glazbi. 

1989. upoznala je Bobbyja Browna 

Bobby i ja dolazimo iz istog okruženja, iz istog svijeta. Znate, nisam ni ja baš anđeo, znam i ja ponekad 'zabrljati' 

Tijekom osamdesetih godina prošlog stoljeća Whitney su povezivali s igračem američkog nogometa Randallom Cunninghamom, Eddyjem Murphyjem, pisalo se čak da je bila zaljubljena u Michaela Jacksona i da je njegov brat Jermaine s njom varao suprugu. Na dodjeli Soul Train glazbenih nagrada 1989. upoznala je Bobbyja Browna (44). Tri godine joj se udvarao i zatim su se vjenčali 18. srpnja 1992., a 4. ožujka 1993. Whitney je rodila kćer Bobbi Kristinu (20). 1992.objavljen je i film 'Tjelohranitelj' u kojem je Whitney glumila s Kevinom Costnerom (58). Kritičari je nisu hvalili, govorili su da joj u filmu nedostaje strasti i da je jako loše glumila, no 410 milijuna dolara, koliko je film zaradio u kinima diljem svijeta, govorili su nešto drugo. U filmu je pjevala 'I Will Always Love You', singl koji je prvi u povijesti postao četverostruko platinast.

1995. glumila je u filmu 'Waiting to Exhale' za koji je i producirala soundtrack, a 1996. s Denzelom Washingtonom glumila je u filmu ' The Preacher's Wife' za koji je također sudjelovala u produkciji glazbe. U studenom 1998. izdala je četvrti studijski album ' My Love Is Your Love' koji je također četverostruko platinast. 

Problemi s drogom i odlazak na odvikavanje

Početkom 2000.-e krenule su priče da Whitney ima problema s drogom. Kasnila je na intervjue, otkazivala koncerte i snimanja, a uz to je drastično smršavjela. Iako je ona dugo poricala da ima problem, svima je bilo jasno što se događa. Trebala je pjevati na Oscarima 2000.-e, no dugogodišnji prijatelj Burt Bacharach, koji je bio glazbeni producent za dodjelu, rekao je da je ne želi tamo. Glas joj je treperio, nije ni mogla pjevati. 

U kolovozu 2001. potpisala je 'najteži' ugovor u glazbenoj povijesti a Ariston/BMG - dobila je 100 milijuna dolara da napravi šest albuma. 

- Prvo i osnovno, hajde da razjasnimo neke stvari. Crack je jako jeftin, a ja zarađujem previše novca da bi pušila crack. Najveće zlo sam ja sama. Ili sam svoj najbolji prijatelj, ili najgori neprijatelj - rekla je Whitney 2002. u intervjuu s Diane Sawyer. Priznala je ipak da puši marihuanu i šmrče kokain. U prosincu 2002. izdala je peti studijski album 'Just Whitney', prvi koji nije producirao Clive Davis. Album je dosegao prodaju od tri milijuna primjeraka, što, u usporedbi s prethodnima, i nije pretjerano puno. 

2006. podnijela zahtjev za rastavu od Bobbyja

Početkom 2004. Bravo televizija emitirala je reality show 'Being Bobby Brown' u kojem su Bobby i Whitney pustili kamere u svoj dom. Snimljena je samo jedna sezona jer Whitney nije htjela nastaviti sa snimanjem.

- Kad voliš, voliš. I ne prestaješ voljeti unatoč nečijoj mani. Bobby i ja dolazimo iz istog okruženja, iz istog svijeta. Znate, nisam ni ja baš anđeo, znam i ja ponekad 'zabrljati' - opisala je jednom prilikom Whitney svoj odnos s Bobbyjem. Par je u listopadu 2006. podnio zahtjev za rastavu braka. 

Danima je bila zatvorena u kupaonici i pušila crack

Whitney se u to doba navodno toliko navukla na crack da nije mogla normalno funkcionirati. Kuća joj je izgledala kao sklonište narkomana, no ona nije marila ni za nered ni za okolnosti u kojima joj kći odrasta. U kupaonici je imala pribor za drogiranje i ponekad danima nije izlazila iz nje. Unatoč svemu, Whitney je dobila skrbništvo nad kćeri. Brown je tražio da mu plaća alimentaciju iako je isprva nije tražio. U tužbi nakon rastave tvrdio je da ga je pjevačica psihički, fizički i financijski iscrpila te da zato nije odmah tražio novac. Sudac ga je odbio. 

U rujnu 2009. Whitney je dala svoj prvi intervju nakon čak sedam godina. Otvorila se kraljici talk-showa, Oprah Winfrey. 

Već 1996. sam se jako loše osjećala jer sam cijelo vrijeme bila drogirana, no to mi je nekako postalo dio svakodnevice

- Jesam, drogirala sam se i to jako puno. Pušila sam marihuanu pojačanu kokainom. Bobby i ja drogirali smo se zajedno. Već 1996. sam se jako loše osjećala jer sam cijelo vrijeme bila drogirana, no to mi je nekako postalo dio svakodnevice. Nisam bila sretna i osjećala sam da se gubim - ispričala je tada Whitney te tvrdila da je bolje, no to nije bila istina. 

Whitney i njena kći navodno su kupovale 'koku' od istog dilera

Pojavile su se i fotografije na kojima Whitneyina kći šmrče kokain i pjevačicu je to slomilo. Isprva je negirala da i Bobbi Kristina ima problem s drogom, no na kraju je uvidjela da je život njena djeteta u opasnosti. Majka i kći navodno su čak imale istog dilera. Iako Whitney to nikad nije rekla, cijela njena obitelj i poslovni suradnici smatraju da ju je upropastio upravo Bobby Brown. Uz njega se navodno navukla na crack i zaglibila u ovisničkom paklu. 

U kolovozu 2009. Whitney je objavila album 'I Look To You'. Album se popeo na prvo mjesto Billboardove ljestvice. Uskoro je ponovno krenula na turneju. 'Nothing But Love' bila joj je prva turneja nakon 10 godina. Turneja nije dobro prošla. Obožavatelji su izlazili iz dvorana u kojima je pjevala jer je zvučala očajno. Dosta je koncerata čak i otkazala. 

U svibnju 2011. krenula je na odvikavanje od droga, no to joj nije pomoglo, ovisnost se nastavila i dovela je do nimalo lijepe smrti u kadi hotelske sobe uoči dodjele Grammyja. 

Posljednji nastup Whitney je imala 9. veljače 2012. kad je s Kelly Price u noćnom klubu pjevala pjesmu 'Jesus Loves Me'.

Whitney Houston imala je 11 singlova na vrhu Billboardove ljestvice, a u karijeri je prodala više od 155 milijuna ploča. Tom brojkom spada među najprodavanije izvođače u američkoj povijesti. U Guinnessovoj knjizi rekorda navedena je kao glazbenica s najviše nagrada u povijesti glazbe. Hitovi poput "I Wanna Dance With Somebody", "Saving All My Love for You" ili "I Will Always Love You" od Whitney su stvorili jednu od najsjajnijih zvijezda svjetskog glazbenog neba.

Diskografija:

1985: Whitney Houston

1987: Whitney

1990: I'm Your Baby Tonight

1998: My Love Is Your Love

2002: Just Whitney

2009: I Look to You

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Haris Džinović: 'I službeno sam razveden! Melina je nikakva žena, zanimaju je samo pare...'
BIO NA SUDU

Haris Džinović: 'I službeno sam razveden! Melina je nikakva žena, zanimaju je samo pare...'

Haris je u istoj košulji koju je odabrao za brakorazvodno ročište, nastupio u zagrebačkom Mintu ranije ovaj mjesec. Nakon što je izašao sa suda, medijima je rekao kako je službeno razveden

Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...
ATRAKTIVNA CRNKA

Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...

Žana Štrbac Kukolj bila je omiljeno lice emisije 'Nova lova', a sudjelovala je i u reality showu 'Farma'
Bahra uputila savjet Dragani Mirković:  'Nije baš zgodno što nema nešto ušteđenog novca'
PODRŽALA PJEVAČICU

Bahra uputila savjet Dragani Mirković: 'Nije baš zgodno što nema nešto ušteđenog novca'

Ja bih se isto razvela od Tonija na Draganinom mjestu, rekla je Bahra Zahirović iz emisije 'Ljubav je na selu'