Obavijesti

Show

Komentari 3

Zašto Tarantino ne voli Netflix: Redatelj objasnio svoj problem

Zašto Tarantino ne voli Netflix: Redatelj objasnio svoj problem
5

U današnje vrijeme gotovo bilo tko od nas bez ikakvog problema može pogledati svaki film. Ipak, redatelj Tarantino žali za danima kada su bile videoteke u kojima je i sam nekoć radio

VIDEO

Jedan od najvećih redatelja današnjice, Quentin Tarantino, već dugi niz godina progovara protiv tvrtki poput Netflixa i gledanja filmova putem interneta. Iako je nekoliko puta već objasnio svoj stav o toj temi, u nedavnom intervjuu je Tarantino po prvi put jako dobro sročio svoje misli te je kompletno približio temu prosječnom korisniku.

Kako je Quentin rekao, preporuke i osjećaj posjedovanja bili su glavni faktori za uspjeh filmova u vrijeme videoteka. Danas je i jedno i drugo, prema redateljevom mišljenju, nestalo. Kompanije kakva je Netflix omogućavaju svakome da na brzinu pogleda sviđa li im se film i da prestanu s gledanjem ako im ne odgovara, što je bila rijetkost u vrijeme videoteka. O toj situaciji i o propasti videoteka je Quentin imao dosta za reći.

AFP

- To mi je jako tužna situacija i malo sam iznenađen koliko brzo se sve odvilo. Javnost je samo brzo nastavila dalje, ne gledajući u prošlost. Nikoga nije briga - rekao je redatelj.

Kasnije je pojasnio svoj stav o Netflixu.

- Videoteke imaju jednu posebnost. Gledali ste uokolo, podizali kutije, čitali pozadine. Možda ste i popričali s nekime tko radi tamo, dobili neki savjet. Vi ste odlučili, a netko vas je uputio u nekom pravcu. Nije vam samo 'uvalio' nešto u ruke nego vam je 'prodao' film. Tako da se sve vrtjelo oko toga da ste uložili dio sebe u odluku - izjavio je Tarantino.

Oni koji znaju malo više o povijesti Tarantina mogu bez problema shvatiti redateljev stav o ovoj temi. On je godinama radio u videoteci, što je posao koji mu je pružio nevjerojatno znanje o filmovima.

- Naravno, i tada se događalo da ne pogledate sve filmove koje ste posudili, ali i dalje ste bili više uključeni u cijelu odluku. Možda ste htjeli pogledati 'Top Gun', ali je bio posuđen. Pa ste se odlučili za nešto što inače ne biste posudili. Pokušali ste pogledati nešto drugo, riskirali ste. I to je ono što je zapravo izgubljeno, ta predanost - zaključio je filmaš.

Koliko je Tarantino u pravu je nešto o čemu se može jako dugo diskutirati. Premda je redatelj svakako u pravu glede svoje tvrdnje da se u vrijeme videokazeta više 'sebe' uložilo u gledanje filmova, današnji i budući filmaši imaju privilegij da mogu bez problema pogledati nekoliko filmova dnevno, jednostavnim klikom miša.

Što vi mislite? Žalite li za videotekama? Javite nam se u komentarima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima
NOVA SURADNJA

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima

Taj će oskarovac oživjeti napeto snimanje posljednjeg albuma slavnog britanskog banda 'Let It Be', koristeći se sa 55 sati dosad nepoznatih videosnimki kultnog benda iz 1969. godine

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'
FANOVI ODUŠEVLJENI

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'

Brojni obožavatelji godinama su se pitali zbog čega su snimljena samo dva nastavka, a američka glumica ovih je dana otkrila vijest koja je oduševila brojne fanove filma
Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu
NAKON 30 GODINA

Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu

Zbog spajanja TV mreže Fox s Disneyjem, ugovori o licenciranju bit će drugačiji. Fox ne zna hoće im se isplatiti održati Simpsone na životu, budući da godinama ne ostvaruju prihode