Obavijesti

Show

Komentari 2

Zaista ne nedostaje razloga za hvaliti seriju 'Nazovi Saula'

Zaista ne nedostaje razloga za hvaliti seriju 'Nazovi Saula'
3

Fantastično napisana, režirana i odglumljena serija koja nas uveseljava već pune dvije godine te bez problema uspijeva izaći is sjene sada već kultnog 'Na putu prema dolje'

VIDEO

Upozorenje: u nastavku ispod slike slijede spojleri za kompletnu drugu sezonu 'Nazovi Saula'.

Razloga za hvaliti 'Nazovi Saula' zaista ne nedostaje. Radi se o fantastično napisanoj, režiranoj i odglumljenoj seriji koja nas uveseljava već pune dvije godine te uspijeva izaći is sjene sada već kultnog 'Na putu prema dolje' iako je tehnički njegov prequel. No, gledajući drugu sezonu u cijelosti, jasno je da ovaj serijal još uvijek na mnogočemu može poraditi.

'Nazovi Saula' je serija koja se hvali svojim usporenim, pomno planiranim tempom, no na trenutke se ipak čini kako ova filozofija rezultira manjkom energije koja je toliko prštala iz 'Na putu prema dolje'. S druge strane, kinematografski gledano je ovo sam vrh moderne televizije - svaki kadar priča vlastitu priču, svaka scena je vidno pažljivo planirana i snimljena kirurškom preciznošću. Kadar u kojem vidimo Kim u garaži, točno u sredini dvije table koje označavaju izlaz je savršen primjer ovog pedantnog pristupa. Radi se o naizgled jednostavnom, no savršeno jasnom načinu za prikazati lika u konfliktu bez slovkanja same radnje, a to je jedna od prvih stvari koje se tuve u glavu mladih scenarista i filmaša općenito: nemoj reći - pokaži.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.


U drugoj smo sezoni serije također saznali hrpetinu novih detalja o omiljenim nam likovima. Baš kao i 'Na putu prema dolje', 'Nazovi Saula' ima relativno malu glumačku postavu, no upravo je zato svaki lik izuzetno bitan i dobro istražen. Ljudi kao što su Nacho, Ernie, pa čak i Hector Salamanca tako posljedično dobivaju podosta vremena pred kamerama što publici daje intiman uvid u njihov lik i djelo.

Nažalost, 'Nazovi Saula' i dalje broji nekolicinu likova koji su zaista trebali dobiti više vremena pred kamerama. Chuckova žena Rebecca je definitivno jedan od njih. S obzirom na to da je toliko bitna da su Vince Gilligan i Peter Gould nazvali cijelu jednu epizodu po njoj, zaista je čudno da je van iste uopće nismo vidjeli. A što je s Pryceom?

Da, možda će se tih nekoliko likova vratiti u seriju u nekoj nedefiniranoj budućnosti, no ova upravo završena sezona je nažalost samo nastavljala postavljati pitanja bez otkrivanja ikakvih odgovora. Istina, 'Na putu prema dolje' je daleko od završene serije - nedavno je obnovljen za treću sezonu te njegovi kreatori planiraju imati barem onoliko sezona koliko ih je imao i 'Na putu prema dolje' (5 ili 6, ovisi kako uzmete), no ipak je teško prežvakati cijelu jednu godinu materijala koji daje jako malo razrješenja dok s druge strane uvodi mnoštvo novih konflikata u računicu.


Naravno da 'Nazovi Saula' ne bi bio ništa bez svoje glavne glumačke postave. Rhea Seehorn je ove sezone zaista takoreći ukrala cijeli šou. Ako 'Nazovi Saula' ima heroja, Kim je definitivno taj heroj, odnosno heroina. Neke od najboljih epizoda sezone su istraživale njeno nastojanje da se drži svojih morala dok istovremeno pokušava gurati svoju karijeru u uzlaznom smjeru. Bez 'hoće-neće' elementa veze između Jimmyja i Kim koji je prožimao kompletnu prvu sezonu serija, ova su dva lika uspjela karakterno nadopuniti jedan drugoga te pokazati publici svoja prava kompleksna lica.

Naravno da jednostavno moramo nahvaliti Boba Odenkirka i Jonathana Banksa koji su i dalje kičma cijele serije. Michael McKean ove sezone nije proveo toliko vremena pred kamerama, no i dalje je uspio oplemeniti prezentaciju i djelo jednog kompleksnog, u isto vrijeme prezira i simpatije vrijednog lika kao što je Chuck. Ista 'više je manje' filozofija je primijenjena i na Patricka Fabiana koji tumači Howarda. Howard je svoju evoluciju započeo već krajem prošle sezone te sada više nije samo zločesti negativac u skupom odijelu već puno zaokruženiji lik rastrgan između nekoliko negativnih utjecaja i hrpetine podjednako loših odluka.


Iako 'Nazovi Saula' u svojem samom naslovu tvrdi da je priča o postanku i nastanku Saula Goodmana - koji se u seriji i nakon dvije sezone još uvije zove Jimmy McGill - posljednjih 10 epizoda serije se više fokusiralo na igranje uloge prequela 'Na putu prema dolje'. Iako je definitivno bilo zabavno vidjeti Tija, sociopatske Bratiće ubojice i nekolicinu drugih novih-starih likova, trenuci u kojima su se isti opet pokazali na malim ekranima su na koncu više odvlačili od same radnje nego što su joj pridonijeli. 'Nazovi Saula' najbolje funkcionira kada se fokusira na intimne, osobne konflikte kao što su oni između Jimmyja i Chucka, Jimmyja i Kim i sl. Kada u sve to ubacimo Mikeovu priču koja je opsegom puno veća, serija više nije balansirana.

Tako smo često imali dojam da gledamo dvije različite serije, ovisno o tome na koga se koja epizoda fokusirala. Jedna od njih je intimna odvjetnička drama s elementima crne komedije, a druga moderni krimi triler više nalik 'Na putu prema dolje'. Da, Mikeov odnos s njegovom unukom je gotovo pa podjednako dobro istražen kao što su i odnosi odvjetničke ekipe serije, no njegove radnje ipak imaju puno više utjecaja na ostatak svijeta u kojem se 'Nazovi Saula' odvija te se posljedično čine bitnijima. Zato se nadamo da će kreatori serije vrlo brzo opet intimno spojiti Mikeov i Jimmyjev svijet jer se njihove priče zasebno baš i ne nadopunjavaju pretjerano dobro.

Zaključak

Razloga za hvaliti drugu sezonu 'Nazovi Saula' zaista ne nedostaje, pogotovo s obzirom na činjenicu da su neki narativni i kinematografski elementi ove serije bolji od praktički bilo čega drugoga što trenutačno možemo gledati na TV-u. S druge strane, serija je s razdvajanjem Jimmyjeve i Mikeove priče ove sezone malo izgubila na balansu i konzistentnom stilskom izričaju tako da se nadamo da će ovaj dvojac ipak u bližoj budućnosti opet udružiti snage.

Za

+Kim je fantastična
+Nevjerojatna kinematografija
+Intimno istraženi odnosi između likova

Protiv

-Balans između Mikea i Jimmyja
-Nedostatak fokusa

Ocjena - 8.7

Izvor: adria.ign.com

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima
NOVA SURADNJA

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima

Taj će oskarovac oživjeti napeto snimanje posljednjeg albuma slavnog britanskog banda 'Let It Be', koristeći se sa 55 sati dosad nepoznatih videosnimki kultnog benda iz 1969. godine

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'
FANOVI ODUŠEVLJENI

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'

Brojni obožavatelji godinama su se pitali zbog čega su snimljena samo dva nastavka, a američka glumica ovih je dana otkrila vijest koja je oduševila brojne fanove filma
Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu
NAKON 30 GODINA

Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu

Zbog spajanja TV mreže Fox s Disneyjem, ugovori o licenciranju bit će drugačiji. Fox ne zna hoće im se isplatiti održati Simpsone na životu, budući da godinama ne ostvaruju prihode