Obavijesti

Show

Komentari 1

2. Zagreb Book Festival: Irsko srce osvojilo centar metropole

2. Zagreb Book Festival: Irsko srce osvojilo centar metropole
3

Najbolji pisci iz Irske zagrebački su gosti na drugom festivalu koji je otvorio Sebastian Barry. Zapjevao je tradicionalnu irsku pjesmu te zaradio ovacije publike

VIDEO

Uz tradicionalnu irsku pjesmu i ples u Muzeju za umjetnost i obrt otvoren je drugi Zagreb Book Festival.  Zemlja partner ove je godine Irska, po mnogočemu slična Hrvatskoj. Slično katoličko zaleđe i kultura, snažna imigracija i tradicija godinama su nam dodirna točka.

Zagreb Book Festival otvorile su djevojke iz zagrebačke plesne skupine Irish Heart. Otplesale su nekoliko točki tradicionalnih plesova, a njihovim je nastupom oduševljen ostao i irski veleposlanik u Hrvatskoj Tim Harrington

Na zagrebačkom književnom festivalu hrvatska će se publika pobliže upoznati s najboljim suvremenim irskim piscima. Drugi je festival otvorio Sebastian Barry, dramatičar, romanopisac i pjesnik. Predstavio je svoj hit roman 'Tajno pismo'.

 - Nisam htio da to bude povijesni roman, iako se radnja odvija početkom 20. stoljeća. Moj je cilj da prihvatimo povijest, ali i da zaboravimo tiraniju činjenica - rekao je Barry, koji je napisao roman o sudbini svoje tete koja je odrastala u doba političkih previranja u Irskoj. Da bi dočarao svu ljepotu i bol glavne junakinje svog romana, Barry je zapjevao ratničku irsku pjesmu Joea Heaneyja te zaradio ovacije publike. 

Na predstavljanju je bila i prevoditeljica njegova romana na hrvatski, Mia Pervan, koja je priznala da je Barryjeva velika obožavateljica. Nakon 'Tajnog pisma', svoju novu knjigu Zagrepčanima je predstavila i Daša Drndić. Roman 'EEG' nastavak je 'Belladone', u kojemu Andreas Ban nastavlja pripovijedati priče onih koji ih sami nisu mogli ispričati. 

Na Zagreb Book Festivalu, koji traje do nedjelje 22. svibnja, svoje će romane predstaviti ponajbolji irski spisatelji, poput Johna Connollyja, Davida Parka i Eoina Colfera te izvrsni domaći autori poput Milka Valenta, Ede Popovića, i dr.

U sklopu festivala bira se i najbolji krimić objavljen prošle godine u izdanju hit biblioteke Balkan Noir. Glasovati za svog favorita možete OVDJE.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin